Új háziállat robot a Comdexen

Zádori István, 2000. november 19. 13:36
A Las Vegas-i Comdex kiállításon bemutatták a népszerű Sony Aibo robotkutya második generációs, továbbfejlesztett változatát.
A cég azonban nem szeretné egy kutyához hasonlítani az új robot háziállatot, így különböző megoldásokkal enyhén módosították a robot leginkább kutyákra hasonlító külső megjelenését. Ezenkívül kivették a robot programjából az ugatási és farokcsóválási funkciókat.

"Ez nem kifejezetten egy kutya, vagy egy macska - mondta Jon Piazza, a Sony PR-menedzsere. - Ez csupán egy robot cimbora. Mondjuk személy szerint engem leginkább egy kis terrierre emlékeztet - tette hozzá. - Igazából mindenki maga döntheti el, hogy mit akar a kis robotocskába beleképzelni."

Az új Aibo óriási sikert aratott a Comdex kiállítás látogatóinak körében. Akkora tömeg csődült a Sony aibós pavilonjához, hogy sokan arra panaszkodtak, hogy még az óriási kijelzőn sem sikerült megpillantaniuk az új robot háziállatot. Már az első napon több mint 8000 aibós prospektust osztottak szét, de még az Aibo weboldala is annyi látogatót fogadott, hogy végül nem bírta a terhelést.

Piazza reményei szerint az új robot háziállat és gazdája között még szorosabb kapcsolat alakulhat majd ki, mint ahogy az az első verzió esetében volt. "Egyszerűen fantasztikus - mondta. - Az emberek úgy kezelik az új Aibót, mint egy élő, organikus teremtményt, pedig tudják, hogy ez nem így van, hiszen ez csak egy robot. Órákon át játszadozhatnak kis robot kedvencükkel, sőt még nevükön is szólíthatják őket; emellett - ha megunják - egyszerűen kikapcsolhatják, és még etetni sem kell, csak elemet kell benne cserélni."

Az új verziójú Aibókban továbbfejlesztett hangfelismerési szoftver van, így elég jó hatásfokkal képesek felismerni gazdájuk hívószavát. Ezenkívül 50 parancsnak engedelmeskednek, olyanoknak, mint például: ül, feláll, táncol. Amikor rendreutasítjuk a robotot, akkor szemei vörösen kezdenek villogni, lógatja a fejét, és duzzogni kezd. Egy speciális - külön megvásárolható - szoftver segítségével még tanulni is képes az új Aibo. A továbbfejlesztett robot háziállat elődjénél lényegesen olcsóbban, de még mindig magas áron, 1500 dollárért (kb. 450 ezer forint) vásárolható meg. Némelyik ritkább elődmodell azonban 9000 dolláros (2,7 millió forint) áron is gazdát cserélhet. Erre csak annyit tudok mondani: őrület!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05