Dell Venue Pro teszt

Kütyü Magazin, Farkas Norman, 2011. november 21. 08:32

Volt szerencsénk kipróbálni az amerikai gyártó lehengerlő külsővel megáldott Windows Phone 7 alapú készülékét. Az androidos DELL Venue QWERTY gombsorral szerelt változata kissé túlméretezett, de ennek ellenére képes levenni az embert a lábáról.

Előszó, dizájn, hardver, OS

Előszó

A Dellről – bár igen neves gyártó a számítástechnikában – nem mondható el, hogy rettentően sok tapasztalattal rendelkezik a telekommunikációs eszközök gyártásában. A mobiltelefonnak túl méretes, ugyanakkor táblagépnek már kicsi Streak volt a cég első igazi próbálkozása arra, hogy betörjön a mobilpiacra. Az androidos Venue és a WP7 alapú Venue Pro telefonok a Dell legújabb üdvöskéi a kategóriában, tesztünkben pedig az utóbbi készüléket vettük górcső alá.

A tesztkészülék a DELL hazai képviseletétől érkezett hozzánk egy viszonylag kicsi, fekete dobozban, mely európai és amerikai fejű hálózati töltőket, USB kábelt és- plusz egy pár eltérő méretű füldugóval kiegészített - ”agybadugós” sztereo fülest is tartalmazott.

Dizájn

A 122 x 63,5 x 15,2 milliméteres és 192,8 grammos Venue Pro már a QWERTY gombsor lecsúsztatása nélkül is elég nagy, ugyanakkor egy igazán megragadó külső is társul a megjelenéséhez. Azt hihetnénk, hogy ebben a súlycsoportban (szó szerint) felfedezhetünk némi fémet a burkolaton, de sajnos ebből a szempontból csalódnunk kell. Az anyaghasználat tehát lehetett volna jobb, de a felhasznált műanyagok minőségével nincs probléma. A készülék emellett jól össze van rakva, a nyitó-záró mechanika is a helyén van, nincs lötyögés.

A hölgyek többsége biztosan óvakodik egy majdnem 200 grammos telefon használatától, így a Venue Pro célcsoportját az „erősebbik nem” képviselői alkothatják, közülük is leginkább azok, akik egy tekintélyes méretű, komolyságot sugárzó eszközre vágynak. (Nem igazán tudnám elképzelni például egy sportoló kezében sem, de ez az én szubjektív véleményem. )

Az oldalain végigfutó króm színű műanyag csíkok nagyon elegánssá és karakteressé teszik a fekete készüléket. A 4,1 hüvelykes, 480 x 800 pixel felbontású kapacitív AMOLED érintőképernyő élénk színekkel operál, olvashatósága napfényben sem tompul. A kissé ívelt Gorilla Glass némileg csökkenti a megjelenítő betekintési szögét, de cserébe enyhébb tükröződést és jobb strapabíróságot kapunk. A kijelző fölött a távolság- és fényérzékelő szenzorok, valamint a fémes ráccsal takart hangszóró lapul, mely probléma nélkül működött a tesztidőszak alatt. A fedőlap alsó részén a - Windows Phone rendszerű telefonoknál egységesen jelen lévő - három érintésvezérelt funkciógomb kapott helyet. Ezek a gombok kaptak egy visszafogott háttérvilágítást, hogy sötétben is könnyen megtaláljuk őket. A mobil tetején találjuk a 3,5 mm-es jack kimenetet és a bekapcsoló-gombot,  jobb oldalra kerültek a hangerő szabályozást vezérlő gombok, valamint a kamera exponáló gombja. A Venue Pro bal oldala üres maradt, alján pedig a mikrofon, a microUSB csatlakozó és a hangszóró helyezkedik el ebben a sorrendben.

A telefon - önmagban is eredeti - mintás hátlapját a DELL logo és a Windows Phone felirat díszíti. Felső részén láthatjuk az 5 megapixeles kamera optikáját és a hozzá tartozó LED villanót. A készüléket széttolva előbukkan a hátlap stílusosan mintázott része, mely igazán szépre sikerült.

A mobil függőleges szétcsúsztatásával bukkanunk rá a QWERTY gombsorra is, melynek használata igen könnyű a gombok megfelelő elrendezése és azok kitűnő nyomáspontja miatt. Talán abba köthetünk bele, hogy igazából csak kétkezes használattal tudjuk kiaknázni a fizikai gombok adta előnyöket, ugyanis a telefon méreteiből adódóan hajlamos a hanyatt-bukfencre, ha egy kézzel pötyögünk a klaviatúráján. Mivel az operációs rendszer is tartalmaz efféle gombsort virtuális formában (mely igen jól használható), ezért egy kicsit vitatható, hogy szükség volt e egyáltalán egy hardveres megoldásra is.

