Komondor beköltözött a Debreceni Egyetemre

forrás: Prím Online, 2023. január 14. 10:19

Üzembe helyezték Magyarország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. A Komondor nevet viselő gép a DE oktatói és kutatói munkáját is segíti a jövőben. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.

Két éven át tartott az 5 petaflops teljesítményű szuperszámítógép kialakítása, az elmúlt hónapok tesztidőszakát követően pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Komondort, mely a Debreceni Egyetemen fog működni. Az ország legújabb és egyben legerősebb szuperszámítógépére a nagy mennyiségű adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. A mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmazó Komondor másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének, egyszerre ötvenezer laptop használatának felel meg a kapacitása.

 

– Lassan elmosódik a határ a virtuális világ és a valóság között, mely az egyre inkább adatalapú megközelítés alapján működő tudományos világra is jellemző. A Komondor egy kutatási infrastruktúra, elsősorban kutatók fogják használni, de a gazdaságban megjelenő magas hozzáadott értékű tevékenységet is erősítheti. A KIFÜ-nek már volt szuperszámítógépe Debrecenben, a mostani azonban sokkal erősebb a korábbinál. A múlt kedvező tapasztalatai, az egyetemmel való kiváló kapcsolat is indokolta azt, hogy az új HPC-rendszer ide kerüljön. Fontos mérföldkő ez, talán az évtized IT-beruházása – emelte ki a KIFÜ elnöke.

 

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Debreceni Egyetemen működhet az ország legerősebb szuperszámítógépe. A mostani fejlesztést megalapozta, hogy már korábban is voltak ilyen gépek nálunk, és felépült egy HPC-központ is. Kialakult az a tudásbázis, ami ma már alapjaiban határozza meg az Informatikai Karon zajló oktatást, segíti az egyetemi kutatásokat. Az intézmény mintegy száz oktatója használja a szuperszámítógépet. Alig több mint tíz év alatt sikerült elérni, hogy az egész ország kiszolgálására alkalmas HPC-rendszernek adjon otthont a Debreceni Egyetem. Az Informatikai Karon meghatározó jelentőségű az adattudomány, a mesterséges intelligencia, számos tudományterületet kiszolgálnak, emiatt fontos stratégiai döntés volt az egyetem és a szakemberek részéről, hogy a Kassai úti campuson kapott helyet ez nagy kapacitású gép – fogalmazott a kancellár.

 

 

Az egyetemi vezető megjegyezte, hogy a gép a tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenysége mellett a városi sportélet számára is hasznos, hiszen az üzemeltetése nyomán keletkező hulladékhőt a városi uszodához vezetik. 

 

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében az új HPC-rendszer gazdasági előnyeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta: Debrecenben fontos szerepet tölt be az informatika, és örömtelinek nevezte, hogy a megyeszékhelyen működhet az ország legerősebb szuperszámítógépe. A polgármester hozzátette: a tervek szerint hamarosan összekötik a létesítményt az uszodával, hogy a gép által termelt hőenergiát hasznosítsák a sportuszoda fűtésében.

 

– Jövőbe mutató fejlesztésről van szó, az elmúlt száz évben többet változott az élet, mint ötszáz év alatt, és ez a folyamat még tovább fog gyorsulni. A fejlődés motorját az olyan, magas hozzáadott értékű fejlesztések jelentik, amelyek a gazdasági szereplőkhöz és a Debreceni Egyetemhez kapcsolódnak. Az oktatási, tudományos tapasztalatok hajtóerőt jelentenek a város számára, az innováció pedig igényes gazdasági szereplőket vonz a megyeszékhelyre. A szuperszámítógép távlatot nyit a mindennapi életben, hiszen a jövő új erőforrása az adat – közölte a polgármester.

 

Az ünnepélyes átadáshoz kapcsolódóan szakmai előadásokon mutatták be a Komondort, amelyet az esemény résztvevői a gépterem bejárása során testközelből is szemügyre vehettek. A rendezvény drónkiállítással, robot és VR-szemüveg bemutatóval egészült ki. 

 

 

A szuperszámítógépet a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és partnereik ingyen használhatják, valamint bizonyos esetekben kutatás-fejlesztést végző vállalatok számára is elérhető lesz.

 

A nemzeti szuperszámítógép-infrastruktúra és -ökoszisztéma fejlesztéséhez a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a GINOP-3.1.5-20-2020-00001 Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak elnevezésű kiemelt projekt, valamint 712 millió forint támogatásban az EUROCC – National Competence Centres in the framework of EuroHPC projekt keretében.

 

unideb.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38