Digitalizált döntéstámogatási megoldással járul hozzá a KITE Zrt. a mezőgazdaság fejlesztéséhez

forrás: Prím Online, 2022. június 1. 16:23

A világban megtalálható innovatív mezőgazdasági technológiai megoldásokat felkutató KITE Zrt. 3 éve elindított világszínvonalú PGR rendszere lehetővé teszi, hogy a szántóföldekről és az egyéb szenzorokból beérkező mérési adatokat megtisztítsák, rendszerezzék, feldolgozzák majd partnereiknek a döntéstámogatási folyamataikhoz olyan formában jutassák el, amely segíti őket a fenntartható és nyereséges szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben.

A Liferay Hungary különböző iparágak meghatározó szereplőit szólaltatja meg a Digital Talks videó-beszélgetés sorozatában, ahol különböző digitalizációs iparági trendeket, kihívásokat, újdonságokat és megoldásokat mutat be. “Az átfogó sorozatunk elkészítésének célja, hogy különböző best-practice-eket osszunk meg és a tudásmegosztással értéket teremtsünk a COVID-19 okozta sebzett piaci környezetben” – magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay közép- és kelet-európai régiójának vezetője. 

 

A Digital Talks legújabb adásában a mezőgazdasági terület pandémia alatti és az ezt követő időszak digitalizációs kihívásait ismerhetjük meg. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatójával beszélget Balogh Zsolt.

 

 

A precíziós gazdálkodás támogatója

Az 1973-ban alakult KITE Zrt. feladata, hogy a világban fellelhető új mezőgazdasági technológiákat, új megoldásokat felkutassa és applikálja a magyar körülményekre, továbbá átadja a mezőgazdasági szegmensben tevékenykedő szereplők számára felhasználásra. Emellett innovatív precíziós gazdálkodási (az innovatív technológiák segítségével, helyspecifikus információk alapján végzett és optimalizált technológiát nevezzük precíziós gazdálkodásnak) rendszerhez kapcsolódó megoldásokkal segítse partnereit a jövedelem-hatékony és fenntartható szántóföldi növénytermesztés elérésére irányuló erőfeszítéseikben. A KITE Zrt.-n keresztül minden beszerezhető, ami a biztonságos és jövedelmező mezőgazdasághoz szükséges, többek között a pénzügyi tevékenységhez és beruházáshoz igényelhető támogatás, finanszírozási és biztosítási szaktanácsadás, illetve, a szükségszerű eszközök (például: műtrágya, digitális szolgáltatások, gépek, berendezések és szervizháttér). A szakembergárdában pedig egyedülállóan ötvöződik a mezőgazdasági gépészet, a digitalizáció és az agrotechnológiai tudás. Az elmúlt 2 évben, a pandémia hatásai ellenére sem kellett rövidített munkaidőt bevezetniük és a munkavállalói állományt 1500 főről sikerült 1700 főre növelniük.

 

 

Elkerülhetetlen a digitalizáció 

A világban új ipari-technológiai, és főként digitális forradalom zajlik, amelynek egyik jelentős terepe az agrárium. Ha visszatekintünk a mezőgazdasági ipari forradalom fontosabb mérföldköveire, akkor láthatjuk, hogy a mezőgazdaság hamar ráállt a digitalizáció útjára. 

 

Bár a mezőgazdaság 1.0 verzió még elsősorban humánerővel működött, a 2.0 verzió, amelyet ún. “green revolution”-nak hívtak, már meghozta a gépesítést, és a különböző tápanyag-kombinációk újabb szintre emelték a termelékenységet. A 3.0 verzió esetében megjelentek a műhold alapú GPS navigációk, amelyekkel a manapság használt korszerű gazdasági gépeket is felszerelik, így emberi beavatkozás nélkül, 1 inch-es megismételt pályán tudnak közlekedni. A mezőgazdaság 4.0 verzió esetében már a térinformatikai információk alapján olyan kijuttatási technológiákat alkalmaznak, amelyek precíziós módon adagolnak oda, ahova tervezték és annyit, amennyi szükséges. “Ebben az esetben már az RTK (valós idejű kinematikai) technológiát és a GPS (műholdas navigáció) megoldásokat alkalmazzák” – magyarázza Balogh Viktor Ferenc. “Jelenleg is működnek ilyen rendszerek, például a KITE Zrt. PGR applikációi, melyek képesek a Precíziós Gazdálkodási Rendszerben az adatokat gyűjteni és azokat előkészíteni” – teszi hozzá. “A mezőgazdaság 5.0 verzió pedig a legfejlettebb állomása a mezőgazdasági forradalomnak, hiszen ebben az esetben már robotizált mezőgazdaságról beszélhetünk, amikor is például a telephelyről elindítunk egy gépkapcsolatot, amely önmagától elmegy a célhelyre, elvégzi a feladatát majd visszamegy a kezdőponthoz.” – magyarázza Balogh Viktor Ferenc. Emellett az új gépek, traktorok, kombájnok már fel vannak készítve arra, hogy rögzítsék, feldolgozzák és továbbítsák a Big Data által gyűjtött adattömeget is. Rengeteg mérési eredmény érkezik ugyanis a szántóföldről és a meteorológiai állomásokról, amelyeket rendszerezni és tisztítani szükséges, hogy majd olyan adatállomány álljon elő, amit a döntés-előkészítő algoritmusba elhelyeznek.

 

“Miután erre a szegmensre mindig is a gyorsan változó körülmények voltak jellemzők, s mindig a környezeti változásokra, hatásokra kellett reagálni, a mezőgazdaság esetében a jövőbemutatás a tervezhetőséget jelenti ezentúl. A digitalizáció által sokkal tervezhetőbbé és precízebbé tud válni ez az iparág, s segítségével a megfelelő időben, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben tudunk majd reagálni. Az innovatív PGR rendszer, amit kiépítettünk, rendelkezésére áll minden felhasználónak. Hiszek abban, hogy olyan új megoldásokkal és lehetőségekkel tudjuk megismertetni a mezőgazdaság szereplőit, melyek számukra nyereséget hozhatnak” – teszi hozzá Balogh Viktor Ferenc.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36