A magyarok közel fele nézett már bele titokban párja telefonjába

forrás: Prím Online, 2018. november 20. 09:49

Manapság féltékeny párok és aggódó szülők hada próbál beférkőzni a hozzá közel állók üzenetei és levelei közé, és így vélt titkok birtokába kerülni. 

Van, aki egyenesen kémprogramokat telepít, de a többség inkább akkor próbál belelesni párja vagy gyereke telefonjába, amikor az magára hagyja készülékét, például éppen a fürdőszobában énekelget zuhanyzás közben. Vannak, akik konkrét gyanú esetén és lebuktatási szándékkal néznek bele a másik privát leveleibe, üzeneteibe, de egyesek sportot űznek a kontroll ezen formájából és nem tudnak leállni. Azt nem árt tudni, hogy akármilyen okból leskelődnek az emberek, az akciónak ritkán lesz jó vége. 

 

A Samsung Electronics legújabb kutatásából*  az derül ki, hogy a felnőttek 40, a kamaszok 43 százaléka gondolja úgy, hogy a telefonjában tárolt információk nem tartoznak senki másra. Ha fordítva tesszük fel a kérdést, akkor a felnőttek csak ötöde állítja azt, hogy bárki belenézhet a telefonjukba, míg a kamaszok közül csupán 11 százalék gondolja így. Az okostelefonok elterjedésével ugyanakkor legféltettebb titkaink és legbelsőbb gondolataink könnyebben hozzáférhetők, mint valaha. A kutatás szerint a felnőttek 40, a kamaszok 61 százaléka be is vallja: volt már példa rá, hogy belenézett más telefonjába. Bár a digitalizáció lényegi pontokon változtatta meg a társas kapcsolatokat, az emberi viselkedés mögött ugyanazok a pszichológiai mechanizmusok működnek. Ha ezt a két tényezőt – alkalom és féltékenység – összeszorozzuk, meg is van a következmény: véget nem erő kapcsolati játszma, ami nem sok jóval kecsegtet.

 

abcnews.go.com
 

 

Kik és miért kutatnak titkok után?

Szakértők elsősorban a saját magunk iránti bizonytalansággal kötik össze mind a féltékenységet, mind pedig a párkapcsolati kémkedést. A féltékeny emberek nem mernek saját értékelésükre hagyatkozni, és úgy érzik, beleszólásuk nélkül alakul a kapcsolat. Akár erre, akár a hűtlenségre is képesek bizonyítékot keresni a másik fél telefonjában, illetve alkalmazásaiban. Fő mozgatórugó lehet még az ellenőrzés vágya is: a kémkedők folyamatosan kontrollálni próbálják, hol jár és mit csinál a másik, és igyekeznek „hazugságon kapni”. A Samsung kutatásából kiderül, hogy a felnőttek 76 százaléka szerint a párkapcsolatokban nem fontos, hogy belenézzek a partnerek egymás telefonjába, mert az eleve a bizalmatlanságot erősíti. „Ha a nyílt, őszinte kommunikáció helyett inkább a nyomozást választjuk a párkapcsolatunkban, akkor lélektani szempontból alapvetően nem másról van szó, mint az önbizalom és a párkapcsolati bizalom hiányáról – foglalja össze az alapállást Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus.

 

A jól működő párkapcsolatokra két eset jellemző: a pár megállapodhat arról, hogy transzparensen kezelik egymás felületeit. Ismerik egymás email- és közösségi média jelszavait, kódjait és megállapodnak arról, hogy megnézhetik a másik személyes üzeneteit, fiókjait. Ez a megállapodás-típus ritka, inkább érett emberekre és kapcsolatokra jellemző. Szintén a magabiztos, jól működő párok esetében jellemző hozzáállás, hogy a felek nem tekintenek be egymás telefonjába, felületeire. „A párkapcsolatban a két fél együttesen alakítja ki a szabályokat. Ha a kommunikáció jól működik közöttük és egészséges személyiségek, nem merül fel bennük ok nélkül bizalmatlanság” – vélekedik Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus. A gondok akkor kezdődnek, ha az egyik vagy mindkét fél titokban nézegeti a másik leveleit, üzeneteit. A szakértő úgy gondolja: „Amikor a párok ilyen helyzetbe kerülnek, érdemes számot vetniük azzal, hogy illenek-e egymáshoz vagy megfelelően képesek-e egyeztetni problémáikat.”

 

A Samsung kutatásának apropóját a hamarosan a mozikba kerülő, a vállalat által támogatott vígjáték, a BÚÉK témája adta. A film arra keresi a választ, hogy vajon a mobilozás és társaskapcsolatok hogyan hatnak egymásra. „Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy milyen veszélyei és következményei vannak egy kapcsolatra nézve az egymás után való szimatolásnak. A mobil technológián keresztül az okostelefon az ember kezében válik eszközzé, és mindenkinek a saját felelőssége az etikus használat" – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője. 

 

5 érv, hogy miért ne szimatoljunk:

  • Ugye te sem akarsz kukkoló lenni? A mások titkaiban való kutakodás a zaklatás előszobája. Egy komoly határátlépés, mely sem a kapcsolatra, sem a kémkedő személyiségére nem lehet építő hatással. 
  • Bagoly mondja verébnek? Mi jelenti a sikert a szimatoló félnek? Egy flörtölő üzenet bizonyosan! De vajon hogyan szembesíthető a másik fél a titokban szerzett információval? A kémkedő egyből elveszíti erkölcsi fölényét azzal, hogy a másik háta mögött leselkedett.
  • Tévedések vígjátéka. Az üzenetek kontextus nélkül könnyen félreérthetők. Nem minden az, aminek látszik és egy ártalmatlan üzenetet félreértelmezve komoly konfliktus támadhat a felek között. „Ha az egyik fél meg van győződve arról, hogy a másik rossz úton jár és nyomozásba kezd, ehhez fogja keresni, erre igazítja a megszerzett információkat” – avat be Skultéti-Szabó Katalin a folyamatba.
  • Ami nem öl meg, az megerősít? Ez nem mindig igaz. A kémkedés kifejezetten a gyengeség jele és gyengévé tesz: ha rendszeresen művelik, megváltoztatja a személyiséget, keserűvé teszi az embert. Mások életét élni mindig rosszabb, mint a sajátunkat. 
  • Van, amit nem lehet megbocsátani. A kémkedéssel és annak kiderülésével okozhatunk akár olyan károkat is, melyek helyreállíthatatlanok. Ha az egyik fél ilyen módon töri meg a bizalmat, akkor az akció vége akár szakítás is lehet, a felekhez méltatlan módon.

 

_________________

* Samsung Electronics: A magyarok mobilhasználati szokásai c. felmérés, 2018

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50