Lesújtott a Pingvin algoritmus

forrás: Prím Online, 2013. október 7. 10:19

A Google frissítette Pingvin algoritmusát, amely a webszemét kiszűrésére hivatott. A Pingvin immáron ötödik alkalommal böngészte át a világhálót.

A Google webszemét ellen küzdő osztályának vezetője Matt Cutts egy rövid Twitter üzenetben jelentette be, hogy a Google ismét lefuttatta a Pingvinnek nevezett algoritmusát – írja az ite.hu. Ezt az állatot a Google 2012-ben indította útjára, és ez volt az ötödik alkalom, amikor az algoritmus átböngészte a világhálót.

 

Az algoritmus célja, hogy kiszűrje azokat a weboldalakat, amelyeket természetellenes módon jutattak fel a találati lista élére. Ezek általában linkek vásárlásával, és a számukra fontos kulcsszavakra helyezett linkekkel nyerték el előkelő helyezésüket a találati listán. A Google szerint ez a találati lista manipulálása, amelynek megtisztításra dolgozták ki a Pingvin algoritmus, amely ezeket az oldalak keresi, és amennyiben sikerrel jár, úgy hátrébb rakja őket a találati listán.

 

Súlyos következmények

 

Hivatalosan az algoritmus csak a keresési találatok 1%-át érintette, ám az észlelhető hatás ennél jóval jelentősebb, hiszen ezekkel a manipulatív technikákkal elsősorban azokon a területeken élnek, amelyre sok a keresés, vagy jelentős üzleti haszonnal járnak. A mostani frissítés a Pingvin 2.1 elnevezést kapta, de valójában a Pingvin algoritmus ötödik futásáról van szó.

 

A Pingvin algoritmus bár a találati listát tisztábbá teszi, azonban sok esetben igen súlyos következményekkel is jár. Sokan ma már online weboldalukra építik fel megélhetésüket, és ha nem csak tiszta technikákat alkalmaztak, akkor a Pingvin algoritmus az üzleti forgalom lenullázást is eredményezheti, ami akár anyagi csődöt is eredményezhet. Az Egyesült Államokban nem egy eset ismert, hogy az algoritmus frissítések az öngyilkosság szélére sodortak üzletembereket.

 

A fekete kalapos módszer

 

A keresőoptimalizálás célja, hogy egyes weboldalakat előkelő helyre juttassanak a találati listán. Nem kis dologról van szó, hiszen csak az Egyesült Államokban csak az online hirdetésekre mintegy 8000 milliárd forintnyi összeget fordítottak a tavalyi évben. A jó helyezés tehát létfontosságú lehet, ezért egyre több pénzt fordítanak a weboldal tulajdonosok a keresőoptimalizálásra.

 

Ennek két ága van. Vannak a fekete kalapos módszerek, amelyek a Google irányelveivel szemben manipulatív technikákkal próbálnak egy-egy oldalt előrébb juttatni, míg a fehér kalaposok csak tiszta technikákat alkalmaznak. A Pingvin algoritmussal a Google a fekete kalapos módszereket igyekszik kiszűrni.

Kulcsszavak: Google SEO algoritmus

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38