Terjeszkedik az Aimster

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 20. 21:08
A Napster-hez hasonló fájlmegosztásos elven működő úgynevezett Aimster-szolgáltatás új verziója már együtt fog működni az MSN-nel és a Yahoo!-val is, így a szakemberek szerint akár heti félmillió új felhasználóval is gazdagodhat az Aimster.
Az Aimster jelenleg lényegében az American Online üzenet-átviteli szolgáltatásán keresztül működik, de a program új változata a ZDnet szerint már olyan szolgáltatásokkal is képes lesz együttműködni, amelyeket jelenleg például a Microsoft, vagy a Yahoo cégek nyújtanak.

Az Aimster-szolgáltatás keretében a regisztrált felhasználók az AOL népszerű Instant Messaging szolgáltatásán keresztül a Napster-hez hasonló módon egymás közt különböző fájlokat csereberélhetnek. Az ingyenes Aimster-szoftvert november közepéig több mint 2.5 millió AOL felhasználó töltötte le és használta, a programot író cég most pedig egy olyan programkiegészítésen dolgozik, mellyel be szeretnék vonni a szolgáltatásba a konkurens Microsoft és Yahoo üzenet-átviteli szolgáltatásokat használó embereket is. A hamarosan letölthető szoftver upgrade telepítése után az Aimster-szolgáltatás kiterjedhet többek közt a Napster és a Gnutella hálózatokra is.

Szakértők szerint a várhatóan nagyobb növekedésnek induló Aimster-szolgáltatás a Napster-hez hasonlóan könnyen a zeneipar potenciális célpontjává válhat. Az Aimster fejlesztői szerint azonban a rohamosan növekvő szolgáltatást már több befektető és lehetséges partnercég is támogatni kívánja, és szerintük az Aimster egy olyan program, mely csupán törvényes úton szeretné betömni a "közösségi számítástechnikában" jelenleg még megtalálható lyukakat.

A Microsoft nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, a több mint 60 millió felhasználóval rendelkező American Online pedig elismerte, hogy tudnak az Aimster-mozgalomról, és hogy folyamatosan figyelik is azt. Az Aimster korábban bejelentette, hogy már olyan nagy cégekkel is tárgyalt, mint például az Intel, és hogy ezenkívül még legalább fél tucat stratégiai partnerre számítanak. Az Intel egyébként jelenleg P2P (peer-to-peer) megoldásokba szeretne befektetni, így tényleg lehetséges, hogy létrejön az Aimster és az Intel közötti szerződés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50