Nokia E7 teszt

Kondákor Barnabás - 2011. július 26.

Körbejárta már a netvilágot az E7 tesztek sokasága, így leginkább a Symbian, és az okostelefon mindennapi használatára lesz kihegyezve a teszt, röviden, tömören.

A teszt megírása előtt sokat agyaltam a címen, leginkább az "E7 teszteli a tesztelőt" cím tetszett, mivel volt egy pár helyzet mikor érdekes fejeket vágtam és magamban egymás után sok kérdést tettem fel, csúnya szavakkal vegyítve.

Ámbátor érdekes dolog ez, mivel amilyen kétkedve áltam neki a telefon használatához, annyira megkedveltem a végére. Sikerült szinte teljesen a saját stílusomra testreszabni. Emailek, időjárás, ikonok itt, ikonok ott, widgetek… Jöjjön kicsit kategorizálva a tartalom. A teszt nem egy átlagos "így néz ki, ez van benne tipusú", lehet, hogy lesznek részek amiken elmosolyodik az olvasó… "ez meg miért zavarja" - kérdezi majd magában.

Külső

Nagy, testes darab. Persze üzleti telefon, qwerty gombsorral, amely a széltében felcsusztatható kijelző alatt bújik meg. Méretét a plusz fizikai gombsoroknak köszönheti, amire véleményem szerint nincs szükség, képernyőn kényelmesen lehet pötyögni a virtuális billentyűkkel is. Baloldalt a "kijelző zár" - ami néha elég érdekesen reagál, azaz lassan - jobb oldalt a sim kártya helye, a hangerő állítás és a fényképező gombja található. Számomra érdekes, hogy alapállapotban, főképernyőn, nem jelenik meg a hangállítás mértéke, azaz csak a fülünkre hagyatkozva tudjuk beállítani, nekem hiányzik a virtuális hangerő skála. Az eszköz tetején található az usb és töltés csatlakozás, a hdmi kimenet, és a jack aljzat. Hátlapon - ami nem levehető, így növelve a telefon zötyögésmentességét - pedig a 8MP-es kamera helyezkedik el. Persze nem akarok semmi rosszat írni a tervezésről, kényelmesen lehet használni például asztalon miközben nyitva van a billentyűzet, de egyáltalán nem hoz annyi pluszt a használatban, mint amekkora méretnövekedést okozott. A mechanika nagyon finom, nincsenek felesleges kábelek kinyitáskor, patentul működik.

Belső 

Symbian, igen a jó öreg Symbian. Sajnos érezhető is rajta a kor. Nagyon gyorsan lehagyta az Android, és főleg az iOS. Lehet, hogy sokat passziánszoztak a mérnökök, és nem figyelték a piac alakulását. Szinte egyik felsőkategóriás Nokia sem hozza a szintet. Stílus megvan, referencia megvan, de az operációs rendszer már kevés. Lassú, kicsit gyötrelmes a használata. Meg lehet szokni, szerintem hamar is, csak ha közben van nálunk egy iPhone, vagy akár egy duplamagos új teló, gyorsan észrevesszük, hogy jelen korban mi az alap egy üzleti, okostelefonnál. A hardver nagyban hasonlít az N8 specifikációjára, 680 Mhz-es ARM11 processzor, grafikában a Broadcom gyorsító segít, 256 MB RAM és 1 GB ROM a rendszer alapja. 16 GB belső tárhely áll rendelkezésre,  de az N8-al ellenben itt nem lehetséges a bővítés. Az Amoled kijelző 360x640 pixeles.

Használat

A hírek szerint augusztusban érkezik a Symbian^3 rendszer frissítése, az Anna. Remélhetőleg sokban javítja a rendszer müködését, mely néha elég vontatott. Mindenképp nyugodt természetnek kell lenni ha ilyen telefont szeretnénk. Az OVI áruházból 50.000 alkalmazás közül választhatunk, most nyáron elég sok játékot ingyen letölthetünk. Több kis programot próbáltam ki, volt amelyik sajnos nem működött, volt ami csak hiányosan. A használat megkezdése után 1 nappal meg is "halt" az Ovi Store Client. Frissítettem, majd visszatettem a régit, aztán olvastam valamit a webkit frissítésről, de nem segített semmi, írtam a Nokia ügyfélszolgálatának a hibáról, 2 nap múlva felhívtak és közölték hogy a hiba ismerős, majd hívnak. Nem hívtak, így még kutattam kicsit a neten, megoldás reményében. Megtaláltam, újra raktam az egész rendszert (igen, számomra nem volt egyből logikus ez a dolog, szerettem volna mezei felhasználóként megoldani).

Viszont amilyen nehezen indult, annyira elkényelmesedett a használata. Most már minden beállítás sikeres, emailek rendesen érkeznek. Navigáció jól működik. A beépített böngésző nem a leggyorsabb, így egyből Operával helyettesítettem. A Facebook alkalmazása gyengén produkál, nem stabil, de találtam egy fMobi nevű alkalmazást, mely esztétikailag tökéletesen megfelel, és még chat is van benne. 
Elég kényes vagyok zenei szemszögből, itt viszont csillagos ötöst adnék a Nokia headsetjére, nagyon szépen szól, szinte egyik legjobb amit mostanában kipróbáltam. A zenelejátszó korrekt módon hozza a szintet, albumok, playlistek, előadok, hangszínek, van minden ami alap. 
Fényképező; egyik gyenge pont. Rendben van, hogy 8 MP, de sajnos fix fókuszos, így elveszti szinte minden fényképezős tehetségét. 720p-s videót készíthetünk, 25 fps sebességgel.
Képes PDF fájlokat olvasni, Quickoffice programmal szerkeszthetünk is. Szinte mindenre van program az OVI Store-ban.
Akksija erős használat mellett nem nagyon bírt 5 óránál többet, de ha félre volt téve, 1 napot kibírt emailek szinkronizálása mellett. 

Összegzés

Kis idő alatt megszerethető telefon. Üzleti életben szinte kényelmesen használható, reggel a croissant és a latte macchiato mellett átlapozhatóak az emailek, majd a qwerty segítségével gyorsan, a kijelző zsírosodása nélkül válaszolhatunk. Akksitöltő mindig kéznél, többi meg szokás kérdése.

Telefonnal készített 1-2 kép (katt rá a nagyobb méretért):

 

Kulcsszavak: Symbian, Nokia
Vissza