Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

forrás: Prím Online, 2023. július 3. 10:00

A „Kőbe zárt zene” sorozat az építészet „csúcsait” fedezi fel szerte a világon.
A svájci Alpokban tekintélyes monstrum magasodik a Walensee (Walenstadt-tó) fölé, ami ezúttal nem egy hegy, hanem a Sportzentrum Kerenzerberg épülete. Immár 50 éve, hogy a multisportközpont – az idelátogató sportkedvelőkhöz hasonlóan – egy percre sem állt le. A létesítmény nemrég elképesztő átalakuláson ment keresztül.

Egyre többen sportolnak errefelé, Zürichben az emberek több mint fele hetente legalább három órát edz. Nyilvánvalóvá vált, hogy a terület kiemelt sportközpontját bővíteni kell: Zürich kanton 2015-ben építészeti pályázatot írt ki a létesítmény nyugati irányú bővítésére.

 

 

Az egyik pályázó cég azonban ezt másképp gondolta, nevezetesen a Burkard Meyer Architekten, mely a Suurstoffi ingatlanfejlesztéstől a BäreTower toronyházig számtalan svájci épület tervezője volt. Az általuk kidolgozott megoldás szerint a sportcentrum átalakítása nem arról szólt, hogy mindent tovább bővítsenek, hanem a tereket fizikailag és tematikai szempontból szerették volna szorosan összekapcsolni. Burkard Meyer – partnerével, Oliver Dufnerrel közösen – elnyerte a pályázatot, és a létesítmény körvonalai az ő elképzelésüknek megfelelően változtak meg.

 

 

Most a középpontban elhelyezkedő ikerépítmény három sportcsarnokot és egy kilencemeletes lakótömböt foglal magában, igényesen megépített, előregyártott betonhéjazatba ágyazott faburkolatú szobákkal. Bátor és izgalmas megközelítés, mely az új elrendezést helyezi a középpontba.

 

 

Íves lépcsőházon keresztül vezet az út az alagsorba, ahol az új és régi tereket egy jól megvilágított folyosó köti össze. Oliver Dufner ezt helyet a központ „alvilágának” nevezte. Az emberek itt találkozhatnak, élhetnek társasági életet, és vehetnek részt különféle tevékenységekben.

 

 

Valójában az összes beltéri létesítmény – az uszodát, a szaunát, az edzőtermet, az elmélyülésnek szánt tereket, a hotelt és az éttermet is beleértve – innen érhető el. Burkard Meyer rendet teremtett a káoszban, és azóta minden koherensnek és kompaktnak tűnik.

 

A központ működését az automatizálás tovább célszerűsítette. A 750 helyiség környezeti feltételei távolról ellenőrizhetők és állíthatók be. Az árnyékolók, a világítótestek, a fűtés, illetve a szellőzés működése precízen szabályozható. A levegő minősége garantált, az ablakok mindenkori állapotát a rendszer folyamatosan figyeli. Itt minden a biztonságról, a kényelemről és a hatékonyságról szól. Ráadásul a károsanyag-kibocsátás mértéke is radikálisan csökkent. Mindezt az ABB i-bus KNX megoldásai és az EisBär-SCADA-Visualization rendszer olyan eszközök százaival teszik lehetővé, amelyek az energiaáramlás optimalizálása mellett problémamentesen illeszkednek az Oracle szállodafelügyeleti szoftverhez. A teljes rendszerkiépítés annyira meggyőző volt, hogy meg is kapta a 2022-es Global KNX People’s Choice Award díjat.

 

 

Napelem inverterek, szünetmentes áramforrások, képernyők, mozgásérzékelők és vezérlő interfészek egészítik ki azt a portfóliót, amit az ABB ehhez a komplexumhoz nyújtott, mely energiaszükségletének egyharmadát maga képes fedezni. Burkard Meyer precíz tervezése és a hatékony digitális technológiák kombinációja a világ egyik legkiválóbb és leginkább fenntartható sportcentrumát hozta létre.

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ide kattintva tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36