Nem érte el a zsarolóvírus a hazai kkv-k ingerküszöbét

forrás: Prím Online, 2017. május 18. 15:18

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált Modern Vállalkozások Programjának infokommunikációs tanácsadói stábja egy rapid felmérést készített.

A kutatás során az elmúlt napok vezető informatikai témakörével, a zsarolóvírussal kapcsolatos kérdésekre keresték a válaszokat. A közel 750 fős mintán végzett felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a hazai kis- és középvállalkozások nem védik megfelelően adataikat és nem mérik fel a valós fenyegetettséget.

 

Mindössze a megkérdezettek 57%-a szerzett valamilyen forrásból tudomást a zsarolóvírusokról, a maradék 43% fele pedig nem vagy csak felületesen ismeri ennek a kártevőnek a valós működési elvét.  A leginkább tájékozatlan vállalkozói csoport az önmagukat foglalkoztató egyéni vállalkozók, tevékenység alapján a kézműves tevékenységet folytató gazdálkodók. 

 

A felmérésbe bevont cégeknek csak a 2/3-a használ olyan víruskereső szoftvert, amely elvi lehetőséget biztosít a számítógépek védelmére és közülük csak minden huszadik tesz valamilyen soron kívüli intézkedést annak érdekében, hogy az elmúlt napokban aktivizálódott vírusból eredő kellemetlen következményeket elkerülje. 

 

A Modern Vállalkozások Programjához csatlakozott informatikai megoldásszállítók egy nagyobb csoportjának körében végzett felmérés is azt mutatja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások egy jelentős részéhez eljutottak az vírusról szóló információk. A szakcégek által adott tájékoztatás szerint megnőtt az elmúlt napokban az ügyfelek irányából érkező megkeresés, azonban csak az érdeklődők töredéke igényel konkrét intézkedéseket a szolgáltatójától.

 

A kutatásról:

A megkérdezettek száma 743 fő, kis- és középvállalkozások döntéshozói vagy vezetői. 

Az adatfelvétel időtartama: 2017. május 13-16.

Módszer: telefonos interjú.

 

A Modern Vállalkozás Programjáról

A Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt fő célja a hazai kkv-k informatikai képességeinek fejlesztése és ezáltal versenyképességük javítása, a vállalkozások digitalizációjának elősegítése.

 

A vállalkozók nagy számban teherként élik meg a digitális vagy online világ jelenlétét, nem pedig eszközként, támaszként tekintenek rá. A projekt fő feladata, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amely eredményeként a kkv-k megszabadulnak az infokommunikációs eszközökkel szembeni fenntartásaiktól.

 

A projekt pillérei:  

1. Az országban összesen 28 fős tanácsadói hálózat segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/ikt_tanacsadok.html

 

2. A 127 állomásból álló rendezvénysorozat járási szinten szólítja meg a vállalkozásokat. Itt a szakmai előadásokon kívül az egyes területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak az érdeklődők, a helyszínen kipróbálhatják a projektben kedvezményesen elérhető infokommunikációs eszközöket, szolgáltatásokat.

 

3. Az ingyenes elektronikus tudástár a programhoz csatlakozó vállalkozások számára elérhető a projekt honlapján.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/szemleletformalas/

 

4. A szállítói partnerhálózat segítségével kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vidéki kkv-k. 

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/termekek.html

 

5. A „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítési rendszer létrehozásával a címet elnyert cégek a GINOP-3.2.2. informatikai pályázat keretében plusz 5% vissza nem térítendő többlettámogatást igényelhetnek.

http://www.vallalkozzdigitalisan.hu/ginop_322_palyazat.html

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50