Mind a négy magyar csapattag ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 24. 14:50

Az idei Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) a világ 87 országának 343, középiskolás diákja mérte össze a tudását. 2020-ban a négy fős magyar csapat minden tagja ezüstérmet szerzett.

Idén szeptember 13. és 23. között került sor a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI), amely eredetileg Szingapúrban zajlott volna, a koronavírus-helyzet kedvezőtlen alakulása miatt azonban teljes egészében az interneten kellett lebonyolítani. 

 

Bár így a világ legjobb programozási képességekkel rendelkező diákolimpikonjai nem találkozhattak személyesen, a magasszintű programozási és matematikai ismereteket igénylő feladatok megoldása által jelentett kihívás valamelyest kárpótolhatta őket.

 

Az IOI 2020-on a magyar csapat mind a négy tagja ezüstérmet szerzett:

  • Gyimesi Péter, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 
  • Tóth Balázs, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 
  • Nagy Nándor, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 
  • Noszály Áron, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 

 

 

A magyar IOI-csapat számára a helyszínt és a szükséges informatikai infrastruktúrát az ELTE Informatikai Kara biztosította, a versenyzőket az ELTE IK és a Neumann Társaság munkatársai készítették fel a versenyre.

 

A megszerzett érmek alapján az IOI 2020-on kiemelkedően szerepeltek az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Dél-Korea, Japán, Irán és Kanada csapatai.

 

“Az, hogy az idei IOI-n négy ezüstérmet is szereztünk, remekül szemlélteti a Neumann Társaság több évtizedes tehetséggondozó programjának sikerességét, hiszen a nagy versenyeinken (Logo, Nemes Tihamér, OKTV versenyek) kitűnt diákok sok-sok gyakorlással, online versenyen való részvétellel készültek fel, s szerepeltek sikeresen. Néhány hete az általunk rendezett Közép-Európai Informatikai Diákolimpián három érmet szereztek a magyar diákok, és a 15 év alattiak számára rendezett eJOI-ról is hoztunk egy bronzérmet” - mondta el az idei eredmények kapcsán Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke.

 

Az idei sikerek biztos alapot jelentenek ahhoz, hogy Magyarország 2023-ban, tehát Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében Szegeden, a hazai informatika fontos bölcsőjében megrendezhesse az IOI-t.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50