Fizetni fognak a CD-írót gyártó cégek

Tóth Kristóf, 2000. november 26. 22:12
A Hewlett-Packardnak ezentúl minden Németországban eladott CD-írója után meghatározott összeget kell fizetnie. Az ok egy törvény, mely az illegális másolásra használható eszközöket sújtja.
A németek elsősorban az audió CD-k másolását vették a lelkükre, mivel az ország Európa zenei központja. Az HP után várhatóan a többi CD-írót gyártó cég is hasonló helyzetbe fog kerülni. A németek felhívták az összes európai ország figyelmét, hogy ezt a "járványt", mely a tavalyi évben 5 milliárd dollár kárt okozott a zenekiadóknak, meg kell állítani.

Robert Labatt, a Gartner piackutató csoport elemzője szerint a gyártók lettek a bűnbakok.

Hasonló törvények léteznek más európai országokban is, de ezek általában régi keletűek, így inkább a magnókra és videomagnókra vonatkoznak. A probléma nem ismeretlen a szkennerek világában sem, ugyanis a szkennerek jól ismert előmelegítése sem más, mint szándékos lassítása a beolvasásnak, hogy a törvénytelen másolás ne haladjon olyan gyorsan.

A németek szerint a CD-írókon kívül a nyomtatók, a gyors modemek és merevlemez-meghajtók mind-mind az illegális másolatok készítését segítik elő.

Az International Federation of Phonographic Industry felmérése alapján éves szinten körülbelül 500 millió illegális zene-CD készül internetes forrásból. Az interneten jelenleg több mint 25 millió illegális zenefájl található, amelyek ezeknek a CD-knek a forrásaként szolgálnak.

A zeneipar európai, évi 10 milliárd dolláros bevételéből nagyságrendileg 1 milliárd úszik el a kalózmásolatok miatt. Az európai kormányokat aggasztja, hogy ez az államkasszáknak 72 millió dolláros bevételkiesést okoz évente.

A GEMA, Németország vezető licencelő csoportja májusban indíotta próbaperét a Hewlett-Packard ellen. A per azért a HP ellen irányult, mert ez a cég adta el a legtöbb CD-írót Németországban. A GEMA "jó szándékának" jele, hogy 1998-ig visszamenőleg is ki kívánták fizettetni az egységenkénti 30 márkás (12,90 dollár) díjat.

A múlt heti egyezség szerint a HP visszamenőleg 3,60 márkát (1,54 dollár) fog fizetni eladott egységenként, a jövőben Németországban eladott egységek után pedig darabonként 12 márka (5,16 dollár) jár.

Jeanette Weisschuh, a HP szóvivőnője nem nyilatkozott arról, hogy ez mennyire fogja hátráltatni a céget, arra viszont kitért, hogy a megállapodást igazságtalannak tartja. Igazságtalannak tartja, mert a többi CD-írót gyártó cég, mivel (egyelőre) nem fizet semmit, előnybe került a HP-vel szemben - írta a CNet.

A HP hátránya azonban nem fog sokáig tartani, ugyanis hamarosan a többi cég is fizetésre lesz kötelezve. A fizetendő összegek nagysága a cégek GEMA-val kötött megállapodásától függ majd.

Kulcsszavak: HP CD-RW jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59