Direct One kutatás: naponta 1-3 órát töltünk a képernyő előtt

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 18. 18:21

A Direct One TV szolgáltató 2021 augusztusában több, mint 3000 előfizetőjét kérdezte meg tartalomfogyasztási szokásairól. A kutatásból az derült ki, hogy a válaszadók fele naponta 1-3 órát tévézik, és a legtöbben filmeket és sorozatok néznek ez idő alatt. A válaszadók 77 százaléka a hagyományos tévézést részesíti előnyben, emellett 44 százalékuk a streamingszolgáltatók műsorait is figyelemmel követi.

1-3 órát tévézünk

A Direct One szeretné megismerni előfizetői tartalomfogyasztási szokásait, hogy a szolgáltatásait minél inkább a fogyasztói igényekre szabhassa. Ezért kutatásban kérdezte ügyfeleit kedvenc tartalmaikról és platformjaikról. Természetesen a felmérés arra is kereste a választ, hogy mennyi idő töltünk a képernyők előtt. Az derült ki, hogy minden második kutatásban résztvevő naponta 1-3 órát tölt tévénézéssel, míg negyedük ennél többet, 3-5 órát tölt a képernyő előtt. A válaszadók közül a nők valamivel kevesebbet tévéznek, mint a férfiak, és a 25-29 éves korosztályban is alacsonyabb a tévénézés ideje, mint az idősebb korcsoportokban.

 

 

Egyre népszerűbb a streaming

A tévénézési szokások óriási átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években – beléptek a piacra a streamingszolgáltatók, ahol már nem csatorna, hanem műsor szerint válogathatunk a tartalmak között. A streaming megoldások dinamikus fejlődését támasztja alá a Direct One kutatása is: egyre többen választják a tévénézés ezen formáját. Ezt az igényt a TV szolgáltatóknak is ki kell elégítenie: a Direct One alkalmazása, a Direct Now app segít abban, hogy az előfizetők bárhol, bármikor visszanézhessék a műsorokat mobiltelefonjuk, tabletjük, okostévéjük vagy laptopjuk segítségével – egy előfizetéssel akár 5 különböző műsor is nézhető egyidőben, - a szolgáltató ráadásul online TV hozzáférést is ad streamingszolgáltatása mellé előfizetői számára.

 

A Direct One kutatásában arra is rákérdezett, hogy milyen platformot használnak ma az emberek: 79 százalékuk a hagyományos tévézést kedveli, de mellette sokan streamingszolgáltatót is használnak is, hiszen 44 százalékuk ezt is a lehetőséget is megjelölte válaszában. A hagyományos televíziózást a nők jobban kedvelik (81%), a streamingszolgáltatók pedig inkább a férfiak között népszerűek, ezen csoport közel fele használja, míg a nőknek csupán harmada. A streaming természetesen a 18-24 évesek között a legnépszerűbb, míg a televíziózás a 60 feletti korosztályban 90%-os aránnyal szerepel.

 

A streamingszolgáltatók közül a Direct One Direct Now applikációját minden harmadik válaszadó használja, ez az arány egyébként megegyezik az itthon két legismertebb streamingszolgáltató használatának arányával, ezeket is 30-30% jelölte meg tartalomfogyasztási forrásként. A folyamatosan bővülő videótár kínálatából a szolgáltató adatai szerint elsősorban a standup műsorok, sorozatok, természetfilmek örvendenek nagy népszerűségnek.  

 

 

A visszajátszás funkció a legkedveltebb

Hol vannak már azok az idők, amikor kiürültek az utcák egy-egy esti sorozat ideje alatt! Ma már csupán minden harmadik válaszadó nézi meg mindig adásidőben a kiválasztott műsort – 63 százalékuk, ha úgy adódik élőben, de leginkább visszajátszva néz meg egy-egy adást. Mivel a valós idejű televíziózás szerepe egyre inkább csökken, erre nyújt megoldást a Direct Now applikáció 7 napos visszajátszás funkciója. Nem véletlen, hogy ez a Direct Now alkalmazás legnépszerűbb funkciója, a válaszadók fele él rendszeresen ezzel a lehetőséggel. A Direct Now appot használók 61 százaléka szerint változtatott tévénézési szokásain az a tény, hogy visszanézhetők a csatornák a felületen: a legtöbben azt emelték ki, hogy így több műsort tudnak megnézni, mint korábban (59%), valamint azáltal, hogy belenéznek a műsorokba, jobban ki tudják választani, hogy mi érdekli őket (44%). A videótárat minden harmadik előfizető használja rendszeresen, főként a tudatosan programot választók kedvelik a tartalomfogyasztásnak ezt az új típusát.

 

Mindennek ellenére a túlnyomó többség (99%) még mindig otthon ül le a képernyő elé, de többen néztek már útközben is műsorokat. Az otthoni tévénézés módszere a legtöbbeknél a szörfölgetés: a válaszadók 63 százaléka mondta, hogy amikor van ideje, leül, és számára érdekes műsort keres a kínálatban. A válaszadók negyede ugyanígy keresgél a streamingszolgáltatóknál, szintén negyedük pedig tudatosan választ a műsorújságból és csak akkor kapcsolja be a tévét, ha tudja, hogy mit akar nézni.

 

 

A filmek és sorozatok a legnépszerűbbek

Toronymagasan, 78 százalékkal vezetnek a filmek és a sorozatok – a legtöbben ezeket a műsorokat követik, legnépszerűbbek a 18-29 éves korosztályban ezek a fajta tartalmak. Második helyen a természet- és dokumentumfilmek állnak, 67 százalék néz ilyen jellegű műsorokat rendszeresen. A hír- és sportműsorokat pedig a válaszadók mintegy 40 százaléka kedveli és követi. 

 

A Direct Now felületén elsősorban a sportműsorok, közülük is az olimpia, a futball EB és a Forma-1 taroltak a közelmúltban: ezek a tartalmak élőben, valamint visszajátszva is óriási népszerűségre tettek szert az alkalmazásban. A napokban induló NFL, azaz az amerikai futballszezon mérkőzéseit az Aréna4 éjjelenként élőben közvetíti, ám a meccsek visszajátszhatók, így azok sem maradnak le az izgalmakról, akik éjjeli inkább a pihenést választják. 

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a többség (67%) már ismeri a Direct One előfizetők számára elérhető, elsősorban a Canal+ francia prémium televíziós tartalmait sugárzó új Direct One csatornát is, minden negyedik válaszadó már nézte és tetszett is neki az ott talált tartalom – derült ki a Direct One TV szolgáltató több mint 3000 fős kutatásából.

Kulcsszavak: kutatás Direct One

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50