Mérföldkőhöz érkezett a Vodafone Digitális Iskola Programja

forrás: Prím Online, 2018. március 7. 13:21

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2 éve indította el a Digitális Iskola Programot azzal a céllal, hogy egyenlő esélyeket teremtsen a diákoknak a digitális kompetenciák megszerzéséhez. Szegeden, a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában, egy ünnepi hangulatú fogadáson ismertették a program eddig elért eredményeit, jövőbeni terveit, illetve két Csongrád megyei iskolának is átadtak egy-egy tablettöltő-szekrényt. Az eseményt B. Nagy László országgyűlési képviselő nyitotta meg, melyen a Vodafone vezetői mellett a digitalizáció területén tevékenykedő kormányzati vezetők is részt vettek.

A Vodafone Magyarország Alapítvány egyik legfőbb célja a digitális korlátok lebontása, ezzel a céllal indította útjára a Digitális Iskola Programot 2015-ben. A Program, amelynek megvalósításában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a Komplex Instrukciós Programot (KIP) Magyarországon működtető Hejőkeresztúri Iskolásokért Alapítvány, az ország 24 iskolájában mintegy 6500 gyerek oktatását és csaknem 700 pedagógus munkáját támogatja. A Program első szakaszában a Vodafone Magyarország Alapítvány 10 hónap alatt országszerte 1300 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépet osztott ki, valamint biztosította az eszközök oktatási célú használatához szükséges havi 3 GB adatforgalmat.

 

„Digitális vállalatként kiemelt hangsúlyt fektetünk a digitalizáció útjába álló korlátok lebontására és a digitális esélyegyenlőség megteremtésére. Külön öröm, hogy ebben a küldetésünkben jó partnerre találtunk, a kormányzat és a Vodafone szándékai ugyanis közösek: a digitális világot hozzáférhetővé tenni mindenki számára, hogy mindenki részesülhessen ennek előnyeiből. Előbbiben a folyamatos hálózatfejlesztések segítenek, amelyek immár kiemelt beruházásként valósulhatnak meg. Utóbbiról pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal közösen létrehozott, Vodafone Digitális Iskola Program gondoskodik” – mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. 

 

„A 21. században a digitalizáció a sikeresség és gyarapodás egyik legfontosabb eszköze. Meggyőződésünk, hogy az oktatási rendszer digitális átalakítása a digitális világra való sikeres felkészülés legfontosabb eleme. Éppen ezért megkezdődött, és a következő 3-5 évben maradéktalanul megtörténik a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása. A Digitális Jólét Program keretében elkészült Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának (DOS) célja, hogy új, a digitális kor kihívásaira reflektáló, nyitott oktatási környezet jöjjön létre és az oktatás, képzés rendszeréből senki ne kerüljön ki a megfelelő digitális kompetenciák nélkül.” – mondta el Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

 

 

A Digitális Iskola Program második fázisban a korábban átadott digitális eszközök (tabletek, e-táblák) résztvevő iskolákkal való mind szélesebb körű megismertetése került fókuszba. Az Alapítvány létrehozott egy Vodafone AppTár nevű applikációs gyűjteményt, amelyben a szolgáltató a digitális oktatást segítő alkalmazásokat tette ingyenesen elérhetővé a tanárok és diákok számára. Egy – inspiráló megoldásokat, segédanyagokat, gyakorlatokat tartalmazó – microsite-ot is létrehozott azzal a céllal, hogy segítse a tanárok oktatási munkáját. A Vodafone Magyarország Alapítvány emellett kidolgozott egy motivációs rendszert, amelynek lényege, hogy a Vodafone által biztosított digitális eszközök sokoldalú használatára, a játszva tanításra és tanulásra ösztönözze a tanárokat és diákokat. A program keretein belül a gyerekek különböző tantárgyakhoz kapcsolódó töltenek ki kvízeket, készítenek pályamunkát – videókat, fényképeket – vagy játszanak az erre a célra fejlesztett microsite-on. Az iskolák az összegyűjtött pontok függvényében további digitális eszközökhöz, például interaktív táblához és tablettöltő szekrényhez juthatnak hozzá. 

 

Az eszközök ugyan fontosak, de természetesen nem elegendőek a fejlődéshez. A Programban résztvevő iskolákra épp ezért kivétel nélkül jellemző az érdeklődés és a nyitottság a digitális világ iránt, és a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, illetve sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása most a Vodafone Magyarország Alapítványnak köszönhetően nem csupán egyszerűbb, de izgalmasabb is lehet.  Erre jó példa a program második fázisának egyik eleme a VloggerSuli is, amelynek részeként egy-egy népszerű vlogger látogat el a résztvevő iskolákba. A diákoknak így van lehetőségük kipróbálni magukat az okos eszközök másik oldalán is, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ezáltal nem csak technikai tudásra tesznek szert – játszva tanulnak – de önbizalmat is építenek, egyre kevésbé feszélyezi őket a szereplés, és beleássák magukat a videó vágás rejtelmeibe is. 

 

 

„A Digitális Iskola Programmal a gyerekek jövőjét építjük, hiszen digitális kompetencia nélkül jóval kevesebb esélyük van érvényesülni a jövőben. Célunk, hogy egyenlő esélyeket teremtsünk és azok a gyerekek is digitális bennszülöttként nőhessenek fel, szerencsésebb társaikhoz hasonlóan, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy tablettel játszanak otthon” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

 

„Az internethasználat, az oktató és szórakoztató alkalmazások, a gyermekkortól aktívan használt kommunikációs platformok alapjaiban alakítják át a gyermekek gondolkodását, társas kapcsolatait, azt a módot, ahogyan új dolgokat tanulnak. Fontos, hogy az új generáció számára már teljesen természetes digitális világ az iskolák falain belül is elérhető legyen, hiszen a digitális kompetenciafejlesztés elsődleges színterei az iskolák, amelyek, ha jól élünk a lehetőséggel, biztosítani tudják a jövő kompetens, sikeres és boldog munkavállalóit, vállalkozóit.” – mondta el Dr. Solymár Károly, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50