A környezetemben sokan érdekesnek, szépnek, egyedinek találták a telefont, bár –elsősorban a mérete miatt - többekben ellentmondásos érzéseket is keltett.

Hardver, rendszer

A tekintélyt parancsoló, komolyságot sugárzó külső szerencsére nem megtévesztő, hiszen a Dell – a Microsoft előírásainak betartásával – viszonylag erős hardverelemeket gyúrt a Venue Próba. Az Adreno 200 grafikus gyorsítóval és 512MB RAM-mal kiegészített 1GHz-es Qualcomm Snapdragon processzor makulátlanul hajtja meg az operációs rendszert, fagyás egyszer sem jelentkezett a tesztidőszak alatt. Ami az üzemidőt illeti, átlagos használattal nálam körülbelül egy napig bírta a készülék szuflával. Előfordult, hogy másnap délelőttig is kitartott az 1400mAh teljesítményű akkumulátor, de én javaslom, hogy minden este tegyük töltőre a telefont a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

A Venue Pro alapja a Windows Phone 7 operációs rendszer, melyet nem is bolygatott meg az amerikai gyártó. Egy kivétel van, mégpedig az internet és MMS kapcsolatokat beállító alkalmazás, amelyet a Dell varázsolt bele a kütyübe. Ezt leszámítva mindenkinek ismerős lesz a kezelőfelület, aki valaha találkozott WP7 mobillal. A listás menü, a csempés kezdőképernyő, a logikusan elrendezett menüpontok és funkciók a rendszer legfőbb jellemzői. Gond nélkül szinkronizálhatjuk Google, Facebook és Windows Live fiókjainkat is a telefonnal. Utóbbi kötelező a Marketplace használatához, tehát hasonló jelentőséggel bír, mint az Android esetén a Google fiók. Könnyedén összerendelhetjük a különböző fiókjainkban szereplő kontaktjainkat és arra is van megoldás, hogy csak azokat a Facebook ismerőseinket lássuk, akik már egy másik profilunkhoz is hozzá vannak rendelve. Szomorú, hogy ez a lehetőség a Windows Live-os kontaktok esetében nem áll fenn, pedig igen hasznos lenne.

A hívások kezelése is igen egyszerű, a képernyő feltolása után fogadhatjuk vagy utasíthatjuk el a beérkező hívásokat, az alsó hangerő szabályozó gombbal pedig némíthatjuk is a csengést egy mozdulattal. Néhányszor, egy-egy hosszabb beszélgetés alkalmával akadt problémám a mobillal, ugyanis minden látható ok nélkül megszakadt a hívás. A dolog nem jött elő rendszeresen, csak 1-2 alkalommal, viszont elég bosszantó. Remélem, hogy a hamarosan érkező frissítés (Mango) megoldja a gondot, mert –szerintem - szinte biztos, hogy szoftveres eredetű bakiról van szó.

Az üzenetírás terén nem hagy kívánni valót maga után a készülék, a fizikai billentyűzet mellett rendelkezésünkre áll a virtuális QWERTY, akár fektetett nézetben is. Itt fel is merül, hogy ha ilyen „fullos” a szoftveres billentyűzet, akkor minek a hardveres? Nos, ez jó kérdés, mert ami engem illet, alig használtam a tesztidőszak alatt a fizikai QWERTY-t pont amiatt, hogy sosem kellett kisregényt írnom a telefonról, a rövidebb szövegek beviteléhez pedig bőven megfelelt a virtuális gombsor, ráadásul egy kézzel is kényelmesen használható. Akik gyakran írnak hosszabb szövegeket, vagy sokat chat-elnek a mobiljukról, azoknak persze nem kérdés, hogy jól jön a hardveres gombsor.

A naptárat napi, heti és havi nézetben is láthatjuk, az ébresztők számának csak mi szabhatunk határt, viszont kizárólag bekapcsolva képes ébreszteni a telefon. A számológép alap/tudományos nézeteit a készülék elfordításával tudjuk szabályozni, igazán praktikus. Az e-mail kliens kitűnő a masinában, fiókjainkat szélsebesen beállíthatjuk. Dokumentumainkat a szerkesztésre is képes Office segítségével kezelhetjük, használata egyszerű és nagyszerű, bár – mivel mégis csak egy mobil eszközről van szó – egy kissé macerás.

