A hat kortárs alkotó a Samsung táblagépén hozott létre egy NFT-t

forrás: Prím Online, 2022. május 30. 16:27

A Samsung legújabb kampányában a Paletta Projekt kreatív folyamata során hat magyar művész a Galaxy Tab S8 táblagép segítségével alkotott különleges digitális művet. Kertész Ati, Szarvas Valentin, Nikon One, Bálint Bianka, Eged Enikő és Földes Tamás egymás munkájára építve alkotott meg egy NFT-t, amelyet a Rarible platformján bocsátottak árverésre. A közös alkotást egy, a művészet és a digitális alkotások jövőjét elemző, neves hazai szakértők részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetés után mutatták be a Művészetek Palotájában. 

A technológiát és a művészvilágot egyik leginkább foglalkoztató trend az NFT-k egyre növekvő népszerűségnek örvendenek. 2021-ben már több magyar alkotó is értékesített ilyen digitális értéktárgyakat, Borsi Flóra fotós NFT-jét például 5 Etherért* vásárolták meg, amely akkor közel 9000 dollárt ért**. Ezúttal hat hazai művész dolgozott együtt, a Samsung Galaxy Tab S8 Ultra segítségével, hogy a kreativitást kifejező, a szabadságról alkotott képet átfogalmazó remeket alkossanak. A Samsung és a művészcsapat, Kertész Ati, Szarvas Valentin, Nikon One, Bálint Bianka, Eged Enikő és Földes Tamás a közösen létrehozott műalkotást digitális aukcióra bocsátja, majd a befolyt összeget az Igazgyöngy Alapítvány javára ajánlják fel, akik hátrányos helyeztű gyerekek művészi fejlődését támogatják.

 

Az alkotók a Galaxy Tab S8 Ultra és az S Pen segítéségével hitelesen megmutathatták a saját világukat, a közös workshopokon pedig együtt alakíthatták ki az egyedi művekből a végleges NFT-t. A változatos életvitel és a különböző technikák, művészeti ágak ellenére a résztvevő művészek könnyen tudtak együttműködni, hiszen a szupergyors tablettel szinte azonnal megoszthatták egymással a műveiket. Az innovatív megközelítés nem csak a munkafolyamatot, hanem az elkészült alkotást is jellemzi. Az NFT olyan formában definiálja újra a tulajdonjogot, ami lehetővé teszi a birtoklás teljes szabadságát. Egy NFT tulajdonképpen egy olyan virtuális tárgy, például műalkotás, animáció vagy digitalizált festmény, melynek eredetiségét egy decentralizált hálózat igazolja. A jövőben ez rendkívüli lehetőségeket jelent a művészek számára, hogy elérhetővé és mégis egyedivé és megismételhetetlenné tegyék alkotásaikat.

 

„Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt évek művészeti együttműködései után ismét a magyar alkotók és egy újabb nemes ügy mellé állhatunk. Nagyszerű volt látni, ahogy az elismert művészek felfedezik a jövő lehetőségeit és a Galaxy Tab S8 tablettel valami újat hoznak létre – mondta Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Az NFT-k világa a kreativitásról és a technológiában rejlő lehetőségekről szól, amely egybevág vállalatunk digitális innovációkról alkotott jövőképével.”

 

A digitális remekművet az alkotók a Samsunggal közösen, a budapesti Ludwig Múzeumban mutatták be elsőként, majd a Rarible platformján vált elérhetővé. Az eseményen megszólaltak az alkotók is, a jeles alkalomra pedig egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett a Samsung. Az est során Török Tünde, a MyMuseum Galéria kurátora, művészeti szakértő, Kacsuk Péter, műgyűjtő és NFT szakértő, a Paletta Projekt alkotói közül Eged Enikő és Földes Tamás, valamint a Samsung részéről Samu Zsófia vitatták meg az NFT-kben rejlő lehetőségek, a művészet és a digitális technológia kapcsolatának és a műgyűjtés jövőjének legfontosabb kérdéseit. 

 

Az elkészült digitális alkotás nemcsak NFT-ként, de analóg formában is kiállításra kerül. Az aukció ideje alatt a Ludwig Múzeum épületében lesz megtekinthető, ahol az érdeklődők az alkotáshoz használt Samsung Galaxy Tab S8 Ultra készüléket is kipróbálhatják. A különleges analóg NFT 2022. május 27. és június 10. között lesz látható a Ludwig Múzeumban.

 

______________

*  Az Ethereum, blokklánc technológiával működő platform natív kriptovalutájának neve.

**  Forrás: https://in.hu/szellem/kepzomuveszet/elmagyarazzuk-mi-az-az-nft

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50