Szemüveg nélküli 3D-s képalkotás

Zádori István, 2000. november 19. 12:45
Talán a mostani Comdex kiállítás egyik legizgalmasabb technológiai újdonsága volt az a 3D-s megjelenítő, mely térbeli képeket vetített a levegőbe. Azok a látogatók, akik ezt az új szerkezetet működés közben is látták, a fantasztikus látvány miatt először levegőért kapkodtak, majd felkiáltottak, vagy egyszerűen csak nevetni kezdtek.
Az egyik kiállítási pavilon hátsó részében a Dimensional Media cég állította fel azt a fülkét, melyben több kijelző segítségével 3D-s képeket (mobiltelefonok, szódásüveg) vetítettek közvetlenül a nézők szeme előtti térbe.

A hatás a Star Wars filmekben látható R2D2 által vetített holografikus képekhez volt hasonló, de eltérően a filmben tapasztalt zajos 3D-s videóktól, a Comdexen tartott bemutatón kiváló, élénk és szinte kézzel fogható 3D-s objektumokat láthattak a szerencsések. Ráadásul - eltérően a legtöbb mai 3D-s képalkotási eljárástól - a Dimensional Media által kifejlesztett új technológia nem igényli különböző speciális szemüvegek használatát.

"Ez varázslatos - mondta Anna Zharkova, egy orosz kiállítási menedzser, miután végignézte a 3D-s bemutatót. - Nem tudom elhinni, egyszerűen varázslatos." Kolléganője, Natasa Savina pedig ezt mondta: "Ez valami hihetetlen. Nem gondoltam volna, hogy ezen a kiállításon ilyen csodálatos dolgokat fogok látni. Amúgy szerintem a Comdex elég hétköznapi egy kiállítás, de ez a hologramszerű képalkotás ámulatba ejtő dolog. Amikor beléptem a fülkébe, azt hittem, egy másik világba kerültem."

A New York-i székhelyű Dimensional Media cég az új technológiát eredetileg katonai célokra fejlesztette ki, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) támogatásával. A katonaságnak egy olyan valós, térfogati 3D-s képalkotó megoldásra volt szüksége, amely nem igényel túl bonyolult elektronikai megoldásokat és 3D-s szemüvegeket sem.

Az új technológia egyik legegyszerűbb verziójában tükrök és lencsék segítségével érik el a kívánt hatást. Az objektum, melynek a 3D-s képét megjeleníti a szerkezet, egy alapzat belsejében van elhelyezve, mely alapzat felett jelenik meg a tárgy térbeli képe. A hatás így olyan, mintha az objektum az alapzat felett lebegne. A cég ezenkívül bonyolultabb technikák segítségével 3D-s videofilmeket is levetített.

A látogatók egy 3D-s holgrafikus pénzkiadó automatával is játszhattak, mely ugyancsak a "levegőben lebegett". A szerencsésebbek, akik odafértek a közvetlen közelébe, még meg is nyomhatták a virtuális gép virtuális gombjait a levegőben. A rendszer infravörös fény segítségével állapította meg a nézők ujjainak a pozícióját. Ezek után érthető, hogy többen szóhoz sem jutottak a fantasztikus élmények után.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09