NMHH Médiatanács: Továbbra is kevesen használják a tévés és internetes gyerekzárakat

forrás: Prím Online, 2019. április 19. 11:02

Még mindig kevés szülő veszi igénybe a gyerekzár-funkciókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által a héten elfogadott hatósági vizsgálat szerint. A testület összesen több mint 5 millió forint értékű díjjal támogatja négy hazai filmfesztivál nyerteseit. 

A tanács öt helyi, körzeti, illetve kisközösségi rádiós pályázati eljárással kapcsolatban kilenc döntést hozott, valamint burkolt reklám és műsorrendi eltérések miatt szankcionált szolgáltatókat. 

 

A gyermekzár-ajánlás felülvizsgálata

A Médiatanács felülvizsgálta gyermekzár-ajánlását, és megállapította, hogy műszaki szempontból nem indokolt annak módosítása, ugyanakkor még mindig kevés szülő alkalmazza az ilyen típusú internetes, illetve televíziós biztonsági megoldásokat. Ugyan a szolgáltatók egyre szélesebb körben adnak lehetőségeket a kiskorúak védelmére, továbbra is gyakran előfordul, hogy eltérnek az ajánlásban foglaltaktól, és nem alkalmazzák a káros tartalmakra utaló különféle eszközöket. Ezért a Médiatanács felkérésére az NMHH levélben fogja felszólítani a szolgáltatókat, hogy vegyék figyelembe az ajánlásban megfogalmazottakat, és népszerűsítsék a gyermekzár-megoldásokat a káros tartalmak kiszűrése érdekében. A Médiatanács az eredmények alapján megvizsgálja a szolgáltatók gyakorlatát is ezen a területen.

 

Fesztiváltámogatások

A Médiatanács összesen kétmillió forinttal járul hozzá a május végi, gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál díjazásához, támogatva a fődíj, a Kárpát-medencei Filmszemle és a Kárpát-medence természeti értékei szekciók első helyezettjeit. A grémium 1,8 millió forinttal jutalmazza a szeptemberi, komlói III. Hét Domb Filmfesztivált, díjazva a dokumentumfilm, az animációs film és a kisjátékfilm kategóriák első három helyezettjeit. Mindezek mellett a szegedi 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál (május 28–június 1.) közönségdíjának nyertesét 500 ezer forinttal honorálja. A Médiatanács továbbá 750 ezer forintot ajánl fel a budapesti, novemberi V. Magyar Speciális Független Filmszemle három fő kategóriáinak – speciális filmes, független-/professzionális filmes és parafilm – nyertesének.

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A testület véglegesítette a helyi vételkörzetű Balatonfüred 96,2 MHz és Tardos 95,5 MHz, valamint a körzeti vételkörzetű Győr 88,1 MHz közösségi jellegű rádiós frekvenciák hasznosítását célzó pályázati felhívások szövegét, amiket április 18-án, illetve 24-én tesz közzé a honlapján. A pályázati ajánlatokat május végén, illetve június elején lehet majd benyújtani a frekvenciákra.

 

A Médiatanács elfogadta a Keszthely 93,4 MHz és a Szombathely 97,1 MHz helyi rádiós frekvenciák közösségi jellegű használatára szóló pályázati felhívások tervezeteit.

 

A kereskedelmi jellegű használatra kiírt Tihany 105,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásban az alaki vizsgálat után a testület hiánypótlásra szólította fel a Rádió Helló Kft.-t. A másik pályázó, a Lajta Rádió Kft. visszavonta pályázati ajánlatát, így ügyféli minősége megszűnt. Hiánypótlásra szólította fel a Médiatanács a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvenciák közösségi jellegű használatára indított pályázati eljárások egyedüli pályázóját, a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 

 

Médiafelügyeleti döntések

A Médiatanács tízezer forintos bírságot szabott ki a békéscsabai 7.TV. szolgáltatójára, mert a Púder című műsor egy decemberi adásában burkolt reklámot tett közzé: az otthoni hajápolás körében egy hajkozmetikai termékcsaládot mind verbálisan, mind képekben úgy mutatott be, hogy az a termék megvásárlására ösztönözhette a nézőket, reklámjellegét azonban nyíltan nem vállalta fel.

 

A szolnoki Aktív Rádió szolgáltatójára a testület ötvenezer forintos bírságot szabott ki, mert kevesebb szöveget, a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort és hírműsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltaknál. 

 

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50