A LEGO Csoport elérte 100%-ban megújuló energiaforrás célkitűzését három évvel a tervezett idő előtt

forrás: Prím Online, 2017. május 20. 10:43

Az elmúlt négy évben a LEGO Csoport 6 milliárd dán koronát fektetett szélerőművekbe, amelynek eredményeképpen mostanra elérte, hogy energiafelhasználásának 100%-át megújuló energiaforrásokból biztosítsa. Ennek megünneplésére a LEGO Csoport megépítette az eddigi legnagyobb LEGO kockákból álló szélturbináját, amely a Guinness Rekordok közé is bekerült, egyúttal világszerte felhívja a gyermekek figyelmét arra, hogy ők is alkossák meg a saját megújuló energia megoldásukat.

2012 óta támogatja a LEGO Csoport több mint 160 megawatt megújuló energia termeléséhez kapcsolódó fejlesztéseket. Legutóbbi befektetésük során a Burbo Bank Extension-ben – amely egy, az angliai Liverpool partjainál található szélfarm - szereztek 25%-os részesedést. A szélfarm, amely hivatalosan tegnap kezdte meg működését, több mint 230 000 brit háztartásnak az energiaellátását fogja biztosítani.

 

„Azon dolgozunk, hogy pozitív hatással legyünk a bolygóra, így rendkívül örülök a Burbo Bank Extension szélfarm felavatásának. Ez a fejlesztés azt is jelenti, hogy 100%-ban megújuló energiát használunk, három évvel a célkitűzés előtt. A partnereinkkel együtt a továbbiakban is tervezünk a megújuló energiába fektetni, hogy szebb jövőt biztosítsunk a jövő építőinek.” - mondta Bali Padda, a LEGO Csoport vezérigazgatója. 

 

A LEGO Csoport tulajdonában lévő megújuló energiaforrások teljesítménye meghaladja a LEGO gyárak, üzletek és irodák teljes energiafelhasználását. 2016-ban a több mint 75 milliárd LEGO kocka legyártásához és eladásához világszerte több mint 360 gigawattóra energiát használt a LEGO Csoport.

 

A „100%-ban megújuló energia” mérföldkő célkitűzést a LEGO Csoportnak a WWF Climate Savers-szel közösen kialakított programja inspirálta. A LEGO Csoport több partnerével együtt a megújuló energiaforrásokba történő befektetések támogatása érdekében csatlakozott a RE100-hoz, egy globális kezdeményezéshez, amelyben a résztvevő cégek elkötelezettek a 100%-ban megújuló energia használatának irányába.

 

A gyermekek bevonása és inspirálása

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tudatosság és figyelemfelkeltés érdekében a LEGO Csoport megépítette a világ legnagyobb szélturbináját, amely Guinness Rekord címet is nyert. A 7,5 méter magas építmény 146 000 LEGO építőkockából áll, tisztelegve a világon működő legnagyobb, 200 méter magas Burbo Bank Extension szélfarm turbinája előtt. 2017 nyarától a LEGO szélturbina az angliai LEGOLAND Windsor Resort területén lesz megtekinthető.

 

A gyermekek inspirálása és a környezeti problémák fontosságának hangsúlyozása érdekében a LEGO Csoport több száz gyereket hívott meg Liverpool térségéből, és több milliót a LEGO Life oldalakon keresztül, hogy részt vegyenek a projektben. A gyerekeket arra biztatták, hogy építsenek egy szerkezetet, amely felfogja a szelet és a mindennapokban használható energiává alakítja.

 

„A gyermekek példaképek számunkra, és ahogyan lépéseket teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a cég környezeti hatásait, úgy fogjuk a továbbiakban is inspirálni őket az egész világon, hogy részt vegyenek a környezeti és szociális problémák megoldásában.” - mondta Bali Padda.

 

 

A tevékenység részeként a gyerekek a világ minden pontjáról csatlakozhatnak a LEGO Planet Crew csapatához a LEGO.com oldalon, ahol részt vehetnek abban a küldetésben, amely a bolygó megvédését tűzi ki célul a következő nemzedékek számára, valamint megoszthatják gondolataikat a számukra legfontosabb, társadalmi felelősségvállalásról szóló ügyekkel kapcsolatban.

 

Burbo Bank Extension tények

  • A Burbo Bank Extension szélfarm a DONG Energy (50%) és partnere, a PKA (25%), valamint a LEGO Csoport leányvállalata, a KIRKBI A/S (25%) részvénytársasága.
  • A szélfarm 7 kilométerre található Liverpool partjaitól, a 258 megawatt kapacitás elegendő 230 000 angliai háztartás energiaellátásának biztosítására.
  • A szélfarm 32 db MHI Vestas V164-8.0 MW szélturbinából áll.
  • A KIRKBI A/S körülbelül 3,3 milliárd dán koronát (375 millió angol fontot) fektetett a szélfarm építésbe, amellyel a teljes szélfarmokra költött összeget 6 milliárd dán korona fölé emelte.

 

A LEGO Csoport „100%-ban megújuló energia” programjáról

  • 2012 óta a LEGO Csoport megbízásából a KIRKBI A/S körülbelül 6 milliárd dán koronát fektetett megújuló energiaforrásokba, amely 162 megawatt-tal egyenlő.
  • A Burbo Bank Extension mellett a KIRKBI A/S tulajdona a németországi Borkum Riffgrund 1 szélfarm 31,5%-a, amely 312 megawatt tiszta energiát biztosít 320 000 háztartásnak.
  • 20 000 napelemet szerelnek fel a kínai Jiaxing LEGO gyár tetejére, amelyek majdnem hat gigawatt energiát fognak termelni évente. Ez lefedi több, mint 6000 kínai háztartás energiaigényét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50