ComdexFall 2000

Kapuzárás után

Tóth Kristóf, 2000. november 21. 21:47
Minden évben - a COMDEX számítástechnikai szakkiállítás idején - egy kicsit megáll a computerek körüli élet, mindenki Las Vegas-ra figyel, és kíváncsi az elkövetkező év technológiai újdonságaira. A COMDEX-et minden évben szinte pontosan ugyanott és ugyanakkor rendezik meg. Több mint 250 ezer látogatójával, árusítójával, és lelkes rajongójával ez egy olyan világméretű esemény, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ez a Las Vegas-i COMDEX.
Mióta a COMDEX létezik, az elmúlt pár évben néhány dolog megváltozott a show körül. Kezdetekben OEM kiállítás volt csak a COMDEX; azóta teljesen átalakult egy látványos-, a vásárlókat, és nézelődőket minden téren elámító, show-elemekkel tűzdelt rendezvénnyé. Az évek folyamán a kiállítási költségek jelentősen növekedtek, így idén egy átlagos kiállítási pavilon bérleti díja 50 ezer dollár (~15 millió Ft) volt a rendezvény öt napjára. Ez az összeg a nagyobb cégeknek persze nem túl megterhelő, de sok kis, reményteljes technológiai újdonságot kifejlesztő cég nem mindig tudja kifizetni. Páran megkérdőjelezték, hogy egyáltalán szükség van-e a számítástechnikára épülő iparnak ilyen, és ehhez hasonló gigantikus rendezvényekre. Az elmúlt évek COMDEX-ei azonban megadták a választ: igen, szükség van.

A COMDEX-en minden kiállító büszkén hirdeti saját portékáját. Így van ezzel a behemót standdal rendelkező Microsoft, és a legkisebb, eldugott helyen kiállító cég is. Ezt a show-t legszívesebben senki sem hagyná ki, a vásárlók, és a kiállítók is szívesen vesznek részt rajta. Olyan sokan érkeznek erre az egy hétre Las Vegasba, hogy még a telefonvonalak is teljesen telítettek voltak. Állítólag sokan már reggel fél hatkor sem tudtak telefonálni. A közlekedési dugók is egymást érték a városban, minden csigalassúsággal haladt. Taxit 40 percen belül képtelenség volt fogni. Ezen kívül érdekes módon rengeteg részeg ember is lézengett a kiállítás környékén. Szerintem azonban ezt a pár kellemetlenséget sok ember elviselte volna, csak hogy láthassa a nagy show-t.

Az idei COMDEX-en is rengeteg újdonságot mutattak be, melyről megpróbáltunk folyamatosan tájékoztatni titeket. Így most ezeket itt nem soroljuk fel újra, csak egy rövid áttekintést szeretnénk nyújtani a COMDEX érdekesebb dolgairól.

Mint azt már korábban előre jelezték, az amerikai show teljesen nemzetközi volt; olyannyira, hogy az amerikai cégek kisebbségben is voltak. Az idei COMDEX-en olyan nagy távol-keleti cégek domináltak leginkább, mint a Toshiba, a Hitachi, a Canon, a Sanyo, az Olympus, a Pioneer, a Lernout & Hauspie, a Sony, vagy a CMC. Ezek mellett a HP, vagy a Gateway csak meghúzódott a háttérben. Nagy szenzációnak számítottak többek közt az új Intel Pentium 4-es processzorok, és a hozzá való i850-es alaplapok. A grafikuskártyák piacán nem történt igazán nagy változás, bár szinte minden gyártó bejelentett egy-két újdonságot. A vezeték nélküli eszközök gyártói is elég visszafogott kampányt folytattak, persze azért ezen a téren is voltak fontosabb bejelentések. Ezen kívül több "haszontalan", szórakoztató számítástechnikai eszköz is nagy sikert aratott, ilyen volt például a Sony Aibo nevű háziállat robotja is.

A legnagyobb partit egyébként az EDS (Electronic Data Systems) adta a COMDEX kapcsán. A cég Macy Gray-t is leszerződtette a nagyobb show érdekében. Ezen kívül több lengén öltözött hölgy is részt vett a cég kedd éjszakai, kidekorált McCarron repülőtéren tartott óriási buliján. Minden bizonnyal az Intel vetélytárs Transmeta kaphatja a második legjobb parti díját. Hétfőn a cég kibérelt egy japán éttermet, a Tsunami-t. Az összejövetelen különböző elemzők méltatták a Transmeta eredményeit, majd a cég jövőbeli terveiről is szó esett. A legrosszabb partit a Hewlett-Packard rendezte, amely állítólag annyira rossz volt, hogy a HP több saját embere is inkább átment az EDS által szervezett rendezvényre.

Röviden tehát ennyit az idei őszi, Las Vegas-i COMDEX-ről, jövőre veletek ugyanitt!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09