 

Multimédia, adatkommunikáció, összegzés

Multimédia

A telefon egy 5 megapixeles, LED vakuval segített kamerával operál, ami átlagosnak mondható a kategóriában. Lehetőségünk van állítani a fehéregyensúlyt, a felbontást, az ISO-t és a fókuszálás mikéntjét, továbbá néhány effektet is felkínál a rendszer. A kétállású, dedikált kameragombbal egyszerű a fotózás, bár nem egyértelműen érezhető, hogy mikor van „fókuszáló állásban”, így olykor túl hamar süthetjük el a gépet. Azt vettem észre, hogy a kütyü már a legkisebb kézmozgás hatására is elmosódott képet készít, így sokszor meggyűlhet vele a bajunk. Egyébként – megfelelően fixálva – jó képeket lőhetünk, a makró felvételek sem jelentenek gondot a „csöppségnek”. A Venue Pro kamerája képes 720p HD videók felvételére is. A „mellékelt” segédfény nem sokat ér, ezért a sötétben való fotózásról és videózásról tegyünk le, vagy ha jó minőségre vágyunk, használjunk inkább céleszközt.

Zenei téren nem szégyenkezhet a Venue Pro, bár az sem mondható el róla, hogy túlteljesít. A Zune szoftver segít bennünket a zenéink kezelésében a szinkronizálástól a lejátszásig bezáróan. A számok között az előadó neve, szám-, vagy album címe alapján kereshetünk, az albumborító megjelenítése, a véletlenszerű és ismételt lejátszás is megoldott, akárcsak a lejátszó háttérben való futása. EQ beállításokra sajnos nincs lehetőségünk. Az RDS-sel felvértezett FM rádiót viszont nem kell hiányolnunk, de ne számítsunk sok beállítási lehetőségre, ugyanis csak kedvenc állomásaink lementésére képes a szoftver.

A gyári – agybadugós –fülesnek nagyon örültem, amikor megláttam, de kevésbé voltam boldog, amikor ki is próbáltam. Alapvetően jobb, mint a „nem bedugós” fülesek, de kategóriájában elég harmatos teljesítményt produkál. Ha úgy tartja kedvünk - hála a telefon 3,5-ös jack kimenetének - kicserélhetjük szinte bármilyen kompatibilis fülhallgatóra. Én is így tettem, és a Sennheiser CX 270 fülesemen keresztül sokkal teltebb mély- és magas hangok áramoltak ki a kütyüből.

Adatkommunikáció

A készülék böngészője az Internet Explorer, mely (még) nem támogatja a flash tartalmakat, viszont gyors, kényelmes böngészést tesz lehetővé. Természetesen nem akadály számára a többlapos szörfözés és a weblapok sebes nagyítása-kicsinyítése sem.

A négysávos GSM modullal rendelkező telefon jól fel van szerelve adatkommunikáció terén. A GPRS, EDGE és 3G mellett a HSPA (le 7,2Mbit, fel 5,76Mbit) adatátvitel is rendelkezésünkre áll, de ha spórolunk a szolgáltató biztosította adatforgalommal, akkor jól jöhet a WLAN (b/g/n), mely szintén helyet kapott a masinában. A Bluetooth 2.1 modult egyelőre csak sztereo hangátvitelre használhatjuk, a microUSB segítségével a töltés (számítógépről vagy hálózatról) mellett alapvetően a fájlátvitel valósulhat meg, de ez utóbbit csakis a Zune szoftverrel tehetjük meg.

A beépített GPS vevő villámgyorsan áll fel és talál pozíciót, ennek jó hasznát vehetjük például a Maps és a Foursquare alkalmazások használatakor.

Összegzés

A Venue Pro egy gyönyörű külsővel és nem mindennapi méretekkel megáldott, egyedi okostelefon. A függőlegesen kicsúszó QWERTY billentyűzet sem éppen az a felszerelés, amely készülékek tucatjaiban felfedezhető, persze az már más kérdés, hogy mennyire élünk vele. A telefonon futó natúr WP7 egy kicsit talán kevésbé egyedi, de a gyors, zökkenőmentes működés és a hamarosan érkező Mango vigasztalhat minket.

A kissé szélsőséges súlya és mérete, valamint a telefonáláskor előjött problémák ellenére én nagyon megkedveltem ezt a mobilt a 2 hét folyamán. Bizonyára ez annak tudható be, hogy megfogott a külseje, megbízhatónak bizonyult a mindennapokban, ráadásul igen könnyen használható. Néhány napig  rá volt állva az ujjam a Dell fedőlapjának 3 gombjára még az után is, hogy „visszaköltöztem” az androidos készülékemre.

Egyelőre nem gyakori, hogy egy mobiltelefon hátlapjáról a Dell logó kacsint ránk. Én örülnék, ha az amerikai gyártó minőségi eszközei ebben a termékkategóriában is bővülnének a jövőben. A Venue Pro jelenlegi ára 100-110 ezer forint körül mozog, ami nem is olyan vészes egy ilyen kaliberű masina esetén.

Aki Window Phone készülék vásárlását fontolgatja, kiaknázná a fizikai billentyűzet nyújtotta előnyöket és nem riad meg az egyedi kialakítástól, annak mindenképp érdemes számításba vennie a Dell Venue Pro-t.




 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09