Elindult a Digitális Közösség Program

forrás: Prím Online, 2013. november 25. 15:14

Az Európai Unióban is egyedülálló projekt veszi kezdetét. Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter Miskolcon jelentette be a Digitális Közösség Programot sajtótájékoztató keretében. Az állam és a versenyszféra közös finanszírozásában induló programban 17 ezer laptopot osztanak ki a pályázók között, ingyenes képzéseket szerveznek, és térségi informatikai beruházásokat valósítanak meg Miskolcon és vonzáskörzetében.

A digitális írástudás ma már szinte minden munka kapcsán elengedhetetlen képesség. E kulcskompetencia hiányában az álláskeresés, azelhelyezkedés, a munkapiacra való visszatérés egyre nehezebbé válik. Az élet számos területén hátrányból indulnak azokakik nem rendelkeznek számítógéppel és interneteléréssel. A digitális írástudatlanság felszámolása ezért a kormány egyik kiemelt feladata. 

 

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy a digitális eszközök előnyei elérhetőek legyenek minden magyar állampolgár számára. Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a Kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplőivel, és együtt megalkották a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz.

 

 

A program célja, hogy a lehető legtöbb rászorulót támogassa a digitális tudás megszerzésében, ezzel hozzájáruljon az esélyegyenlőség megteremtéséhez, az életminőség javításához, és az érintett terület felzárkóztatásával az ország versenyképességének növeléséhez.

 

A tárcavezető tájékoztatott arról is, hogy a Kormány összesen 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz – melyből 3 milliárd hazai, 1 milliárd uniós forrás –, amelynek keretében résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást. Kedvező hatással lesznek a régióban élő polgárok mindennapjaira a program során megvalósuló térségi informatikai fejlesztések is, amelyek az önkormányzat és az oktatási intézmények számára biztosítanak majd gyorsabb és stabilabb internetes hozzáférést.

 

Németh Lászlóné arról is beszámolt, hogy a program során a Kormány 17 ezer laptopot juttat el rászorulókhoz. Ebből 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül. A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz elengedhetetlen eszközöket.

 

A Digitális Közösség Program elvárásokat is támaszt a sikeres pályázók felé. Részt kell venniük a képzéseken, és a projekt három éve során meghatározott időszakonként kérdőíveket kell kitölteniük, melyek alapján az előrehaladásról, a program eredményességéről valós képet lehet majd alkotni. A kiértékelést követően születhet döntés arról, mikor, milyen formában, milyen szükséges módosításokkal, milyen forrásokból lehet országos szintre kiterjeszteni a kezdeményezést.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50