A Deutsche Telekom elad nem alapvető tevékenységeiből

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 20. 07:51
A Deutsche Telekomnál hétfőn megerősítették, hogy kivonulnak a nem alapvető tevékenységekből, és ezért az idén ingatlanokat és kábeltévés vállalkozásokat adnak el, és megszabadulnak az amerikai Sprint Corp. helyközi távolsági szolgáltatóban lévő részüktől is.
Az ügyletektől több fedezetet várnak az adósságok törlesztésére, és ezzel együtt a cég részvényének erősödését is remélik. Ez utóbbi már hétfőn némileg igazolódni látszott. A Deutsche Telekom részvénye reggel majdnem 3 százalékot javult a pénteki záráshoz képest, és még dél felé is 26,70 eurónál tartott, 0,75 százalékkal magasabban a pénteki zárónál, amely kétéves mélypont volt.

A Deutsche Telekom szóvivője azonban hétfőn nem erősítette meg, hogy az általa is felsorolt idei eladásoktól 14-19 milliárd euró bevételt várnak, amint német lapok a hétvégén becsülték. Természetesen azt is cáfolta, hogy az adósságfedezet növelésére szükség volna, hiszen - mint mondta - a társaságnak bőven van pénze, továbbá még kihasználatlan hitelkerete.

A Deutsche Telekom nettó adóssága 56 milliárd euró volt az év végén, a szakmai elemzők körében elterjedt szám szerint.

Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő pénteken figyelmeztette a Deutsche Telekomot, hogy leértékeli a jó hitelminősítését, ha késlekednék az idénre tervezett üzletrész-értékesítésekkel. Szakmai becslések szerint a Deutsche Telekom 10 százalékos Sprint-részesedése 8 milliárd eurót érhet, a körzeti kábeltévék és ingatlanok eladása pedig 2,5 milliárd eurót hozhat. A Deutsche Telekom tavaly már eladott részesedéseket három kábeltévé-hálózatából - összesen kilenc van -, és további ötről már tárgyalásokat folytat. A német távközlési vállalat erre az évre tervezi mobilszolgáltató leányvállalata, a T-Mobile tőzsdei kibocsátását is, és ebből 10 milliárd eurót remél. Ez utóbbi kiárusítást azonban függővé teszik attól, hogy előbb sikerül-e zárni az amerikai VoiceStream megszerzését, amely a GSM-szabványt használó amerikai mobiltársaságok közül a legnagyobb.

Elemzők hozzáteszik, hogy a Deutsche Telekom esetleges leértékelése árthat a Matáv hitelbesorolásának is. Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő december 8-án A-mínusz vállalati hitelbesorolást adott a Matáv forintkötelezettségeire, és ezt azzal indokolta, hogy a Matáv többsége a Deutsche Telekomé, és a magyar cég forintkötelezettségeinek osztályzatát befolyásolja az anyacég besorolása. A Matáv A-mínusz osztályzatának kilátása negatív. A Matáv emellett BBB-plusz minősítést kapott a devizakötelezettségeire. Ezt a BBB-plusz/pozitív/A-2 magyar szuverén besorolás határozza meg. A Matáv devizakötelezettségeire adott minősítés kilátása pozitív.

A Matáv hétfőn dél felé 990 forintnál tartott a Budapesti Értéktőzsdén, 8 forinttal, azaz 0,81 százalékkal meghaladva a pénteki záróértékét. Pénteken 8,65 százalékot vesztett, a nap legnagyobb vesztese volt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59