Médiatanács: folytatódik az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás

forrás: Prím Online, 2018. április 28. 11:24

A tartalmi vizsgálati szakasszal folytatódhat az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás a Médiatanács döntése nyomán, miután a bíróság nemrég elutasította az egyik pályázó felülvizsgálati kérelmét, és ezáltal megszűnt a felfüggesztés oka. Összesen hat új online film, illetve új epizód készülhet hatmillió forint mecenatúra-támogatással. Két díjat egy-egymillió forinttal támogat majd a testület az erdélyi Filmtettfeszten. A hatósági szerződésben vállalttól eltérő műsorsugárzás és a társadalmi célú reklám nem megfelelő használata miatt pedig 20 ezer forint bírságot rótt ki a grémium a Tilos Rádió médiaszolgáltatójára.

A tartalmi vizsgálati szakaszba lép az országos kereskedelmi rádiós pályázat

Folytatódik az országos rádiós pályázati eljárás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése értelmében. A testület számára az NMHH Hivatala megkezdi a tartalmi érvényességi feltételek vizsgálatának előkészítését az alaki feltételeknek egyedül megfelelt Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. ajánlatában. A tavaly szeptemberben indult eljárást a testület március elején függesztette fel, azt követően, hogy az Advenio Zrt. a pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadásáról szóló végzés felülvizsgálatát kérelmezte. Miután a bíróság elutasította a kérelmet, a felfüggesztés okafogyottá vált, és a törvény értelmében az eljárás folytatásának van helye. 

 

A Médiatanács Neumann János-pályázatának legfrissebb nyertesei

A Magyar Média Mecenatúra Program kifejezetten online közszolgálati médiatartalmak létrejöttét támogató, tavaly meghirdetett Neumann János-pályázatának harmadik fordulójában a Médiatanács öt hazai és egy határon túli alkotónak összesen hatmillió forintot ítélt oda. Két hazai alkotás, a Magyarország talán legnagyobb természeti kincsét és annak egészségre gyakorolt hatásait bemutató ismeretterjesztő film, a Gyógyító gyógyvizeink, és az erdélyi arisztokrata családok még élő tagjainak sorsa után kutató Tiltott kastélyok dokumentumsorozat ötödik epizódja, Keresdi Bethlenek címmel a Magyar Idők online felületén lesz látható. További két ismeretterjesztő kisfilmsorozatot – a Bauhaus-emlékeket felvonultató Budapesti Bauhaus séták és a címbéli festő művészetét bemutató Márffy Ödön 140 – az Echo TV, míg a hivatás, a család, a mindennapi problémák és a keresztény identitás metszéspontjait körbejáró, Hétköznapi hősök című portrésorozat új részeit a Bonum TV online felületein nézhetik majd meg az érdeklődők. A határon túli pályázó a 70-es, 80-as években kiemelkedő erdélyi értelmiségiek portréit bemutató Erdélyi életutak című sorozata a karpatpress.hu oldalon lesz majd elérhető.

 

Kétmillió forinttal támogatja a Médiatanács a 18. Filmtettfesztet

A testület arról is döntött, hogy az idén októberben immár 18. alkalommal esedékes Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén egy-egymillió forinttal támogatja a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának megsegítéséért járó Sárga Csikó díjának, illetve a Fillmgalopp néven ismert fődíjának nyertesét. A Filmtett Egyesület által szervezett szemle hiánypótló célkitűzése a magyar mozgóképes kultúra népszerűsítése a keleti határainkon túl. 

 

Műsorrendi eltérések és egy társadalmi célú reklám hibás besorolása a Tilos Rádióban

Egy februári műsorhét vizsgálata alapján kevesebb szöveget, magyar zenét, közszolgálati, hír- és helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé a szerződésében vállaltnál a Tilos Rádió, valamint 79 alkalommal társadalmi célú reklám helyett jótékonysági felhívásként kérte a maga számára a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását, ezért a Médiatanács összesen 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára. Idén ez már a negyedik olyan médiaszolgáltató, amely a hatósági vizsgálatok alapján eltért a szerződésében rögzített vállalásaitól, és emiatt a testület kénytelen volt bírságot megállapítani. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50