Comdex 2000

Terülj, terülj asztalkám!

Kolma Kornél Kolma Kornél, 2001. január 9. 00:03
"All you can eat" - ez a felirat olvasható jó néhány Las Vegas-i étterem ablakában, ami magyarul annyit tesz, hogy az ide betévedő vendég pár dollár fejében annyit eszik, amennyi csak belefér. Az idei Comdex "ajtajára" - a "megtelt" tábla mellé - ugyancsak kitehető lett volna az iménti mondat, a látogató ugyanis tényleg mindent megkapott. Az már más kérdés, hogy mindent nem lehet befogadni (megemészteni). Persze azért az évezred utolsó Comdexének is volt fókusza, amely négy területre - a Linuxra, az ügyfélcentrikusságra, az ASP-re, valamint az e-mobilitásra - helyeződött.
A tavalyi Linux Business Expo sikere - ahol nem kis számban vonultak fel az ingyenes operációs rendszerre megoldást szállító cégek - idén folytatódott. A katalógus szerint a "Linuxhoz közeli cégek" száma közel kétszer annyi, mint azoké, akik a Windows mellett tették le voksukat. S hogy a bőségszaruba mi fért bele, felsorolni is nehéz, mindenesetre tényleg szinte minden, ami akár az otthoni felhasználó, akár egy vállalat eletében fontos lehet (utóbbinál nem pusztán irodai alkalmazásokra kell gondolni, hanem komplex üzleti megoldásokra, például vállalatirányítási rendszerekre is).

Hasonlóan sikeres jövőt jósolnak a szakemberek az ASP-nek (Application Service Provider). A hárombetűs csoda révén nem kisebb dolog valósul meg, mint hogy a szoftvereknek csak azon részeiért kell a jövőben fizetnünk, amelyeket valóban használunk is (a Microsoft például már konkrét tervekkel rendelkezik arra nézve, hogy a legújabb Office-t ilyen formában is elérhetővé teszi). A harmadik fő témaként választott ügyfélcentrikusság igazából nem köthető egyetlen terméktípushoz (bár a "360 Costumer" című előadássorozaton előszeretettel emlegették a CRM-et, a Costumer Relationship Managementet, amely a nagy ügyfélkörrel rendelkező vállalatok, intézmények számára kínál informatikával támogatott megoldást), hanem inkább új, elsajátítandó üzletpolitika, amelyhez persze a különböző IT-megoldások adják az alapot.

(Örök)mozgásban

Szerencsés döntés volt a szervezőbizottság részéről, hogy (a CeBIT-hez hasonlóan) a pavilonokon belül az azonos területhez tartozó termékeknek, illetve a köréjük épülő megoldásoknak egyazon "parcellában" adott helyet. Ilyen kisebb-nagyobb szigetek épültek ki a biometrikus azonosítás, a digitális otthon, a Bluetooth, a DVD és persze a mobilinformációs eszközök köré. Utóbbiak népszerűsége töretlen, a látogatók egyre kisebb, ugyanakkor egy nagyobb tudású készülékeket kapnak kézhez. A Comdexen például azért volt érdemes kézbe venni (elhozni, megvásárolni) egy kéziszámítógépet, mert segítségével sokkal könnyebb volt a tájékozódás, ugyanis minden fontos kiállítás helyét, esemény időpontját pillanatok alatt "zsebre lehetett vágni" (nekünk, újságíróknak még könnyebb volt a dolgunk, elegendő volt néhány másodpercig egy kis infokioszk előtt megállni, s máris minden fontos információ ott lapult a zsebben).

Az autóipart önmagában jellemző mobilitás tekintetében érdekes fejleményeket - egyelőre inkább víziókat - hozott a Comdex. A Mercedes-Benz előadója, Kend Enders a gépjárműóriás jövőbeni terveiről szólva olyan online szolgáltatások kifejlesztéséről számolt be, mint például a műszaki hiba esetén történő online tanácsadás vagy a navigációs rendszerek közlekedési és időjárási információkkal történő kiegészítése. Enders szerint egyébként a gépjárműipar az a terület, ahol az elektronikus kereskedelem hamarosan megveti hídfőállásait, s itt nem a gépjárművek online értékesítésére, hanem azok e-kereskedelmi szolgáltatásokkal történő felvértezésére gondolt.

