Új CNET hírlevél a gépalkatrészekről

Zsadányi Pál, 2000. augusztus 22. 08:47
A CNET-ről folyamatosan kapok "megrendelt" hírleveleket. Ezen felbátorodva elküldték a legújabb hírlevelük első kiadását, amelyet a számítógép-alkatrészeknek szántak.
Miről is szólhatna az első szám, mint a processzorháborúról. Hogy az AMD milyen rössel tör az első helyre. A levél hasában mindjárt kapunk is némi összehasonlítási alapot. Két 850 MHz-es processzort mutat be, az Intel ára 450 USD körüli, míg az AMD-s csak 340.

A következő téma a számítógép bővítés. Rámutat, hogy a legkritikusabb elem a RAM. Ennek bővítésével messze kitolható gépünk élettartama. Persze, jobb processzor sem árt, pláne, hogy manapság úgy leárazta az AMD a kisebb frekvenciájú processzorait, mielőtt az 1,1 GHz-est a piacra teszi a napokban. Ha már sem RAM, sem CPU-bővítés nem segít, mert az alkalmazásaink továbbra is csak cammognak, akkor felmerülhet az alaplapcsere is, amihez szintén van tipp a hírlevélben.

Én azért elővennék pár segédszoftvert, amely az operációs rendszer hangolásán tud javítani. Ezzel is drámai gyorsulások érhetők el. A W98/W2K vonalhoz például rendkívül ajánlható a Tweak UI, vagy más hasonló felpiszkáló szoftver. Ami pedig a lassú gépeket illeti, winterminálnak még a legrosszabb ősi pentiumos gép is fantasztikusan elegendő. Csak nem kell földhöz ragadtan még mindig az én házam az én váram, mindent az asztalomra kell pakolni stílushoz ragaszkodni. Én például most ezt a cikket egy Intel 166 MHz-es MMX processzoros gépen írom, amiben mindössze 96 MB RAM van, de egy Windows 2000 Server tesztkonfiguráció fut rajta.

Bekapcsolva természetesen a terminálszerver funkció, alkalmazásszerveri konfigurációban. Így ugyan csak 90 napig működik egyfolytában, utána újra kell telepítenem a rendszert, de egyelőre kiválóan működik úgy, hogy az AMD K5-100-as processzorral működő másik gépem, és egy csodalaptop, etherneten át szintén a szerverre csatlakozik. Winterminál kliensen át használható a másik két gépen az Office 2000, valamint minden internetosztó nélkül a modemcsatlakozás. Megjegyzem, korábban az AMD K5-100-as alaplapú gép futtatta a W2K szervert, és mintha még fürgébb lett volna, mint az Intel 166 MHz-es MMX-es. Mivel a képgenerálás a távoli gép monitorvezérlőjének és processzorának a dolga, a kisebb teljesítményű gép is jól működik szerverfunkcióban. (Az MMX-es gépet jól feltarthatja az alaplapon lévő chipkészlet folyamatos kiszolgálása, ezért például én kegyetlenül kikaszálom az USB és az infraportokat az eszközkezelővel, mert rengeteg erőt vesznek el a géptől, miközben nincsenek is a géphez kötve ilyen eszközök.) Tehát, nem kell lebecsülni a régi jószágokat, mert az új szoftvermegoldások gyökeresen új használati lehetőséget tudnak nekik biztosítani. Mind szerver, mind munkahelyi gép konfigurációban!

Kulcsszavak: CNet onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50