A Seco az intelligens szoftverekkel elhozza a gyártóipar jövőjét

forrás: Prím Online, 2023. április 27. 20:29

A gyors, költséghatékony, fenntartható jövőben az intelligens szoftverek új utat nyitnak az optimalizált termelés és a hatékonyabb döntéshozás felé. A digitális technológiák és az intelligens szoftverek végérvényesen átalakították a gyártóipart a döntéstámogató adatok minden eddiginél szélesebb körű hozzáférhetőségével, amely elősegíti a jobb eredmények gyorsabb elérését. 

A különféle gyártási folyamatokból kinyert rengeteg adat birtokában az üzemeknek fel kell ismerniük, hogyan fordíthatják ezt a tudást az előnyükre. Mostantól a haladó szemléletű gyártók még nagyobb előnyöket érhetnek el olyan szoftverekkel, amelyek valóban teljesítik az Ipar 4.0 ígéreteit.

 

A termékadatok gyors elérése

 

A korábbi évek megmutatták a gyártóiparnak, hogy a költségek fenntartható korlátozása a stabilitás és a túlélés kulcsa, különösen a kihívást jelentő gazdasági helyzetekben. Ugyanakkor az iparág azt is felismerte, hogy gyorsabb módszerekre van szüksége az új technológiák és szerszámok fejlesztéséhez, amelyek képesek igazodni a változó körülményekhez. Az intelligens szoftverek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezek a fejlesztések rugalmasabbak és hatékonyabbak legyenek. Bizonyos helyzetekben lehetővé teszik a gyártóknak, hogy akár 40%-kal hatékonyabbá tegyék a megmunkálási és termelési folyamatokat, megszüntetve az ismétlődő kézi folyamatok egy részét.

 

A nem digitalizált folyamatok a termelési személyzetet arra kényszerítik, hogy a termékinformációkat saját maguk keressék ki, ami időpazarlás, és akár pontatlan eredményekhez is vezethet. Például a műhelyi rutinfeladatok számának csökkentéséhez a termelési személyzet a Seco Assistant okostelefonos alkalmazás segítségével egyszerűen beolvashatja a termékcsomagokat vagy szerszámokat. Ennek eredményeként gyorsan releváns termékadatokhoz juthatnak, kiszámíthatják a forgácsolási adatokat, valamint összehasonlíthatják a különböző beszállítók lapkageometriáit és -minőségeit.

 

 

A raktárkészlet intelligens kezelése

 

A szerszámkészlet 30–60%-a valószínűleg nem ellenőrzött, felügyelet nélkül kallódik a műhelyben, vagy egyszerűen túl nagy mennyiségben halmokban áll a gépek mellett. Az intelligens szoftverek, mint például a készletkezelési rendszerünk, ezt a problémát költséghatékonyabb és biztonságosabb módon segítenek megoldani.

 

A fizikai rugalmasság mellett a fő előnyük a szerszámok és felszerelések használatának felügyeletében, valamint a személyzet elszámoltathatóságának növelésében rejlik. Így a készletkezelési rendszerek segítenek csökkenteni a nem megfelelő helyen tárolt elemek miatt elpazarolt beállítási időt, továbbá nyomon követhetővé teszik az értékes szerszámokat és a termeléshez elengedhetetlen elemeket.

 

Kevesebb emberi részvétel a CAM-programozásban

 

A jövőben az intelligens megmunkálási technológiák valószínűleg képesek lesznek felismerni a komponensek tulajdonságait, gyorsan elvégezni a CAM-programozást, majd biztosítani az NC-kódokat a gépeknek, ezzel a mérnöki előkészítés idejének akár 80%-át is megtakarítva. Ennek ellenére bizonyos komponensek, például a turbinalapátok és szerkezeti elemek összetettsége miatt továbbra is szükséges marad az emberi intelligencia és műszaki szakértelem. A Seco mérnöki szolgáltatásai segítenek az új vagy meglévő összetett megmunkálási folyamatok optimalizálásában és a CAM-programozás hiányosságainak azonosításában.

 

„A gyári hálózatban az intelligens szoftverek segítségével megszüntethető az anyag- és szerszámkészletek feleslege, ami a raktározási költségeket akár 20%-kal is csökkentheti” – vélekedik Janardhan N., a Seco Tools mérnöki szolgáltatási megoldásokért felelős vezetője. „A folyamatokat a gyártósoron elvégzett ismétlődő kézi folyamatok megszüntetésével hatékonyságra optimalizálva a munkatermelékenység akár 30%-kal is növekedhet, a gépek állásideje pedig akár 50%-kal is csökkenhet.”

Kulcsszavak: szoftver Seco

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36