Nyolcmagos Haswell-E, Devil’s Canyon és Broadwell processzorok 2014-ben

Széll Zoltán, 2014. március 20. 14:22

Az Intel hivatalosan is megerősítette a már félhivatalosan ismert, 2014 hátralévő részében bevezetésre kerülő „Haswell Refresh” mikroprocesszorok érkezését.

Az év második felének elején érkezik a nyolcmagos Haswell-E, amely az új X99 lapkakészletet használja. Ez az első Intel processzor, amely támogatja a DDR4 memóriát. Az Intel kimutatta, hogy a Haswell-E az első 8-magos processzor a piacon és az első, amely az asztali platformon a DDR4 memóriát használja. Az Intel a Haswell Extreme Edition processzort elsősorban professzionális felhasználók számára tervezte.


A Devil’s Canyon egy érdekes processzor, ugyan nagy teljesítményű, de nem olyan nagy, mint a Haswell-E és annál jóval olcsóbb. A Devil’s Canyon nem teljesen új termék, hanem a jelenleg használt Haswell lapkák felfrissített, kissé áttervezett változata. A növelt képességű Haswell lapka új, jobb hőelvezető tokot kapott. Az áttervezett Haswell lapkát kicsit gyorsabbak elődjeiknél és mégis kevesebb energiát igényelnek. Az érkező lapkák egyik legfontosabb jellemzője, hogy órajelük reteszeletlen, azaz frekvenciájuk a névleges fölé növelhető. A processzorok ezen tulajdonságát azok a felhasználók díjazzák elsősorban, akik szórakozáshoz, vagy játékhoz használják gépeiket, ami nagyobb teljesítményt kíván.

 


Az Intel a 14 nanométeres technológiát és architektúrát ebben az évben a mobil processzorok részére tartja fenn. Az asztali Broadwell lapkák a tervek szerint csak 2015 elején kerülnek forgalomba.


Az Intel azt is elmondta, hogy a reteszeletlen lapkák integrált Iris Pro grafikus processzort tartalmaznak. Az érkező X99 lapkakészlet integrált órajel-generátort foglal magába és 10 SATA kaput támogat.


Az Intel ebben az évben bevezeti még a „Pentium Anniversary Edition” elnevezésű processzort, amely a Haswell architektúrán alapuló Pentium reteszeletlen változata. Az Intel ezt a terméket az első Pentium márkanevű processzor 20. évfordulója alkalmából, esetleg a korábbiaktól eltérő néven – 586 ? – vezeti be.
 

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50