Windows 7: 350 millió eladott licenc 18 hónap alatt

Kiss Ádám Zoltán, 2011. május 22. 12:12

A Microsoft hivatalos adatai alapján április végére a vállalat 350 millió Microsoft Windows 7 licencet értékesített világszerte, mindösszesen 18 hónap leforgása alatt. A hetes Windows sikere mára már feledtette a korábbi változat nem túl fényes teljesítményét.

A Microsoft nem publikálta, hogy a 350 millióból mennyi volt az új PC-kkel eladott, úgynevezett előre installált operációs rendszer és mennyi dobozos, upgrade illetve mennyiségi licenc fogyott, de ez a szám így is magért beszél. Korábbi ilyen mérföldkőnek mondható értékesítési adat volt a megjelenést követő első év végére elért 240 milliós darabszám, illetve az ez év január második felére elért 300 millió is.

Ezt az eredményt annak fényében is érdemes nézni, hogy az elmúlt 18 hónap a világválság jegyében telt, a világ PC eladásai sosem látott mértékben zuhantak. A Microsoft mindent meg is tesz azért, hogy partnereit segítse új windowsos PC-k eladásában. Az egyik ilyen ötlet Angliában indult el, a Microsoft aloldalt hozott létre, ahol az új Windows operációs rendszereket futtatni képes eszközöket, notebookokat, asztali PC-ket, mobil eszközöket a felhasználók szempontjából elsődleges funkció szerint csoportosította és az egyes csoportokban az árkategóriák legjobbjait kiemelte.

A Microsoft által kigondolt The Collection megoldás: http://www.microsoft.com/uk/windows/thecollection/

A Microsoft vezetői szerint ez az elképzelés csökkenti a teljesítményre és a beszállítókra helyezett szokásos hangsúlyt és inkább a designbeli különbségekre és a felszereltségre hívja fel a figyelmet.