Az online gyógyszerforgalmazás mellett szállt síkra az Ecommerce Hungary

forrás: Prím Online, 2021. december 13. 11:15

Egy új törvénymódosítás alapján 2022. január 1-től már kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói szállíthatnak házhoz vény nélküli gyógyszereket, így csomagküldés útján jövőre már nem lehet ezeket forgalmazni. Az Ecommerce Hungary a korlátozó szabályozás szélesebb körű egyeztetés alapján történő újragondolását javasolja.

A 2021. december 31-ig hatályos szabályozás szerint vényköteles készítményeket kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói vihettek házhoz, de vény nélküli termékeket a gyógyszertárak által működtetett internetes boltokból (webshopokból) is meg lehetett rendelni. Ezeket a termékeket csomagküldő szolgáltatók juttatták el a címzettekhez. Az internetes gyógyszerforgalmazás, a házhozszállítás és csomagküldés intézménye másfél évtizeddel ezelőtt jelent meg a gyógyszerellátásban. Az elmúlt 15 évben az OGYÉI nyilvántartása alapján közel 500 gyógyszertár vágott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba.

 

Egy 2021 novemberében elfogadott törvénymódosítás szerint a jövőben bármilyen gyógyszert – így a nem vényköteleseket is – kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerészek, szakasszisztensek) vihetnek házhoz.

 

Az Ecommerce Hungary tisztában van azzal, hogy a gyógyszerforgalmazásnak biztonságosnak kell lennie, a fogyasztóknak pedig megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a nem vényköteles termékekről is. Ugyanakkor úgy látja, hogy az új szabályozás lassítja a modern elektronikus kereskedelem fejlődését és terjedését, hátrányosan érinti az elektronikus kereskedelem felé orientálódó gyógyszertárakat, a szoftverfejlesztőket és a logisztikai szolgáltatókat az adott területen gátolja az innovációt, és félő, hogy külföldi szereplőket hoz előnyös helyzetbe.

 

Az Egyesület szerint az elmúlt időszakban látványos növekedés volt tapasztalható a vény nélküli gyógyszerek online forgalmazásában. A rendelések számának növekedése jól mutatja, hogy a fogyasztók örömmel éltek a kényelmes és a fertőzésveszélyt csökkentő megoldással, és azt is látható, hogy egyesek helyzetükből adódóan csak digitális csatornán juthattak hozzá az igényelt termékekhez. A Magyarországon működő professzionális logisztikai cégek garantálni tudják, hogy mindenki az általa rendelt termékeket kapja meg, kizárható, hogy illetéktelen személy férjen hozzá a küldeményekhez, a gyógyszerek előírt hőmérsékleten történő szállítása megfelelő csomagolással és szállítóeszközökkel biztosítható. A vásárlók tájékoztatása (akár közösen működtetett) online és telefonos vevőszolgálattal, termékinformációs vonalakkal megoldható.  A készítmények azonnali szállítással késedelem nélkül juttathatók el a megrendelőhöz. Mindezek alapján az Ecommerce Hungary Egyesület úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a fogyasztói igények jelentősen átalakultak, és sokkal nagyobb szerepet kapott az internetes vásárlás ezen belül is az online gyógyszertári vásárlások száma.

 

Ezt a szolgáltatást a fogyasztó már a gyógyszertáraktól is elvárja. Álláspontunk szerint a patikák hosszú távú finanszírozhatósága és a fogyasztók megfelelő kiszolgálása érdekében a csomagküldés útján megvalósuló online gyógyszerforgalmazást a kor szellemének megfelelően szabályozni és fejleszteni kell, és ennek kialakításában az Ecommerce Hungary Egyesület is rendelkezésre áll.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50