Összecsapnak a tartalomkezelő rendszerek - a joomlásokat magyarok is képviselik

Laszlo Horvath, 2009. március 11. 18:02

Március 13-22. között várja az érdeklődőket a texasi Austinban az SXSW fesztivál. Az 1994-ben indult SXSW Interactive a legjobb új médiatechnológiák mögötti kreativitásról szól, a webdizájntól az önbetöltő programokon át a közösségi hálózatokig. A fesztiválra idén több mint 5000 alkotót várnak a világ különböző országaiból. A zenei konferenciára négy magyar előadó utazik ki, és - közvetve - az SXSW Interactive programjában a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete is érintett.

A panelprogramok keretében a március 16-ára ütemezett tartalomkezelő rendszerek végső összecsapására több száz innovációs megoldás közül a Drupal, a Joomla és a WordPress kapott meghívást. Mindhárom közösség fejlesztőinek ugyanolyan weblapot kellett készíteniük saját rendszerükkel. A feladat egy közösségi szervezet vezetői programjának a működtetését szolgáló webhely építése volt.

A szervezők 16 oldalas dokumentumban foglalták össze a követelményeket és a szabályokat. A következő fő funkciókat kellett nyújtania a weblapnak:

  • Általános tájékoztató oldalak a programról.
  • Naptár, melyben megtekinthetők a közelgő események és találkozók időpontjai.
  • Kiegészítő letölthető anyagokat (többek közt Word- és PDF-dokumentumok, MP3 hangfelvételek, YouTube videók) tartalmazó oldalak minden ülés számára.
  • Apróhirdető, ahová a program résztvevői be tudják küldeni az általuk nyújtott vagy keresett szolgáltatásokat, vagy segítséget kérhetnek.
  • Vitafórum, ahol a felhasználók folytathatják a diskurzust a problémákról.
  • Fotógaléria, ahová a résztvevők és a vezetők be tudják küldeni a fényképeket az ülésekről és a csoportprojektekről.
  • Saját blog minden résztvevő és vezető számára.
  • A program résztvevői csoportokat alapíthassanak, előmozdítandó a csoportok projektjeinek tervezését.
  • Az oldalak és a blogbejegyzések vagy "+1", vagy "ötcsillagos" értékelő rendszerrel értékelhetők legyenek.
  • Webes kapcsolatfelvételi űrlapok a külső (névtelen) felhasználók számára, amin keresztül elérhetik a vezetőket, és tájékoztatót kérhetnek a programról, illetve jelentkezést küldhetnek be.
  • A program aktuális résztvevőinek címtára.
  • Hirdetések, melyekkel a helyi vállalkozások a webhely különböző részeit "szponzorálhatják".


Feltétel volt, hogy csak ingyenes kiegészítőket használhattak fel a weblaphoz. Részletesen ismertették továbbá az egyéb szolgáltatásokat, s meghatározták a műszaki követelményeket. A disztribúciós csomag tartalmára, formátumára vonatkozóan is adtak utasításokat. A tartalom és a szolgáltatások elrendezéséhez ismertették az oldaltérképet, az arculatterv kialakításához PSD-fájlokat bocsátottak rendelkezésre.

A csapatoknak 100 óra alatt kellett befejezniük a weblap építését. Mark Boulton, ismert interaktív designer fogja értékelni az arculattervet, aki a weblap grafikai tervének koncepcióját dolgozta ki. A specifikációkat kidolgozó Palantir.net közösségirányítási tanácsadója az egyszerű használhatóságot fogja zsűrizni. Ugyancsak a Palantir fog olyan dolgokat tesztelni, mint a kód hibátlansága, az oldalméret, az egyéni kód sorainak száma stb. Ezeket az eredményeket az SXSW-n hozzák nyilvánosságra, s majd a közönség is benyújthatja a véleményét, hogy melyik weblap legyen a nyertes.

A benyújtott alkotások a következő címeken tekinthetők meg:


A Joomla alapú weblap böngészése során két magyar névre figyelhetünk föl, akik nem kitalált személyek. "Nagy megtiszteltetés a Joomla projekt számára, hogy meghívást kapott erre a patinás fesztiválra. Ez valóban remek alkalom, hogy a három vezető nyílt forráskódú CMS funkcionalitását fej fej mellett összehasonlíthassák a felhasználók. Amy Stephen nebraskai fejlesztő irányításával - az SXSW-től függetlenül - hónapok óta dolgozunk egy blogcsomag projekten Joomlához, mely a benyújtott pályamunka gerincét képezi. Amy Stephen a globális Joomla közösség jól ismert tagjaiból ütős csapatot szervezett, akikkel öröm volt dolgozni", mondja egyikük, Tóth Tibor, a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesületének elnöke.

Jól kifőzték a szervezők ezt a japán tévéműsor, az Iron Chef stílusban lebonyolításra kerülő ütközetet! Drupal? Joomla? WordPress? Most eldől...

Kulcsszavak: Joomla tartalomkezelés

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14