Infografika – új műfaj a reklámozásban

forrás Prim Online, 2012. január 7. 08:01

Hogyan tudjuk egy lapon bemutatni a rock családfáját vagy a csokoládé történetét? Miként tudjuk ábrázolni, hogy vált életünk szerves részévé a mikroprocesszor? Hogyan tehetjük befogadhatóvá azt töménytelen mennyiségű adatot, amivel nap mint nap szembesülünk? Az erősödő reklámzajból egyre nehezebb kitűnni, a klasszikus eszközökkel dolgozó reklámok nehezen képesek nagy adathalmazokat átláthatóan bemutatni. Az új műfaj, az infografika alkalmas a nézők lekötésére, és a ránk zúduló információtömeg ábrázolására.

Az infografika népszerűsége abban rejlik, hogy felhasználásának számtalan lehetősége megannyi variációt nyújt alkotóinak és felhasználóinak. Készítésének szabályai nehezen körülírhatók, az infografikát készítő grafikusok alkalmazhatnak akár nemzetközileg elfogadott piktogramokat és szimbólumokat, de olyan elemekkel is dolgozhatnak, amelyek nem közismertek, mégis egyszerűségük okán, egyértelműek mindenki számára.

Az http://infographics.blog.hu/ , az infografika népszerűsítéséért létrehozott magyar weboldal szerkesztői szerint az információs társadalomban, napjainkat olyan végtelennek tűnő adathalmaz, statisztika és információ tölti ki, amely lassan szinte feldolgozhatatlan mennyiségűvé válik, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan mutatjuk be ezeket. A blog szerzői szerint egyenesen a harmónia megteremtésére szolgálnak a manapság egyre népszerűbb infografikák, melyek képesek a száraz adatokat és a sok információt könnyen feldolgozhatóvá tenni.


A blog szerzőinek tapasztalata szerint az infografikát külföldön már jó ideje használják reklám, oktatás, ismeretterjesztés és számos más célból.
- Magyarországon még gyerekcipőben jár a terület, de szerencsére egyre többen ismerik fel a témában rejlő lehetőségeket – mondják a blogalkotók - Az itthoni tehetséges (info)grafikus társadalom egyre nagyobb számban készít színvonalas alkotásokat. Kitűnő példa erre az Avalanche Kreatív Ügynökség , akik az elmúlt időszakban számos infografikát készítettek a legkülönbözőbb szervezeteknek, a legkülönbözőbb témákban.
Mint vizuális kommunikációs eszköz, az infografika alkalmas különböző témák mélyreható  bemutatására az otthonszüléstől a csokoládén át, az italozás veszélyeitől a karácsonyi fakivágásokig. Ezt példázzák az Avalanche munkái is.


- A jó infografika előnye – teszi hozzá Baranyai Júlia, az Avalanche art directora –, hogy a sok információ átadásával észrevétlenül és könnyedén tudja tanítani a nézőt, továbbá a hagyományos reklámeszközök felületes ismertetőivel szemben, hatékonyan és részletekbe menően képes bemutatni egy márkát, egy szervezetet vagy egy problémát. Alkalmas adatok összehasonlítására, mennyiségek vizualizálására, és olyan bonyolult folyamatok megjelenítésére mint pl. a testünk működése. A legutóbb készített Béres infovideó vírusfilmünk  is ezekkel az eszközökkel operál, a testünk bemutatása mellett felhívja a figyelmet az egészségre leselkedő számtalan veszélyre.

A hatásos infografika elkészítésének szabálya látszólag egyszerű, alkoss olyan grafikát, ami releváns, megnyerő, megszólítja a közönségedet, továbbá világosan és egyértelműen fogalmaz. Az eszköz megtérülését és terjedését segíti, hogy ugyanaz a grafika felhasználható nyomtatásban, weben és sajtókampányok részeként is.  Az infografika mint víruseszköz is kiválóan alkalmazható. Ha elég vonzó és az információkat relevánsan tudja átadni, a felhasználók megoszthatják online felületeken, e-mailen vagy a közösségi oldalakon.

További példák az Avalanche műhelyéből:

Infografikák:

Italmertek.hu - Téli alkohol 1x1
http://www.avalanche.hu/public/Avalanche/Italmertek_1x1_infocsik.jpg

Szülésről számokban
http://www.avalanche.hu/public/Avalanche/szulesrol_szamokban_allo.jpg

Infobonbonok a csokoládéról
http://www.avalanche.hu/public/Avalanche/csokiinfo.jpg

Infovideók:

Béres TV - Testünkről számokban
http://youtu.be/1GeGsY-U_wQ

TBWA Reklámügynökség számára készített karácsonyi animáció infovideó stílusban
http://youtu.be/TfFRt80BwjM

Kulcsszavak: grafika marketing

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05