A vártnál jobb félévi eredmények a DSV-nél

forrás: Prím Online, 2023. július 29. 15:41

A DSV a világ egyik legjelentősebb szállítási és logisztikai vállalata, amely Magyarországon is piacvezető szerepet tölt be. A globális vállalat a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be a piaci körülményekhez képest. A bruttó profit és az adózás előtti eredmény bár csökkent a tavalyi rendkívüli évhez viszonyítva, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve. 

2023 első felében a szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti keresletet a makrogazdasági tényezők befolyásolták. Ezzel párhuzamosan a logisztikai piac gyorsan normalizálódott az elmúlt években tapasztalható nehézségek után. A DSV-nek sikerült alkalmazkodnia ehhez, kihasználva az asset-light üzleti modelljét. 

 

„2023 második negyedévében mindhárom divízióban szilárd eredményeket és erős cash-flow-t értünk el. A szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti kereslet szerény, de 2023 első felében bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez. A szektor fejlődésének kilátásai még mindig bizonytalanok, azonban látjuk a stabilizáció jeleit, és a következő negyedévekben a világkereskedelem volumenének fokozatos javulására számítunk” – nyilatkozta a DSV első féléves riportjában Jens Bjørn Andersen, a DSV csoport vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az erős piaci versenyben a DSV továbbra is nagy energiát fektet abba, hogy túlszárnyalja  a piacra jellemző növekedés mértékét, miközben értéket teremt ügyfeleinek.

 

 

Jó eredmények és intenzív cashflow a DSV-nél

 

A DSV a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be, alkalmazkodva a szerényebb piaci körülményekhez, az úgynevezett asset-light üzleti modelljének kihasználásával. A bruttó profit 14,2%-kal, az adózás előtti eredmény pedig 31,6%-kal maradt el a tavalyi rendkívüli eredményektől, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve. 

 

Az Air & Sea, azaz a légi és tengeri divíziónak 2023 első félévében az adózás előtti eredménye 35,7%-kal csökkent, ami az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb fuvarmennyiségnek és a fuvardíjak csökkenésének tudható be. A Solutions, azaz raktárlogisztikai divízióban szintén csökkenés volt tapasztalható 2023 első félévében. Itt az adózás előtti eredmény 23,4%-os visszaesést mutat 2022 azonos időszakához képest. A visszaesés nagyrészt a csökkenő volumeneknek, valamint a raktári kapacitás bővülésének volt köszönhető. A Road, azaz a közúti üzletág a többihez képest szerényebb, 2,8%-os adózás előtti eredménycsökkenést mutat. A csökkenő piaci aktivitás ellenére elmondható, hogy a közúti divízió jól teljesített és piaci részesedést szerzett. 

 

A korábban tervezettnél jobb éves eredményt várnak

 

A DSV 2023 első félévében elért jó teljesítménye és a szállítási volumen 2023 második félévi fokozatos javulásának feltételezése alapján, a vállalat frissítette a 2023-as év egészére vonatkozó kilátásait. A korábbi 16 000-18 000 millió dán korona közé kalkulált adózás előtti éves eredményét a DSV már 17 000-18 500 millió dán korona közé tervezi. Utóbbi átszámítva nagyjából 900 milliárd forintnak megfelelő összeget takar. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59