A BMG terve a "feltörhetetlen" CD

Tóth Kristóf, 2001. július 31. 20:09
A BMG Entertainment bejelentette, hogy a biztonságtechnikával foglalkozó SunnCommal együttműködve kíván másolás ellen védett CD-t kifejleszteni. Ez egyike azon próbálkozásoknak, amelyben nagy kiadók próbálják az internetes kalózkodást a gyökerénél elfojtani.
A megállapodás értelmében, mint azt a SunnComm közölte, a BMG az általuk kifejlesztett technológiát fogja alkalmazni, a MediaCloQ-t, mely megakadályozza, hogy a CD-ről közvetlenül a számítógépre lehessen a zenét rippelni. A kiadóvállalat elmondta, hogy már tesztelik a dolgot, és mostanában kezdik promocionális célokkal készült CD-ken alkalmazni, majd hozzátették, hogy a tömeges alkalmazásáról csak a későbbiekben döntenek.

Egyébként az összes nagyobb cég foglalkozik a problémával, keresik a módját, hogy hogyan lehet az illegális MP3-ak özönét megfékezni. Hónapokkal ezelőtt elkezdtek egy próbát, melyben lemezek ezreit adták el a gyanútlan vásárlóknak úgy, hogy valamiféle másolásvédelmet is alkalmaztak rajtuk. A SunComm már ezelőtt is működött együtt nagy cégekkel a probléma megoldása terén, habár az eredmények nem voltak igazán meggyőzőek. Charley Pride countryzenész albuma Amerikában májusban jelent meg, és alkalmazták rajta a technológiát, de nem sikerült az engedély nélküli másolást megakadályozni. A biztonságtechnikai cég véleménye szerint viszont a másolatok nem feltört CD-kről származtak, hanem az Ausztráliában védelem nélkül kiadott szériából.

A múlt évben a BMG Germany a Midbar izraeli cég technológiájával végzett kísérleteket, de ezek nem jártak sikerrel, aztán az egész projektet ejtették, mivel sok vásárló jelezte, hogy nem tudta lejátszani a megvett lemezt. "Azt kell mondjam, sokat tanultunk az esetből, főleg a lejátszhatóság terén" - nyilatkozta az egyik vezető. "Nagy fejlődésen kell még az eljárásnak átesnie, de ezen dolgozunk.". Elmondták még, hogy a német teszt során használt egy "nagyon korai" verzió volt, és azóta a Midbar kiadta a második generációt, amelyben megoldottak rengeteg felmerült problémát. A legfontosabb kritérium az, hogy a védelem semmiképp se befolyásolja a hangminőséget, illetve, hogy bármilyen lejátszó képes legyen a hanghordozót lejátszani. "Olyan problémára kell hatékony megoldást találnunk, amely mindenkit, beleértve a vásárlókat is, érint."

A SunnComm mindenesetre nem fedte fel a részleteket, csak annyit mondtak, hogy a készítési fázisban kerül fel a MediaCloQ. "Nem látod a lemez tartalmát, és amit nem látsz, azt nem is tudod lelopni" - mondta William Whitmore Jr., a cég ügyvezető alelnöke.

Kulcsszavak: BMG security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50