Gyerekektől tudnak igazán tanulni a számítógépező idősek

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 14. 09:14

Felnőtt tanárokkal is próbát tett a Pannon Nyugdíjas Szövetség, amikor szépkorúaknak szervezett számítógépes oktatást, ám végül úgy döntöttek, jobb, ha középiskolás fiatalokra bízzák a feladatot.

Az életkor nem akadály! – Sikeresen működik a Netnagyi Program, nemrég konferenciát is tartottak róla Pécsett, ahonnan a mozgalom elindult.  Nemes Krisztina, a NET-Nagyik Egyesület elnöke elmondta, a szépkorúakat számítógépezésre, internethasználatra oktató program bölcsője a VOKE Vasutas Művelődési Ház. Az ötlet 2000-ben az intézmény akkori igazgatója, Molnár Géza „fejéből pattant ki”.

A NET-Nagyik Egyesület néhány évvel később, tíz éve alakult meg, tagjainak száma száz körül van. Győrben is igen sok az internet használatát tanuló szépkorú, az ottani NET-Nagyi-képzés tizenhárom éve indult. Nagy Péter, a Pannon Nyugdíjas Szövetség győri szervezője elmondta, akkori elképzelésük az volt, hogy ne tanárok, hanem diákok legyenek az oktatók. Bevált az ötlet: a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskolában folyó képzést a másfél tucat főből álló csoportnak két diák tartja.

Nagy Péter szerint az oktatásban lassabb a tempó, mint máshol, ezért jó, hogy diákok tartják a képzést. A középiskolás fiatalok sokkal nagyobb türelemmel, beleérző képességgel foglalkoznak a nyugdíjasokkal, mint a már végzett tanárok – akikkel a szövetség szintén próbát tett. A diákok önkéntes munkában végzik az oktatást.

Győrben az előző tanév első félévében tizenkét csoport volt, ami körülbelül kétszáz nyugdíjast jelentett. A kezdő és haladó tanfolyamok mellett úgynevezett modulok közül is választhattak a nyugdíjasok, például tanulhattak fényképezést, videózást, elsajátíthatták a képalbum vagy a blogkészítést, valamint e-ügyintézésről is szerezhettek ismereteket.

Muraközi Gergely netjogász szerint az idősebbek nethez, számítógéphez közeledését jelzi az is, hogy egyre gyakrabban találják meg a kérdéseikkel a szépkorúak. Az idősebbek körében megfigyelhető változásban valószínűleg annak is része van, hogy a netes felületek sokkal könnyebben kezelhetővé váltak az éves során. Ma már inkább csak lelki, semmint technikai akadálya lehet annak, ami akadályozhatja a digitális világba való belépést. Ám ha az egyszer valakiben leomlik, akkor életkorától függetlenül képes megfelelően kezelni a netezésre használt számítógépet, illetve a világhálón található felületeket – tette hozzá.

Barát Árpád, a Pécsi Tudományegyetem tanára pedig azt hangsúlyozta a Kossuth Rádióban, hogy az alkotó tevékenység, ami szinte bármi lehet – például új ismeretek elsajátítása, természetjárás, kertészkedés, festészet –, valamint a lelki egészség között rendkívül szoros az összefüggés.

A hangfelvétel meghallgatható itt

forrás: Kossuth rádió / hirado.hu
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36