Zeneletöltési szolgáltatást indít a Toshiba

Tóth Kristóf, 2001. február 15. 23:34
A japán Toshiba Corp. csütörtökön véglegesen eldöntötte, hogy elindítja online zeneletöltési szolgáltatását. Az új szolgáltatás pénteken indul, és a site másolásvédett fájlok formájában fogja tartalmazni a zenéket, nem mp3-ban.
A Du-ub.com névre hallagtó weboldal, amely a szolgáltatás alapjául szolgál, eleinte csak néhány zeneszámot tartalmaz majd, de mivel a Toshibát már jelenleg is három nagy lemezkiadó támogatja, hamarosan kiszélesedhet a letölthető zeneszámok listája. Jelenleg az EMI, a Warner Music és a Universal Music támogatja a Toshiba szolgáltatását.

A szolgáltatás indulásakor mindössze hat japán előadó maxija lesz letölthető, amelyeket további három követ a jövő héten. Hamarosan hét új szám bővíti a jelenleg még igen rövid sort, de mindez még csupán a szolgáltatáspróba lesz. Ha a szolgáltatás végleg beindul, a három nagy lemezkiadó zeneszámok tömkelegét adja majd át a Toshiba szolgáltatásának, de feltehetően a másik két nagy kiadó is csatlakozni fog.

A zeneszámok az AAC, Windows Media Audio és ATRAC3 tömörített formátumokban lesznek letölthetőek a szolgáltatás weboldaláról. A számok mindegyike másolásvédett lesz, amelyet vagy az IBM EMMS (Electronic Media Management System - elektronikus médiamenedzselő rendszer) eljárása, vagy pedig az InterTrust Technologies Corp. hasonló rendszere valósít meg.

A Toshiba bejelentése mindössze néhány nappal azután jött, hogy az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága meghozta ítéletét a Napster-perben, mely szerint a Napster megsértette a lemezkiadók másolásjogait. A Napster szolgáltatása rendkívül nagy mértékben növelte az online zene népszerűségét, de a program készítőit beperelte az öt nagy lemezkiadó a tízmilliószámra másolt zeneszámok miatt.

A Napster tavaly békét kötött az öt nagy kiadó egyikével, a Bertelsmann tulajdonában lévő BMG-vel. A Napster a Bertelsmannal közösen készül elindítani egy új, legális és fizetős szolgáltatást, de ennek részletei még nem lettek kidolgozva. A hírek szerint a Napster fizetős szolgáltatásának 5-15 dolláros havidíja lenne, cserébe a felhasználók letölthetnék a Napsterrel szerződésben álló lemezkiadók zenéit.

A Du-ub.com bejelentése szerint a szolgáltatás felhasználóinak 350 jent, azaz 3 dollárt kell majd fizetniük minden letöltött zeneszám után, ami megegyezik a Sony Music által működtetett Bit Music szolgáltatás díjával.

Kulcsszavak: zene Napster mp3 Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36