Újdonságok helyett trendek

Komoly, meghatározó újdonságot - akárcsak tavaly - nem hozott az idei Comdex, a Las Vegas-i IT-show ezúttal is inkább a trendeket próbálta meg felvázolni. Hogy mekkora sikerrel, az nemsokára kiderül. Persze azért akadt néhány figyelemre méltó érdekesség. Ide sorolható például a már piackész termékként beharangozott digiScents, amely nem kevesebbet kínál, mint illatos (vagy éppen szagos) weboldalakat. A megoldás révén - amennyiben beszerezzük a kiegészítő berendezést, s kedvenc oldalaink is támogatják a digiScents technológiát - mintegy 100-200 különböző illat varázsolható otthonunkba. Szintén figyelemre méltó megoldás az AcaNeTv "objektum alapú adatsugárzó" terméke. A sokakat valószínűleg elriasztó definíció mögött igen praktikus, a jövőben valószínűleg nagy népszerűségnek örvendő megoldás rejlik, amely a televíziózást és a vásárlást köti össze oly módon, hogy például a filmben szereplő színésznő ruhája - amennyiben megtetszett - megrendelhető.

Radikális reakciók

Az őszi Comdexen immár hagyomány, hogy a kiállítás ideje alatt az IT-piac meghatározó személyiségei tartanak előadást jövőbeni terveikről, s általában véve itt kürtölik szét véleményüket, vízióikat az iparágról. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Bill Gates, a Microsoft szoftverfejlesztési igazgatója még mindig kitart a redmondi cég jó egy évtizeddel ezelőtt megfogalmazatott célkitűzése mellett. Igaz, az évek során a "PC-t minden asztalra" szlogen némi transzformáción ment keresztül, amelynek eredményeképpen Gates mindenhová PC-t képzelne el (tenyérbe, zsebbe, autóba, háztartási gépbe és még ki tudja, hová). "Véleményem szerint tévesen gondolkodik az, aki az okos szerverekhez lebutított klienseket állít csatasorba." A Microsoft főrészvényese természetesen be is mutatta a PC újdonsült válfajait - a table-PC-t, a zsebszámítógépként és mobiltelefonként egyaránt funkcionáló, Stinger kódnevű eszközt, illetve az Xbox játékkonzolt -, amelyek egyaránt a Windows PocketPC verzióját használják.

Carly Fiorina, a Hewlett-Packardnak új arculatot és új irányokat adó elnök-vezérigazgató beszédéből egy fontos gondolatot emeltünk ki. "Az internetre jellemző exponenciális növekedés csak abban az esetben tartható fenn, ha minden jövőben születő megoldás képes kapcsolatot teremteni az összes többi megoldással." Annak pedig, hogy Fiorina asszony komolyan gondolja, amit mond, ékes bizonyítéka, hogy a HP az elmúlt időszakban "túllépte korábbi hatáskörét" (hogy csak néhányat említsünk: stratégiai szövetséget kötött például a Nokiával, ugyanakkor elkötelezte magát a Bluetooth technológia mellett).

Micheal Dell mintha csak Bill Gates előadását ismételte volna meg, szintén a PC-k mellett kardoskodott: "Kíváncsi lennék, mit csinálnak a Sun dolgozói, amikor egy repülőgépen vannak? Lehet, hogy egy hatalmas szervert helyeznek el a csomagtérben, hogy kiszolgálhassák sovány klienseiket, vagy talán csak egy izgalmas könyvet visznek magukkal..."

És akkor jött az Oracle-elnök Larry Ellison, aki szokásához híven mindjárt nekiesett a Microsoftnak: "A PC-k a jövőben hálózati számítógépekké (NC) alakulnak át. Csak néhány szoftver - egy böngésző, talán valamilyen Office-alkalmazás, illetve sok-sok játék - fut majd rajtunk. Az egyetlen dolog, ami új és érdekes lesz (a PC-ken), az nem más, mint a játékprogramok tömkelege."

Furcsa, hogy ez a nagy (szó)csata évek óta folyik, de egyelőre senkinek nem lett igaza, talán azért, mert a középút lesz a befutó. Tény, hogy például a mobiltelefon-eladások száma elképesztő méreteket ölt. Kurt Hellström Ericsson-elnök adatai szerint jelenleg 650 millió mobiltelefon-felhasználó van a világon, s ez a szám hihetetlen mértékben nő, de ha valaki felhasználóként kíván kapcsolatba kerülni a számítástechnikával, az internettel, bizony első dolga lesz (legalábbis a többségnek), hogy vásárol egy PC-t.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14