Az UniOffice húsz évének titka

Czipperer Dia, 2012. április 23. 13:56

Fennállásának húsz éves évfordulóját ünnepelte a napokban  az UniOffice Rendszerház Kft. Mint elmondták, az elmúlt két évtized a különböző fejlesztések és a fennmaradásért tett erőfeszítések mellett elsősorban az ügyfelekről szólt, akiket a születésnapi rendezvényre is vendégül láttak. A helyszín a Ramada Plaza volt, a téma pedig a múlt, a jelen és persze, a jövő.

Az UniOffice Rendszerház a Lotus Notes/Domino rendszerek szakértője,. A vállalat lételeme az innováció, és – ahogy elmondták – két évtizede talán az volt a legnagyobb újítás, hogy meg merték tenni az első lépéseket. Ebben sokat segített nekik eszmei tanácsadójuk, Esther Dyson (amerikai újságíró, szerkesztő, aki akkoriban a keleti-nyugati high-tech együttműködés motorja volt), valamint Doktor József, aki pénzügyi tőkével segített az indulásnál. Bár a kezdeteknél jövőképük nem az akkori technológiai adottságokhoz igazodott, de, ahogy ők fogalmaztak: „szinte szárnyaltak a valóság felett, és átugrottak jó néhány technológiai lépcsőt.” 

 

 

A Lotus Notes/Domino rendszer egyik fontos jellemzője, hogy a magas színvonalú levelezési és naptárkezelési rendszeren túlmenően az együttműködést hatékonyabbá tehetjük további, dokumentum- és munkafolyamat-központú szolgáltatások igénybe vételével, ha a keretrendszerre különféle alkalmazásokat, adatbázisokat készítünk és telepítünk. 

A főbb technológiai lépcsőfokok a kezdeteknél: statikus tárolás helyett adatbázisban történő tárolás; elektronikus levelezés biztosítása az internet megjelenése előtt; az információ megosztására dinamikus munkafolyamatokat kezelő, ügykövetést biztosító alkalmazások tervezése (hozzáférési rendszeren és dokumentum-adatbázisokon alapuló).

 

Az elmúlt évek alatt sokat változtak a dolgok: egyre innovatívabb megoldások születtek, de a jövőre nézve is akadnak tervek szép számmal. Ez is azt mutatja, hogy van még feljebb. Ahogy elmondták, számos tényező játszik szerepet egy szoftverház jövőjének sikerében. Fontosnak tartják a tájékoztató, konzulensi tevékenységet is, valamint szeretnének a felsővezetői szintek képviselőivel erőteljesebb együttműködést kialakítani. Ez azért fontos számukra, mert még ma is igen nagy a szakadék az informatika és a vezetés között – ennek összekapcsolására törekszenek.

 

A nyíltság, integráció bővítését is kiemelt feladatuknak tekintik, valamint a huszonegyedik század technológiai kihívásait sem hagyhatják figyelmen kívül a fejlesztések során – gondolok itt az okostelefonok megjelenésére, ezzel együtt a mobilfelületek kiszolgálására.

 

Az évek során számos sikeren vannak túl, sok szép eredménnyel büszkélkedhetnek. Mindezidáig nem volt olyan projekt, amit ne fejeztek volna be, amely Kolesár András cégtulajdonos szerint igazán figyelemre méltó, hiszen a fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél gyakorta előfordulnak bukott projektek.

 

Kolesár Andrást a siker azon összetevőiről is faggattuk, amelyek nem is annyira kézenfekvőek. Az, hogy egy szolgáltatás vagy bármilyen termék akkor mondható igazán jónak, ha hiteles a felhasználók számára is, egyértelmű. Még abban sincs semmi egyedi, hogy ehhez nem csak a fejlesztés színvonala, minősége szükséges, hanem a mögötte álló csapat szelleme is. Az UniOffice-nál nagyon fontos a csapatmunka, az összefogás, de legalább ilyen fontos az ügyfelek által hozzáadott érték, s annak megfelelő hasznosítása is, ami már cseppet sem mindennapi. Az ő számukra fejlesztik a szolgáltatást, ők pedig segítik a cég működését; és nem csak azzal, hogy használják a rendszert, hanem, hogy igényekkel lépnek fel, amelyek továbblendítik a munkát.

 

Az ügyfeleket a rendezvényen különböző kategóriákban díjakkal jutalmazták, amiért éveken keresztül – többen a kezdetektől – együttműködtek a vállalattal. Az elismerésekkel kitartásukat és a közös munkát is megköszönték.

 

 

Ez azonban még mindig csak a felszín, még mindig nem teljes a kép… Aztán Kolesár Andrástól megkapjuk a választ: a cégen belül az ügyvezető igazgatóval, Jónás Gáborral a legfontosabb dolog számukra a bizalom: „a feltétlen bizalom”- ahogy mondja. Ez az alapja a közös munkának, ami jóval több egyszerű szakmai együttműködésnél.

 

A nehéz időszakok átvészeléséhez ez nagyban hozzájárult, ahogyan a munkatársak megbecsültsége is fontos tényező volt mindig. „Csak az marad, aki elég jó…” – hangzik a mondat -, aki viszont marad, azt igazán elismerik. A diplomácia és türelem nagyon fontos annak érdekében, hogy összetartsák az embereket, így alakul ki az igazi csapat.

 

Amikor a rendezvényen betolták a születésnapi tortát a terembe, minderről még mit sem tudtam. Pedig jobban belegondolva, az igazán sikeres vállalat is olyan, mint egy tökéletes sütemény. Megfelelő alapanyagok kellenek hozzá, de ettől még nem lesz igazán finom. Jól kell összedolgozni a hozzávalókat, amelyeknek valóban összhangban kell lenniük, különben szétesik az egész. 

Kulcsszavak: Unioffice Rendszerház

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52