Feltörték a SafeAudiót

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 2. 21:35
A Macrovision SafeAudio technológiája az audió CD-k tartalmának számítógépre mentését, illetve lemásolását hivatott megakadályozni. Azonban, mint már annyiszor kiderült, nincs feltörhetetlen, illetve megkerülhetetlen védelem.
Nincs és nem is lesz feltörhetetlen védelem, és ezalól a Macrovision SafeAudio rendszere sem kivétel. A Macrovision új eljárását alkalmazó zene CD-k július folyamán kerültek a boltokba egy tesztelési program részeként, amelynek célja a vásárlók reakciójának megfigyelése volt, vagyis, hogy a másolásvédett lemezekkel nem lesz-e problémájuk a felhasználóknak.

Nos, mint kiderült, a CD Freaks weboldal programozóinak abszolút semmi problémájuk nincs az új lemezekkel, békésen hallgatják és másolják azokat.

A Macrovision SafeAudio eljárása során a CD-lemez audioadatait szándékosan hibákkal tűzdelik teli. A hifi CD-lejátszók hibajavító rendszere képes megbirkózni a zenéhez hozzáadott zajjal, ezért a hallgató állítólag nem veszi észre a különbséget. A hibajavító rendszer a másolásvédelemmel hozzáadott hibás adatokat úgy kezeli, mintha azok a piszokfoltok, a karcok, a nagy lemezsebesség, a mechnaikai behatások (rázkódás) vagy a pontatlan olvasófej miatti hibás adatbeolvasások lettek volna.

A PC CD-meghajtók a zene beolvasása közben egy vezérlőprogram folyamatos beavatkozását igénylik. Ez a vezérlőprogram hibás olvasásként könyveli el a másolásvédelem miatt megváltoztatott információt, és egy hibaüzenet kiséretében leáll. A SafeAudio lemezek ezért elviekben nem rippelhetők a merevlemezre, és számítógéppel nem is másolhatók. A számítógép, illetve a CD-meghajtó a SafeAudio esetében pontosan úgy viselkedik, mintha egy "agyonkarcolt" lemezt próbálnánk lemásolni.

Az európai CD Freaks weboldal megoldásának alapja egy olyan program, amely végigolvassa a CD-lemez audiosávjait, és a szükséges műveletek memóriában való elvégzése után a darabokat összeillesztve egy .wav fájlt készít, amely aztán szabadon másolható, tömöríthető, hallgatható. A szoftver egy saját .VXD virtuális eszközvezérlő fájlt alkalmaz.

Kulcsszavak: audio CD-R

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50