Okoseszköz került a fa alá?

forrás: Prím Online, 2018. december 26. 11:15

Idén is sok-sok gyerek kívánságlistáján szerepeltek a különféle tabletek, okostelefonok. A szülők pedig, bár sokan tartanak a digitális eszközök használatának következményeitől, megvették, hiszen ez az, aminek biztosan örült a gyerek. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet tudatos ezek használata, illetve mire érdemes odafigyelni. 

Ez egy jó alkalom arra, hogy a kicsik a pénzügyekkel is alaposabban ismerkedjenek, hiszen a digitális eszközök használata napjainkban már online ügyintézéseinkkel szorosan összefonódik. Szülőként mi adjuk a mintát ezek használatában! 

 

Egyes kutatások szerint napjainkban már egészen kicsi kortól megjelenik a mindennapos digitális eszköz és internethasználat. Átlagosan 9 és 10 éves kor között már saját mobiltelefonjuk lesz a fiataloknak, amin internetezni is tudnak, 8-12 évesen pedig napi 6 órát is képesek eltölteni a képernyő előtt. Karácsony után ezek a számok várhatóan felerősödnek, hiszen sok gyermek kívánságlistáján szerepel a mobiltelefon vagy a tablet. Sok szülő azonban tartva a negatív hatásoktól, nem szívesen veszi meg ezeket. Pedig a népszerű eszközök és az internetezésre fordított időt értékesen is ki lehet tölteni! Gondoljunk csak a saját életünkre, hogyan könnyítik meg a mindennapjainkat! Csekkbefizetés, vásárlás, átutalás – ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásból ahhoz, hogy ezeket egy pillanat alatt elintézzük. A fa alá kerülő ajándékkal tehát nemcsak a kívánság teljesül, egy jó alkalmat teremtünk arra, hogy a kicsik a pénzügyekkel is alaposabban, játékosan ismerkedjenek. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet tartalmas ezek használata, mire érdemes odafigyelni, hogy a szülők nyugodtabban tehessék a fa alá az ajándékot. 

 

Mutassunk jó példát a gyerekeknek

Internetes vásárlásainkkor, pénzügyeink intézésekor ültessünk magunk mellé gyermekünket, és mondjuk el neki lépésről lépésre, hogy mi történik. Arra is hívjuk fel a figyelmét, hogy attól, hogy az interneten fizetünk, az még valódi pénzköltést jelent, ezért alaposan végig kell gondolni, mit veszünk meg. A vásárlási szokások ragadósak, a szülői modell rögzül, ezért fontos, hogy milyen attitűdöt lát a gyerek maga körül. Ahogy cseperednek a gyerekek úgy lesznek egyre függetlenebb internethasználók, és ebben az ütemben a szülői felügyelet is lemorzsolódik. Egyedül találkoznak majd a vásárlásra buzdító reklámokkal és az online játékok is gyakran csábítanak arra, hogy jobb fegyverzetet, magasabb szintű játékost vegyenek – természetesen igazi pénzen.

 

Függetlenedő gyerekek, növekvő veszélyek

A szülőknek azt is látni kell, hogy gyermekük egyre több platformon válhat internetes csalások, átverések, még ennél is súlyosabb esetben bántalmazás, zaklatás, vagyis cyberbullying áldozatává. Fontos megértetni velük, hogy a tartalomszűrőket ne kapcsolják ki, hiszen nem korlátozni akarjuk őket, hanem megvédeni. A szülőknek tisztában kell lenniük az internetesnetes veszélyekkel: hogyan lopnak el banki adatokat, hogyan szereznek illetéktelen hozzáférést az emailjeinkhez, milyen oldalakon lehet és hol nem ajánlott megadni a kártyaadatainkat. Fel kell készíteniük a fiatalokat arra, hogy védjék adataikat, számítógépük biztonságát, hiszen így védhetik pénzügyeiket is.

 

A tiltás és a nyomozás nem segít

Fontos, hogy meglegyen egy bizalmas szülő-gyermek kommunikáció és amennyiben bárki bizalmas adatokat, információkat igyekszik megszerezni tőle, akkor abba avassa be szüleit – ha ebben biztosak lehetünk a köztünk lévő jó kapcsolat miatt, akkor már nem történhet nagy baj. Érezze a gyerek, hogy amennyiben meggondolatlanul költött, eljátszott vagy épp kicsaltak tőle pénzt a neten, akkor ebbe nyugodtan beavathatja szüleit.

 

Leszidás helyett megismerés

A kulcs a beszélgetés, így szülőként legyünk nyitottak az éppen népszerű trendekre és lelkesedéssel hallgassuk meg a gyerekek beszámolóit. Ne kommentáljuk negatívan az osztályban épp legkedveltebb online játékot, inkább vegyük fel a fonalat, ismerjük meg a játékot. Egyes játékok nemcsak szórakoztatják őket, észrevétlenül, élmények által is tanulhatnak. A K&H Csoport új mobilapplikációja, a vigyázz#KáPé app például a pénzügyek világába navigálja a gyerekeket. A 15 részes vlogsorozat főszereplője a gyerekek nyelvén ismerteti meg a legfontosabb alapfogalmakat, a játékok és kvízek pedig tovább mélyítik a megszerzett tudást. Látni fogjuk a fiatalokon, hogy ők is befogadóbbak lesznek az ajánlott oktatóapplikációkra, ha mi is érdeklődéssel hallgatjuk tapasztalataikat. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50