Hány barátod van a digitális világban?

forrás: Prím Online, 2015. december 2. 13:29

Hány barátod van, akinek el tudod mondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal? A kérdés a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hangzott el, a választ pedig Pléh Csaba pszichológus-nyelvész várta mobilapplikáció segítségével az előadás hallgatóitól, a Z generáció képviselőitől, és kiderült: a legtöbben 3-4 bizalmas baráttal rendelkeznek.

Robin Dunbar antropológus elmélete szerint kapcsolataink számát és intenzitását agykérgünk mérete határozza meg, amelyből kiindulva az embernél funkcionálisan 120-140 fős ez a csoport, és ha megnézzük a ma élő vadászó-gyűjtögető népcsoportokat, azok is maximum ekkora faluközösségekben élnek – magyarázza a pszichológus-nyelvész.

Ismerősök?

De mi a helyzet a digitális világba születőkkel, hiszen a Facebook-nemzedéknél az ismerősök száma az ezret is könnyen meghaladja. Ám, ha valakit türelmesen végigkérdezünk ezerötszáz partneréről, kiderül, hogy ő is csak 100-150-ről fogja tudni megmondani pontosan, ki is az, és mit csinál. Azaz a technológia látszólag lehetővé teszi, hogy hatalmassá tegyük ezeket a köröket, de továbbra is csak 120-140 fő lesz az, aki ténylegesen jelen van a fejünkben – hívja fel a figyelmet a szakember

Biztonságot ad

Az internet és a mobiltelefon tehát minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, egyidejűleg mind gyakrabban esik szó a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő, bedaráló hatásairól is. A kutatások arról tanúskodnak, egyelőre urai vagyunk a kütyüknek, magyar kutatók vizsgálataiból pedig az is kitűnik, hogy sok más használati tárgyunktól eltérően a telefonunk hordoz bizonyos érzelmi töltetet, érzelmi biztonságot ad nekünk, miközben képviseli a minket körülvevő társas világot: ha a mobiltelefonra gondolunk, akkor állandóan az érzelmileg fontos kapcsolatok jutnak eszünkbe.

Segít

A Magyar tudomány ünnepén a Budapesti Műszaki Egyetem néhány saját fejlesztését is bemutatta a diákoknak. Az egyik készülék például arra ügyel, hogy a gyerek a tudásszintjének megfelelő feladatot kapjon, de mégis legyen kihívás, és hozzon sikerélményt, mindezt úgy, hogy az alkalmazáshoz különféle fiziológiai mérőeszközöket csatlakoztattak, többek közt egy egycsatornás EEG-eszközt, amely az agy különböző paramétereit méri.

Legyünk erősebbek a kütyüknél!

Ehhez hasonló fejlesztő játékok, egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok - ezt hozhatja tehát el a mobilhálózatok ötödik generációja. Ami viszont fontos kérdés továbbra is: miközben tengernyi eszköz vesz körül minket, valahogy el kell kerülnünk, hogy a kütyük uralják az életünket.

forrás: M1/Minden tudás / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50