Ismét a Veseny2000-ről

Hibák és javítások

, 2001. február 18. 22:37
Előző lapszámunkban "Hibás CD-kulcsok - letölthető javítások" címmel a Verseny2000 oktatásiportál-készítő számítástechnikai verseny résztvevőinek eljuttatott CD-ROM-ok hibás CD-kulcsairól közöltünk egy olvasói levelet. Hutai László, a Verseny2000 Versenybizottságának projektmenedzsere szerkesztőségünkbe eljuttatott észrevétele szerint "sajnálatos módon... a cikkbe néhány hiba csúszott", amelyek javítását az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.
"Mint kiderült, egy "technikai malőr" miatt nem működik a Microsoft Magyarország és az Oktatási Minisztérium Sulinet-irodája által szponzorált internetes portálkészítő verseny..." - volt olvasható a cikkben, s a Versenybizottság képviselője ehhez kapcsolódóan a következőket fűzte az idézettekhez: A Verseny2000 a 2000. december 4-ei versenykiírás alapján, 222 iskola részvételével már két hónapja zajlik, és a rendkívül sikeresnek mondható 3 napos továbbképzési, oktatási fázis után immár második szakaszába lépett.

"A lemezeken lévő szoftverek elvben időkorlátozás nélküliek, azaz teljes értékűek, ez alól egyetlen kivétel az SQL Server 2000 programcsomag, amely 120 napig működik ingyenesen (ún. "evaluation version")..."

Egy szoftver felhasználási korlátjait nem elsősorban az adathordozó, hanem a hozzá adott licenc határozza meg, amely mindegyik - az oktatáson kiosztásra került - szoftver esetében a verseny idejére korlátozza a felhasználást. A versenykiírás alapján a középdöntőben továbbjutó csapatok végleges licencet kapnak a felhasznált szoftverekre.

"A Microsoft Office szövegszerkesztője és az összes többi office-os program azonban egy napig sem volt hajlandó futni. Bár a hiba orvosolható, a versenyre elkészítendő pályamunkák beadási határideje igen közeli. [...] Erősen nehezítette a pályázók munkáját, hogy a csomagokhoz rossz CD-kulcsot mellékeltek."

A pályaművek elkészítéséhez a versenyzőknek az oktatástól számított 6 hét áll rendelkezésükre, azaz március 9-én kell benyújtaniuk az elkészült portálokat. Ez még abban az esetben sem nevezhető "igen közeli"-nek, ha a Microsoft Office 2000 Professional változatára elengedhetetlenül szükség volna a feladat megvalósításához. Ezzel szemben a szoftverek között megtalálható Microsoft Frontpage 2000 és a Microsoft Windows 2000 Server részeként megkapott Notepad is bőven elegendő a szöveg alapú programozáshoz. A Microsoft Office 2000-hez való CD-kulcs már az oktatást követő második napon elérhető volt a versenyben részt vevő iskolák számára.

"Az irodai szoftverkészlettel már a telepítés kezdetekor meggyűlt a bajuk az egyik budapesti gimnázium tanulóinak, ők jelezték először a hibát. A diszkekhez mellékelt CD-kulcsot hiába írták be, a honlap elkészítésére kiszemelt számítógép "érvénytelen CD-kulcs" hibaüzenettel leállt."

Természetesen nem a számítógép állt le, hanem a Microsoft Office 2000 Professional telepítése.

"Egyes hírek szerint a Visual Studio .Net program sem működik, az alábbi hibával leáll a telepítés: "Setup has detected Windows components... do not match version required for install V.S.Net"; a "Windows Component Update CD" lenne szükséges."

A Microsoft Visual Studio .Net Beta verziója ráadásként került bele a kiosztott CD-csomagba. Használata a versenyben való részvételhez, az oktatási portál elkészítéséhez egyáltalán nem szükséges. Amelyik csapatnak marad még ideje a telepítésére és kipróbálására, az a végleges programverzió megjelenéséig jogszerűen kipróbálhatja ezt a frissen kiadott szoftvert.

"A website-on napokig csak egy eldugott fórumban lehetett értesülni arról, hogy mi a teendő, ha a CD-kulcs miatt nem indul az Office."

A cikkben egyébként több helyen is idézett "eldugott" fórum a Verseny2000 gyakran ismétlődő kérdéseket tartalmazó GYIK-ja, amely a főoldalról egy kattintással elérhető, és a versennyel kapcsolatban álló információk áramlásának elsődleges forrása. A versenyzők az anonim értékelőlap szerint az 5 fokozatú skálán 4.11-re értékelték a GYIK használhatóságát és naprakészségét.

Köszönjük Hutai Lászlónak a kiegészítéseket, észrevételeket, magyarázatokat és javításokat, az esetleges félreértésért, hibáért ezúton is elnézést kérünk a szerző nevében is. Mint eredeti cikkünkből kiderült, egyáltalán nem a méltán népszerű portálkészítő pályázattal kapcsolatos negatívumokat kívántuk túlhangsúlyozni, csupán egy gyakorló iskolai rendszergazda - helyenként valóban felületes - tapasztalatait adtuk közre.

A későbbiekben az eddiginél is nagyobb figyelemmel követjük a Verseny2000 eseményeit, reméljük, elsőként adhatunk hírt az eredményhirdetésről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59