Az FIC Transmeta alapú vezeték nélküli kéziszámítógépe

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. november 17. 13:10
Az FIC Las Vegasban, a Comdex kiállításon mutatta be új Aqua elnevezésű, Transmeta 3400-as processzorra épülő, vezeték nélküli internetezésre alkalmas kéziszámítógépét. Az új eszköz mobil Linux operáiós rendszerrel működik. Az FIC Aqua egyébként az Eurotrade-től elnyerte a tekintélyes Best of Taiwan's Best díjat.
Az FIC új kéziszámítógépe Transmeta Crusoe processzorral működik, 64 MB-os rendszermemóriával, 32 MB-os Compact Flash memóriakártyával, valamint integrált audioszolgáltatással is rendelkezik. Az eszköz könnyű bővíthetőségét a beépített PCMCIA slot (Type I és Type II) és az USB-port garantálja, melyre az USB csatolófelülettel rendelkező eszközök széles választékát csatlakoztathatjuk.

A jövőbeli felhasználók az Aquával a vezeték nélküli internetezés minden előnyét kihasználhatják majd, egyaránt használhatnak vezeték nélküli PCMCIA modem kártyát, vagy ugyancsak vezeték nélküli LAN kártyát. Ezenkívül még egy internetezési alternatíva áll a vevők rendelkezésére, hiszen a legújabb Bluetooth kiegészítő modul, az FIC BlueGenie segítségével akár az USB-porton keresztül is kapcsolódhatnak majd a netre.

"Az FIC Aqua típusú, vezeté knélküli internetezésre alkalmas kéziszámítógépe a legjobb példája annak, hogy milyen manapság egy fejlett technológiával rendelkező, kis méretű, Transmeta Crusoe processzoros kézikomputer" - nyilatkozta David R. Ditzel, a Transmeta Corporation vezető hivatalnoka. "Az FIC az egyik vezető cég, mely kisméretű, könnyű és ügyes szerkezeteivel fejlesztési irányvonalat mutathat még a konkurenciának is."

Az Aqua eszközök kiváló hordozhatóságukat a kevesebb mint 1 kg-os tömegüknek, valamint a 400 MHz-es Transmeta Crusoe processzor csekély fogyasztásának köszönhetik, melyek chip segítségével egyetlen feltöltéssel akár több mint négy és fél órán át is üzemképesek maradhatnak. Az új készülékek 8.4 collos TFT LCD-kijelzője kiváló felbontással rendelkezik, mely könnyű és élvezetes szörfözést biztosít a felhasználóknak.

"Az, hogy az idén mi kaptuk meg a Best of Taiwan's Best díjat, egyértelműen azt bizonyítja, hogy kutatásaink és fejlesztéseink eredményeit az ipar is elismeri" - nyilatkozta Gene Sheu, az FIC hálózati és informatikai részlegének elnöke. "AZ FIC lassan, de biztosan továbblép a PC-s piacról az internetre alkalmas kéziszámítógépek piacára."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50