Az OMV 28 ultragyors e-autós töltőpontból álló hálózat kiépítésébe kezdett Magyarországon

forrás: Prím Online, 2023. november 4. 10:55

Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. bejelentette, hogy a vállalat az év végéig megkezdi az ország nagy forgalmú útvonalain lévő töltőállomásain 28, elektromos autótöltőpontból álló hálózat kiépítését. A beruházás része egy, az OMV és az Európai Unió által közösen finanszírozott nagyobb projektnek, amely több mint 400 pont telepítésével járul hozzá a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén az elektromos autók ultragyors töltését szolgáló regionális hálózat fejlesztéséhez. 

 

Ultragyors töltőpontok Magyarországon 

 

A 28, egyenként legalább 150 kW teljesítményű, ultragyors töltőpontot 7 helyszínen helyezik el. A készülékek maximális töltőteljesítménye elérheti a 300 kW-ot, és az autó kapacitásától függően körülbelül 10-15 perc alatt képesek egy járművet 200 km-es hatótávolságra feltölteni.   

 

Az Európai Unió 1 050 000 euróval támogatja a 7 magyarországi helyszínt, a teljes költség 2,1 millió euró. Az összes állomás telepítése 2025 végéig zárul le. 

 

"Az OMV 2030-ig tartó stratégiájával vállaltuk, hogy aktívan hozzájárulunk a régió energetikai átalakításához – mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Megkezdtük az alacsony kibocsátású és szén-dioxid-mentes megoldások fejlesztését, amelyre a 2030-ig becsült beruházások közel 35%-át, mintegy 11 milliárd eurót tervezünk fordítani. Azzal, hogy európai forrásokat vonz, e megoldások fejlesztése nagyban hozzájárul a gazdasági növekedéshez Magyarországon és Közép- és Kelet-Európában". 

 

 

A régiós projekt 

 

Az OMV Petrom Marketing, az OMV HU és az OMV SK által alkotott konzorcium sikeresen nyújtotta be az "Ultragyors elektromos autótöltés fejlesztése Közép- és Kelet-Európában" projekt európai finanszírozására irányuló pályázatát, majd megkapta a támogatási szerződés jóváhagyását az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökségtől. Az OMV Petrom Marketing a projektnek koordinátora, amelynek célja, hogy 2025 végéig több mint 400, egyenként 150 kW beépített teljesítményű ultragyors töltőpontot telepítsen. Ebből 328-at 80 romániai helyszínen, 52-t 11 szlovákiai helyszínen, 28-at pedig 7 magyarországi helyszínen telepítenek. 

 

Radu Căprău, az OMV Petrom igazgatótanácsának finomítási és marketing tevékenységért felelős tagja a projektről elmondta: "Minden módon segítjük ügyfeleinket a közlekedés szén-dioxid-mentesítésének folyamatában, és a lehető legtöbb mobilitási lehetőséget szeretnénk kínálni számukra. Ennek egyik formája az alternatív mobilitáshoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. Az elmúlt három évben partnerségek révén telepítettünk töltőpontokat, ma megtettük az első lépéseket a saját elektromos töltőállomás-hálózatunk kiépítése felé." 

 

"Ez a projekt Európa-szerte tovább erősíti a szén-dioxid-mentes mobilitásra történő áttérést. Az új töltőpontok a lakosság és a gazdasági szereplők számára egyaránt előnyösek lesznek, mivel zökkenőmentes és összekapcsolt hálózatot biztosítanak az elektromos járműveik számára. Ezen keresztül járulnak hozzá az európai Green Deal célkitűzéseinek eléréséhez" – mondta Richard Ferrer, az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) alternatív üzemanyagokért felelős vezetője. 

 

A teljes beruházás becsült összege körülbelül 39 millió euro, amelyből körülbelül 15 millió eurót az Európai Unió biztosít az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül, közel 5 millió eurót bankhitelből, a fennmaradó részt pedig saját forrásból finanszírozzák. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36