Közösségi oldal a II. világháború idején

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 29. 18:49

A Viasat History televíziós csatorna a II. világháború kitörésének 80. évfordulójára tematikus közösségi felületet hozott létre. Mozgatórugója, hogy vajon mit posztoltak volna a hírességek és a vezérek, ha abban az időben is létezett volna Facebook, Insta, Twitter. A modern technológiával újrajátszott események, külön ide gyártott történelmi minivideókkal a 1939live weblapon érhetők el.

1939. szeptember 1-jén Németország hadüzenet nélkül megtámadta Lengyelországot, ezzel kirobbant a II. világháború. A történelem meghatározó eseményére való megemlékezés céljából a Viasat History televíziós csatorna (amely Lengyelországban ugyanúgy jelen van, mint Magyarországon) megalkotta az 1939live honlapot. A website-ot úgy építették fel, mintha egy 21. századi közösségi médiafelület lenne: a nagy történelmi személyek profillal rendelkeznek és a mai felhasználókhoz hasonlóan bejegyzéseket tesznek közzé, like-olnak, hozzászolnak és megosztanak. Emellett egy külön ide gyártott 10 részes videósorozat szintén a legmodernebb alkalmazásokat használva mutatja be a történelmi nagyságokat: az egyes epizódok YouTube, Google Maps és hasonló eszközök beépítésével mesélik el, hogy ki mit tett ebben az időszakban, mit köszönhetünk neki vagy épp mi volt a vétke.

 

 

Az 1939live.com-ra lépve egy hírfolyamot láthatunk, amelyen megjelenik többek között Winston Churchill, Adolf Hitler vagy George Orwell bejegyzése, ezeket pedig like-olják, vagy épp megosztják más történelmi alakok. Életesemények között is pörgethetünk, így láthatjuk, hogy Frida Kahlo mikor van Párizsban, mikor debütál az Oz, a nagy varázsló, mikor loptak el egy képet a Louvre-ból... Az egyes posztok szövegei levelek, memoárok és naplók felhasználásával készültek, azaz teljesen hitelesek.

 

 

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a múltat e fajta, úttörő módon mutathatjuk be, amely ráadásul a fiatalabb generáció számára is átláthatóbbá teszi a történelmet – mondta el Karin Heijink, a Viasat World tartalmakért és termékekért felelős alelnöke, hozzátéve, hogy a portált a Future History produkciós stúdióval gyártották. – Szeretjük a múlt eseményeit új megvilágításokból és több nézőpontból szemléltetni, ez az oldal pedig tökéletesen illeszkedik ehhez: úgy mutatjuk be a történelem meghatározó időszakát, mintha napjainkban történne.”

 

 

A nem mindennapi oldal angol és lengyel nyelven érhető el, és egészen október végéig jelennek meg rajta újabb és újabb posztok. A tevékenykedésbe bárki beszállhat, azaz kedvelhet, kommentelhet vagy akár meg is oszthat. A történelmi csatorna emellett tematikus sorozatokkal is készül a jubileumra, így szeptember 1-jén 21 órától indítja A II. világháború legjelentősebb eseményei színesben című dokumentumszériáját, vasárnaponként pedig további alkotásokkal emlékezik a nehéz időkre.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50