Online konferenciával ünnepli a magyar informatika napját a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2022. január 12. 13:40

Az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 átadásának közelgő évfordulója apropójából rendez online konferenciát 2022. január 20-án  délután a Neumann Társaság. A szobányi mérete ellenére csupán egy mai okosóra számítási teljesítményének is csak töredékét nyújtó, szovjet tervek alapján megépített, később viszont hazai kútfőből továbbfejlesztett számítógéphez köthető a hazai informatika megszületése és kiterjedése, amelynek mérföldköveiről a társaság online konferencián emlékezik meg.

1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoport mintegy kétéves munkája nyomán kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Mivel ez a gép még nem integrált áramköröket, hanem a korabeli rádiókban is alkalmazott elektroncsöveket használt (770 darabot), egy egész szobát (30 négyzetméternyi területet) foglalt el, a 10 kilowattos fogyasztása miatt nehéz volt megoldani a hűtését, és jóval gyakrabban volt hajlamos meghibásodni mai társaihoz képest. Bár az első magyar komputer szovjet tervek alapján készült, alkotói jelentősen átdolgozták, illetve hozzáigazították ezeket a hazai alkatrész-beszerzési lehetőségekhez.

 

 

Az M-3-at az MTA budapesti Számítóközpontjában több számításigényes feladat elvégzésére használták: közgazdaságtani, valamint mérnöki és matematikai számításokat is végeztek – ilyen volt például az épülő Erzsébet híd statikai számításainak ellenőrzése. 1965-ben a gép Szegedre, a József Attila Tudományegyetem (JATE) Kibernetikai Laboratóriumába került, ahol három éven át használták, egyes részegységei pedig az egyetem későbbi számítógépeiben hasznosították újra, adattároló mágnesdobja pedig ma is megtekinthető a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán.Az M-3 rendkívül fontos szerepet játszott a számítástechnikai kultúra hazai elterjesztésében, hiszen a kutatócsoport tagjai a későbbiekben  a hazai számítástechnikai fejlesztések és alkalmazások meghatározó személyiségeivé váltak.

 

 

Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság hagyományteremtő szándékkal minden év január 21-én megemlékezik a Magyar Informatika Napjáról. A társaság idén az évforduló napját megelőző délutánon a járványhelyzetre tekintettel online zajló konferencián követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett – és beszélünk a „gyümölcsökről”, a mai eredményekről a tudomány, a kormányzat, a gazdaság területén.

 

A Magyar Informatika Napja a Neumann Társasággal konferencia idén egy nappal korábban,  2022. január 20-án, csütörtökön 14:30 és 16:30 között zajlik majd  a Zoom platformon, a részvételhez mindössze ingyenes előzetes regisztrációra van szükség, amelyet a konferencia honlapján lehet megtenni.

 

 

Az online konferencia tervezett programja:

     ●  Gyülekezés – kisfilm a szegedi Informatika Történeti Kiállításról 

     ●  Miért ünneplünk ma? – Képes Gábor, Neumann Társaság

     ●  Megnyitó – dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium

     ●  A hazai informatika idővonala, tendenciái, hullámai az elmúlt 60 évben – Havass Miklós, Neumann Társaság Informatika Történeti Fórum

     ●  Személyiségek a hazai informatikában – milyen tulajdonságok, tudások emelnek ki informatikusokat – dr. Kutor László, címzetes egyetemi tanár, az IT Evolúció Kiállítás gazdája 

     ●  Álmok Álmodói kisfilm 

     ●  Az informatika projektek a kormányzatban, kormányzati programok a társadalom digitális életének és kompetenciájának fejlesztésére – dr. Kelemen Csaba főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium 

     ●  Napjaink hazai eredményei a digitalizáció terén – Boa László, a MI Koalíció szakmai vezetője, Digitális Jólét Nonprofit Kft.

     ●  A Neumann Társaság szerepe a digitális világ építésében – dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke

 

Az M-3 számítógép részletes történetéről a Jövőmúltja.hu, illetve az Informatika Történeti Fórum adattárában lehet olvasni részletesen, ezeken az oldalakon letölthető fotók is elérhetők a gépről.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36