A zeneipar újabb fegyvere

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 2. 21:44
CD kalózok, figyelem! A zeneipar újabb fegyverrel lép fel, melynek neve Cactus Data Shield. A dolog lényege, hogy minden másolt CD-re zajos hulladék kerül a hőn áhított zene helyett. Az új védelmi rendszer hátulütője, hogy megrongálhatja a lejátszót és a hangfalakat, melyen a kalóz CD-t lejátszásra szeretné bírni az ember.
A rendszert a Tel-Aviv központú Midbar Tech fejlesztette ki, melyet a Sony zenei ágazata már titokban tesztelt is Kelet-Európában. Bár a Midbar Tech nem adott információt a működési elvről, a New Scientist magazinnak sikerült előásnia az amerikai szabványt (US 6208598), amely erre utal. A Midbar másolásvédelmi technológiája a kaliforniai Macrovision hasonló törekvéseinek nyomdokaiban jár. "A mi rendszerünk mindenféle másolást meg tud gátolni, még a házi CD-írókat is" - fejtette ki Eyal Shavit a Midbar Tech részéről.

A Midbar szabvány rámutat, hogy minden zenei CD zenei kódot és irányítási információkat tárol. A zenei adatot "flagek" jelölik, melyek utasítják a CD-lejátszót a dekódolásra, majd az tovább küldi az erősítőre és onnan a hangfalakra. Az irányítási információkat viszont nem dekódolja. A Midbar azt találta ki, hogy az eredeti CD írásakor a zene egy részét hamis adatokkal helyettesíti, melyet irányítási információként jelöl meg, mivel a CD-lejátszók ezt nem dekódolják, ezért nem zavarja a lejátszást, legalábbis az eredetieknél.

"Egészen kis különbség van csupán a hangminőségben", olvasható a szabványban, ennek ellenére a cég nem hajlandó kiadni a vájt fülű tesztelők névsorát.

Másoláskor a CD-írók (ez vonatkozik a disc-to-disc másolókra is) a hamis adatokat zeneként fogják látni, a hatás akkor teljesedik ki, amikor a másolatot lejátsszuk kedvenc hi-fi berendezésünkben, és a zene helyett torz hangok tömkelege áramlik ki a hangfalakon. Megfelelő alakú hangok beállítása esetén akár a berendezésünket is lecserélhetjük.

Visszatérve a Sonyhoz, Csehországban és Szlovákiában több ezer Cactus technológiával védett CD-t adtak el, ők azonban nem raktak be olyan hangokat, amely az audioberendezést is veszélyeztetné. "Nem akadtak gondok a hangfalakkal" - mondta Shavit, míg arra a pontra, hogy ezzel a módszerrel akár tönkre is tehetik a fogyasztók felszereléseit, így reagált: "Valahogy védekezni kell az újabb és újabb támadások ellen".

A Midbar nem hozza nyilvánosságra, mely CD-ket látta el Kelet-Európában a Cactus technológiával.

Kulcsszavak: audio CD-R +legfontosabb Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09