Az ESET új Androidos zsarolóvírust fedezett fel

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 1. 16:41

Az ESET szakemberei egy új zsarolóvírus családot fedeztek fel, amely az áldozatok kontaktlistáján szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben. A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmakkal kapcsolatos fórumtémákban terjesztették a Reddit oldalain. Az ESET munkatársai jelentették a zsarolóvírus kampányban használt Reddit profilt, amely sajnos azóta sem került letiltásra. A vírus rövid ideig az „XDA fejlesztők” nevű fórumon is futott, amely az Android fejlesztők platformja, de az ESET jelentése alapján az operátorok szerencsére már eltávolították a rosszindulatú üzeneteket.

„Az általunk felfedezett akció egyelőre csekély mértékű és amatőr. A zsarolóvírus maga szintén hibás - különösen a rosszul végrehajtott titkosítás szempontjából. Bármely titkosított fájl helyreállítható a támadók segítsége nélkül is” – mondta Lukáš Štefanko, a nyomozást vezető ESET-kutató. "Ha azonban a fejlesztők kijavítják ezeket a hibákat, és a terjesztés tömegessé válik, ez az új zsarolóvírus komoly veszélyt jelenthet."

 

Hogyan működik? 

Az új zsarolóvírus figyelemre méltó terjedési mechanizmussal rendelkezik. Mielőtt elkezdené a fájlok titkosítását, egy sor szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplő címekre, és arra ösztönzi a címzetteket, hogy kattintsanak egy rosszindulatú linkre, amely a vírus telepítőfájljához vezet. „Elméletileg az is a fertőzések széleskörű terjedését szolgálja, hogy a zsarolóvírus által küldött üzenetnek 42 különféle nyelvre lefordított változata is van. Ám szerencsére még a kevésbé biztonságtudatos felhasználók is könnyen észrevehetik, hogy az üzenetek fordítása kifejezetten gyenge, sőt egyes nyelvi verziók teljesen zagyvák, értelmetlenek” – tette hozzá Lukáš Štefanko.

 

Jó hír, hogy az Android/Filecoder.C nevű vírus jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is komoly hibákat vétettek. Az algoritmus ugyanis nem kódolja a nagy méretű archívumokat (50 MB fölött) és a kis méretű képeket (150 KB alatt), illetve a kártevő által kiválasztott „titkosítandó fájltípusok” listája is szerencsére elég összecsapott, átgondolatlan. "A listát gyaníthatóan egy másik korábbi kártevő kódja alapján a hírhedt WannaCry zsarolóvírusból másolták" – jegyezte meg Štefanko.

 

A vírus más furcsaságokkal is rendelkezik: a tipikus Androidos zsarolóvírusoktól eltérően az Android/Filecoder.C amatőr módon nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez. Ezenkívül a váltságdíj sem egységes, így a zsarolás során kért összegek dinamikusan változnak az áldozathoz létrehozott UserID révén, amelyek általában 0,01-0,02 BTC között mozognak.

 

"Az egyedi váltságdíjat megállapító trükk újszerű: még sosem láttunk ilyet egyetlen Android ökoszisztémából származó zsarolóvírusnál sem" – mondta Štefanko. „Valószínűleg úgy tervezték a rendszert, hogy a kifizetéseket hozzárendeljék az áldozatokhoz. Ezt általában úgy oldják meg a kiberbűnözők, hogy minden titkosított eszközhöz egyedi Bitcoin tárcát hoznak létre. Még ha feltehetően ez is volt a céljuk, ebben a jelenlegi kampányban viszont mégis csak egyetlen dedikált Bitcoin tárcát használtak."

 

Azok, akik az ESET Mobile Security megoldását használják, védettek a támadás ellen, ugyanis a felhasználók figyelmeztetést kapnak az ilyen gyanús linkekről, de ha esetleg mégis letöltenék a fertőző alkalmazást, a program detektálja és blokkolja azt.

 

Mit tehetünk?

Az ESET mostani felfedezése rámutat arra, hogy a zsarolóvírusok még mindig komoly fenyegetést jelentenek az Androidos eszközök számára. Ahhoz, hogy biztonságban legyünk, érdemes betartani a legfontosabb szabályokat:

  • Tartsuk naprakészen eszközeinket, lehetőség szerint állítsuk be, hogy automatikusan frissüljenek, ha új verzió jelenik meg.
  • Kizárólag a Google Play áruházból vagy más megbízható forrásból vásároljunk, illetve töltsünk le alkalmazásokat. Bár ezek a felületek sem teljesen mentesek a rosszindulatú programoktól, de mégis sokkal nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kártevőket, mint az ellenőrizetlen letöltési helyeken.
  • Mielőtt telepítünk egy alkalmazást, alaposan nézzük meg az értékeléseket és visszajelzéseket. Fókuszáljunk a negatív véleményekre, amelyek gyakran megbízható felhasználóktól érkeznek, míg a pozitív hozzászólások mögött sokszor maguk a támadók állnak.
  • Alaposan nézzük meg, milyen hozzáférési engedélyeket kér egy alkalmazás. Ha olyan dologhoz szeretne hozzáférni, amelyek nem kapcsolódnak a szolgáltatáshoz, akkor inkább ne telepítsük. 
  • Használjunk megbízható mobilvédelmi megoldásokat.

 

Csizmazia-Darab István, az ESET termékeket forgalmazó Sicontact Kft. IT-biztonsági szakértője hozzátette: "az esetleges adatvesztés elkerülése érdekében célszerű időnként az Androidos eszközről is adatmentést végezni külső adathordozóra, vagy felhős tárhelyre. Komolyabb fertőzés esetén ugyanis néha a gyári állapot helyreállítására (factory reset) kényszerülhetünk, mentés birtokában viszont könnyen helyre tudjuk állítani az értékes adatainkat."

 

További információ az ESET WeLiveSecurity blogjában olvasható.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50