Így lehet megzabolázni az adatközpontok energiafogyasztását

forrás: Prím Online, 2023. október 11. 13:00

A digitális világ komoly energiafogyasztó. Jelenleg a világ teljes villamosenergia-ellátásának több mint 3 százalékát adatközpontok használják el, és ez a szám 2030-ra várhatóan 13 százalékra fog nőni. Ezen energiafelhasználás jelentős részét hűtésre fordítják az adatközpontok.

 

Erre a pontra fókuszált a Baltikum legnagyobb, legzöldebb adatközpontja, az észt Greenergy Data Centers, ahol a legmodernebb technológiát alkalmazták a minél nagyobb energiahatékonyság érdekében.

 

 

A Tallinn melletti létesítmény a Siemens White Space Cooling Optimization (WSCO) segítségével, valós idejű adatok alapján, folyamatosan figyeli a szervertermek hőmérsékletét és légáramlását. A rendszer ennek megfelelően optimalizálja a hűtő- és szellőztető berendezések beállításait, teljesítményét. Emellett mesterséges intelligencia segítségével, a szerverek kihasználtságára és terhelésükre vonatkozó adatok alapján, proaktív szabályozásra is képes, amivel nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem a nem-tervezett leállások megelőzésében is szerepet játszik.

 

 

A megújuló energiaforrásokból működő Greenergy adatközpont további fenntartható megoldásokat is alkalmaz. Az irodaterek fűtésére fordítják például a hűtés során keletkező maradékhőt, valamint fejlett épület- és energiateljesítmény-irányítási rendszereket használnak

 

Mindezeknek köszönhetően, más hasonló létesítményekkel összehasonlítva, a tallinni központ jelentősen kevesebb energiát fogyaszt; már a rendszer első indításakor hozzávetőlegesen 30 százalékos hatékonyságnövelést mértek. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36