Stronger together! RSAC2023

Az együttműködő közösség hatalma

Laszlo Horvath, 2023. április 26. 15:55

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

 
Ráadásul az idő is csodásra sikeredett, a hosszú hónapokig tartó esőzéseket ragyogó napsütés váltotta fel, a smaragdzöldben pompázó hegyek-völgyek Észak-Kaliforniájában.
 
Mint mostanában minden, ez a konferencia is a mesterséges intelligenciáról szól, hiszen a hackerek már ezt is a saját hasznukra hackelik meg, és gyorsabban találnak utat a tűzfalakon belülre ezzel.
 
Elon Musk ebben a témában is hangadó: nemcsak a human intelligence / public fórum / szólásszabadság fóruma az új Twitter, hanem az artificial intelligence / szuperagy területen is a "Truth GPT" -vel kezdődő viták nagyon izgalmasak.
 
 
Aztán amikor a már rendszeres RSAC előadó Harvard Kennedy School professzor, Bruce Schneier vizionálja még az AI által mindenki számára "képviseleti demokráciát", akkor kezdek megijedni.
 
 
Na nem a hackerektől, hiszen azokat egy ilyen erős közösség, a sokezer kiberharcos a jó oldalon biztosan meg fogja állítani. Hiszen nézzük csak meg Amerika ellenségeinek a listáját (bocsánat, inkább azt mondanám "volt ellenségeinek", hiszen a létező ellenségek átalakulnak előbb-utóbb, amikor rájönnek, hogy túl nagy fejszébe vágták a fejüket. Általában későn jönnek rá, amikor már éppen átalakulóban vannak – mert azok is lebecsülték ezt a hihetetlen gyorsan változó, pillanatok alatt reagálni kepés kontinensnyi vállalkozót. Könnyű összetéveszteni a határtalan toleranciát gyengeséggel meg hanyatlással azoknak, akiknek nincsen szerencséjük az itteni személyes szabadságot megtapasztalni.
 
Inkább attól félek, hogy mekkora politikai átalakulást fog eredményezni az AI bevonása a képviseleti demokrácia újabb változatába vagy változataiba: hogyan fogja Amerika kezelni az AI adatok bevitelének- és az adatok feldolgozásának a tisztaságát.
 
 
Talán nem túlságosan őrült paranoia ezen gondolkodni, hiszen az RSAC-n tegnap nyilvánosságra hozott hírek között található az, hogy az irániak is megpróbáltak betörni az elnökválasztási szavazásba több államban is, nemcsak az oroszok, és természetesen az észak-koreaiak is. Mennyire érdekes nézni, hogy ezek a gazemberségtől nem visszariadó diktátoroknak dolgozó népek milyen hosszú árnyékot vetítenek a szabad világra – és milyen óriási technológiai haladást idéznek elő ezzel, többek között Dél-Korea vezetésével.
 
 
Mielőtt elfelejteném: az RSAC nem csak időben esik egybe a Digital Media Hungaryvel, hanem az is egy hasonlóság, hogy a partijai ennek is kiválóak, a szakma legjava bulizik együtt a világ minden részéről, és egy jó korsó hideg sör is jobban ízlik világ legjobb szakembereinek társaságában. Hál’ istennek Európa is elég jól képviselteti magát. A spanyol és a holland kiállítási terület népszerű és a cégiek anyagait sokan tanulmányozzák. Reméljük előbb-utóbb magyar kiberbiztonsági cégek világméretű innovációját is megtapasztalhatjuk itt, akár a Sandbox startup versenyben, akár a már növekedő cégek kiállítóhelyein.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09