Az ARM bemutatta az új MOVE(TM) technológiát

Tóth Kristóf, 2001. július 22. 09:23
A 16/32 bites beágyazott RISC processzorokat gyártó cég, az ARM, bejelentette a multimédiás alkalmazások gyorsítására szolgáló MOVE(TM)-et. A technológia, amely főleg az MPEG-4 és más videokódolási rendszerek vezeték nélküli eszközökben történő alkalmazását célozza meg, szoftveres és hardveres elemeket is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a jelenleg meglévő codecek sebességének kétszeresével történjen a kódolás és dekódolás.
Mindemellett törekedtek a hatékony energia- és memóriahasználatra, ezzel pedig jelentősen megnövekszik a videós képességekkel rendelkező mobileszközök teljesítménye, illetve akkumulátoraik élettartama. Mind a hardveres részek, mind a programok úgy lettek tervezve, hogy hathatósan működjenek minden ARM processzorra épülő rendszerben. A dolog lelke a MOVE koprocesszor, amely elsősorban felelős a gyorsításért, és hozzá társulnak a különböző magasan optimalizált kódoló és dekódoló programok. Nagyszámú digitális hangszabvány implementációját is megvalósították (pl. MPEG-4 AAC), teljessé téve a multimédia-élményt.

Peter Hicks, a vállalat egyik vezetője elmondta: "Cégünk ezen új megoldása, amely a legoptimálisabb algoritmusokat megvalósító szoftvereket, és nagyon alacsony energiafelhasználású processzort tartalmaz, akár 52 százalékkal is felgyorsíthatja a korábbi, már amúgy is hatékony, jó teljesítményű rendszereinket. Használata segítségével a különböző multimédiás alkalmazások, köztük például a video streaming, sokkal valóságosabb élmény nyújtanak. A mozgókép- és hang kódolások mobileszközökben történő hatékony megvalósításának elengedhetetlenül kulcsszerep kell hogy jusson a 3G telefonokban is. Az a teljesítmény, amit a MOVE nyújt, nagyban megnöveli a jövő eszközeinek lehetőségeit."

Néhány nagy cég már most használja a technológiát, köztük a PacketVideo Corporation is, amelynek az alelnöke így vélekedett: "A fejlett mikroprocesszoros technológiák, mint a MOVE is, lehetővé teszik érintett partnereinknek, hogy nagyobb teljesítmény és alacsonyabb energiafogyasztás mellett használhassák a multimédiás alkalmazásokat. Mindezen túl programfejlesztő csoportunk ezzel képes lesz a videokódolás sebességét növelni a vezeték nélküli készülékekben, főleg gondolok itt a videoüzenetekre, amely újabb lépés lehet a következő generációs, vezeték nélküli hálózatokon történő, kétirányú kommunikációhoz."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09