Vegyszermentesen pusztítja a kórokozókat a magyar találmány

forrás: Prím Online, 2022. március 9. 16:59

Ózon és vegyi anyag kibocsátása nélkül teszi egészségesebbé a környezetet, tisztítja meg a levegőt és szünteti meg a kellemetlen szagokat egy 100 százalékban magyar fejlesztésű készülék. A SolveAir UNI fotokatalitikus légtisztító egyik legnagyobb előnye, hogy működése közben bárki nyugodtan bent tartózkodhat az adott helyiségben. Kaszás Anikó, a gyártó SolvElectric Technologies Kft. ügyvezető tulajdonosa elárulta, a fejlesztésben pályakezdő és több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnökök is részt vettek. A légtisztító hatékonyságát a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszéke validálta.

A koronavírus-járvány kirobbanását követően jelentősen felértékelődött azoknak az eszközöknek a szerepe, melyek alkalmasak a levegő tisztítására. Több ilyen készülék és technológia is rendelkezésre állt már a pandémia legelején, a szegedi SolvElectric Technologies Kft. ugyanakkor felismerte, hiányzik a piacról egy minden korábbinál hatékonyabb, biztonságosabb és környezetbarátabb légtisztító.

 

A vállalat szakemberei ennek szellemében, a tapasztalataikat és tudásukat felhasználva alkották meg a SolveAir UNI fotokatalitikus légtisztító prototípusát 2020 nyarára. Kaszás Anikó, a cég ügyvezető tulajdonosa elmondta, a cél az volt, hogy veszélyes hulladék termelése nélkül úgy fertőtlenítsék a levegőt a készülékkel, hogy az közben ne is legyen káros senkire, de emiatt hatásából se veszítsen.

 

 

Egy technológia, ami eddig nem létezett

Miután a prototípus elkészült, felkérték a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai tanszékét, hogy vizsgálják be a készüléket. Az eredmények ígéretesek voltak, mert a készülék igen hatékonyan pusztította el a baktériumokat a levegőben.

 

Kaszás Anikó

„Ha darabokra szedjük a légtisztítót, annak elemei valamilyen fejlesztésben már megjelentek, de összességében olyan technológiát honosítottunk meg, ami eddig nem létezett. A készüléket a legnagyobb gondossággal terveztük, használata rendkívül egyszerű és folyamatos üzemeltetése a levegő tisztítása mellett megszünteti a kellemetlen szagokat is, valamint semlegesíti az allergéneket. A termék az innovációt és a gyártási folyamatot tekintve is 100 százalékban magyar” – mutatott rá Kaszás Anikó.

 

A munkában szegedi gépészmérnök, mechatronikai mérnök, műszaki informatikus, anyagmérnök és vegyészmérnök is részt vett, így a mérnökszakma számos ága képviseltette magát a folyamatban.

 

Kóczi Dávid

Kóczi Dávid KFI részlegvezető, egyetemi oktató arról beszélt, talán éppen ez a sokszínűség vezethetett oda, hogy relatíve rövid idő alatt sikerült egy működőképes és egészségügyi szempontból is hasznos terméket előállítani.

 

„Tulajdonképpen egy három generációs csapat dolgozott együtt, mely tagjai között van pályakezdő kolléga és több évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnök is. Jelen esetben viszont nemhogy generációs különbségekről nem lehet beszélni, tudásaik összeadódtak, sikerült hatékonyan együttműködni, amit más projektjeink sikeressége is alátámaszt” – fogalmazott.

 

Díjat érdemelt az eszköz, de a fejlesztések nem állnak le

A három év garanciával megvásárolható SolveAir UNI tervezésénél nagyon fontos szempont volt a magas újrahasznosíthatósági ráta is, ezért készült alumíniumból. Teljesen újrahasznosítható csomagolásban kerül kiszállításra, ráadásul ajándékba jár hozzá egy teljesen környezetbarát anyagokból álló hordozható vászontáska is.

 

A termék egészségügyi helyiségekben (pld. orvosi rendelők, váró termek, kórtermek stb.), de az iskolákban és háztartásokban is kiválóan tisztítja a kellemetlen szagokkal szennyezett levegőt: mérések szerint 2-3 óra alatt 20-30 négyzetméteres helyiség levegőjét teljesen megtisztítja, ott sem kémiai, sem biológiai szennyezést nem tudtak – az előírt méréshatároknak megfelelően – kimutatni.

 

A 2021 novemberében Dél-alföldi Innovációs Díjjal kitüntetett eszköz továbbfejlesztése jelenleg is gőzerővel zajlik, a jövőben a közösségi közlekedésben szeretnék majd alkalmazni. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete a bevonat megfelelőségét vizsgálja, a Mikrobiológiai Tanszék a hatékonyságot ellenőrzi, a Szegedi Közlekedési Társaság pedig az új prototípust teszteli majd.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Sebészeti robot segíti a Széchenyi-egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

2024. május 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17