Mi a sikeres vírusvideó titka?

forrás: Prím Online, 2015. március 16. 09:34

Száz receptből egy működik. Kell hozzá valami vicces vagy különleges, és meg kell neki adni a kezdő lökést. Aztán a vírusvideóra rárepülhet az online és az offline média is, a szerző pedig fürdőzhet a "15 perces hírnévben", vagy akár egy hosszú távú karriert is megalapozhat.

PSY Gangnam Style című videóját nézték meg a legtöbben tavaly a YouTube-on: több mint 2,2 milliárdan kattintottak a felvételre. A top 10-ben egy homevideo is szerepel, melyen egy testvérpár látható. Egy amerikai kisfiú az ölében fogja az öccsét, aki megharapja az ujját. Nem egy nagy sztori, de a gyerekek aranyosak, úgyhogy 813 millió alkalommal nézték meg őket. Valamivel többen voltak kíváncsiak Shakira dalára, a Waka Wakára, a számláló itt 818 millió 600 ezernél jár. 751 millióan nézték meg Miley Cyrus klipjét, a Wrecking Ballt, ami ezzel bőven benne van a top 10-ben.

A YouTube-nak több mint egymilliárd felhasználója van, mégsem nyereséges. Bőven van bevétel a reklámokból, tavaly elérte a 4 milliárd dollárt, de sokat kell fizetni azoknak a felhasználóknak, aki kiemelkedő nézettséget produkálnak.

Muraközi Gergely internetszakértő azt mondja, a YouTube-nak mint szolgáltatásnak nem biztos, hogy nyereségesnek kell lennie. A YouTube ugyanis hatalmas forgalmazó, hatalmas nézettséget generál, és egy olyan platform, melyen keresztül a jelenlegi tulajdonos, a Google a szolgáltatásait nagy hatásfokkal tudja kínálni, illetve amelyen keresztül termékeket nagyon hatékonyan lehet prezentálni, reklámozni. A Google most változtat a YouTube előfizetési rendszerén: eddig azzal próbált pénzt termelni, hogy gyakorlatilag kéretlenül reklámokat rakott be a videók elé. Az az óriási mennyiség, melyet naponta megnéznek, olyan óriási reklámlehetőséget biztosít a Google-nek, amelyre láthatólag évek óta próbál felépíteni egy pénzügyi modellt.

Ez pedig arról szól, hogy egyes szolgáltatásokat reklámmentesen nézhet meg a felhasználó, ha kifizet egy bizonyos összeget. Emellett a tervek szerint más lehetőségek is megnyílnak.

De hogyan lehet pénzt keresni egy-egy feltöltött videóval, és egy átlagos felhasználó hogyan képes növelni a saját nézettségét? -  sokakat ez a kérdés foglalkoztat a leginkább.

 



Az internetes marketing "Szent Grálja", hogyan lesz egy videóból vírusvideó. Ha valaki elér egy hatalmas nézettséget, a Google neki abból valamennyit automatikusan visszatérít. Van egy számítási módszer, hogy bizonyos nézettség után mennyi jár vissza. 100-200 ezres nézettséggel még nem lehet nagy pénzeket keresni, viszont több tíz-, vagy több százmilliós nézettséggel már igen. És ha nagy „felhajtás” van egy videó körül, onnan kezdve az online és az offline média is ráveti magát. Aki egy kicsit is ügyesen prezentálja magát ilyenkor, mint a videó szerzője, lehet, hogy csak a szokásos "tizenöt perc hírnevet", vagy akár egy későbbi, hosszabb távú karriert is meg tud ezzel alapozni. Azt azonban, hogyan lesz egy videóból vírusvideó, senki nem tudja. Vannak erre elméletek, százból azonban egy működik, a többi pedig elhal.

Ha sikerül egy olyan pillanatot elcsípni, ami vagy nagyon szórakoztató, vagy nagyon extrém, és átlépi az ingerküszöböt, akkor az valószínűleg önálló életre kel. Az ismeretterjesztő csatornákon már vannak olyan műsorok, amelyek kifejezetten a civilek által feltöltött videókra épülnek. Bukásokat, eséseket láthatunk, majd egy fizikus elmondja, miért nem úgy kellett volna a motorral „repülni”, ahogyan láthattuk.

A vírusvideók nagy részének alapvető hajtóereje a káröröm. Jó érzés megnézni azt, ha valaki amatőr módon egy arra teljesen alkalmatlan eszközzel elindul egy magas helyről, és aztán nagyon rondán arcra esik. Azt pedig már nem mutatja a videó, hogy jönnek a mentők, és foghelyreállító műtétre van szükség. A videónak „35 másodpercnél” vége is van.

 



Sok verekedést vagy baleseteket töltenek fel, ezeknél ha nem látszik, hogy az illetőnek túl komoly baja lett, vagy van benne egy vicces elem, akkor abból nagyon gyorsan vírus lehet. Ezen a héten az egyik legnépszerűbb kép az volt, amikor egy madár hátán repült egy kisállat – vetette fel példaként a szakember.

Átlépheti a küszöböt az egyszeri felhasználó. Eddig ahhoz, hogy saját tartalmaimat terjesszem, kellett egy tévécsatorna vagy egy szerződés egy kiadóval. Most, ha valaki egy jó tartalmat feltesz a YouTube-ra, és ad neki egy kezdő lökést, onnantól fogva biztosítva van az a háttér, ami ahhoz kell, hogy akár a világhírnévhez is eljusson. A másik oldala a dolognak, a vadhajtás, hogy ilyen módon bárki bárkiről bármit feltölthet a világhálóra, és az később szinte elpusztíthatatlanul ott marad. Nagyon rossz eseteket lehet hallani, iskolában például a gyerekek lefilmezik egymást megalázó helyzetekben. Több amerikai államban például már bűncselekménynek számít, ha valaki egy kapcsolat megszűnése után a partneréről intim felvételeket feltesz az internetre.

Forrás: Kossuth Rádió - Közelről / hirado.hu

Kulcsszavak: vírusvideó YouTube

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36